Γενικά

«Μπορούμε Μουντιάλ και το καλοκαίρι»!

Την τεχνογνωσία να διοργανώσουν το Μουντιάλ του 2022 οποιαδήποτε εποχή του χρόνου -ακόμα και το καυτό καλοκαίρι- εγγυήθηκαν οι Καταριανοί σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα. Το sport-fm.gr ήταν εκεί.

Περισσότεροι από 2.000 δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και 100 Media από όλον τον κόσμο βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο Κατάρ για το 24ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χάντμπολ Ανδρών.

Ήταν λοιπόν μια πολύ καλή ευκαιρία για την Ανώτατη Οργανωτική Επιτροπή «Supreme Committee for delivery and legacy» του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2022 να ενημερώσει τα ΜΜΕ για τις εξελίξεις σχετικά με την διοργάνωση.

Έτσι σήμερα στο κτίριο που στεγάζεται η Ανώτατη Οργανωτική Επιτροπή στη Ντόχα πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο Εκτελεστικός Διευθυντής Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ, Nasser Al Khater.

Αποστολή στη Ντόχα, Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της διοργάνωσης τοποθετήθηκε για όλα τα ζητήματα, απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ενώ οι συνεργάτες του ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους για την πρόοδο των εργασιών, ακόμα και για την τεχνολογία που θα ακολουθηθεί στην κατασκευή των γηπέδων.

«Έχουμε τα καλύτερα συστήματα κλιματισμού»

Τα φλέγοντα ζητήματα δεν ήταν άλλα από την εποχή διεξαγωγής του τουρνουά, αλλά και την έρευνα σχετικά με την δωροδοκία παραγόντων της FIFA προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ της ανάληψης της διοργάνωσης από το Κατάρ.

Ο Nasser Al Khater ξεκαθάρισε ότι η Οργανωτική Επιτροπή είναι έτοιμη να διοργανώσει το «2022 FIFA World Cup Qatar», οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αποκαλύπτοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί -και ίσως ληφθεί απόφαση- στις 24-25 Φεβρουαρίου στη συνάντηση με την FIFA στη Ντόχα.

«Η τουριστική μας περίοδος είναι το τρίμηνο Νοέμβριος-Ιανουάριος και τότε ο περισσότερος κόσμος επισκέπτεται το Κατάρ, αλλά δεν έχουμε πρόβλημα να διοργανώσουμε το τουρνουά οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, ακόμα και το καλοκαίρι.

Ναι, ξέρουμε ότι εδώ οι θερμοκρασίες είναι μεγάλες (50 βαθμοί ίσως και περισσότερο) την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά έχουμε αναπτύξει εδώ και 8 χρόνια τεχνολογία κλιματιστικών όπου η θερμοκρασία στο γήπεδο και τις κερκίδες μπορεί να είναι 18 βαθμοί, ανεξάρτητα το πόσο είναι η εξωτερική θερμοκρασία.

Αυτό λειτουργεί στο γήπεδο του Αλ Σαντ. Εξάλλου στο παρελθόν έχουν γίνει και σε άλλες χώρες διοργανώσεις με μεγάλες θερμοκρασίες. Εμείς έχουμε λύσεις για να διασφαλίσουμε ιδανικές συνθήκες τόσο για τους αθλητές, όσο και τους επισκέπτες»
.

Όλα αυτά και ενώ η Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων πρότεινε το Παγκόσμιο Κύπελλο να πραγματοποιηθεί από τις 28 Απριλίου έως τις 29 Μαΐου του 2022 και αυτό διότι τότε οι θερμοκρασίες είναι βατές (περίπου 30 βαθμοί κελσίου), ενώ δεν θα χρειαστεί και οι ποδοσφαιριστές να παίξουν μεσούσης της σεζόν.

Για το Κατάρ μία πολύ σοβαρή διοργάνωση που θα λειτουργήσει και ως test event για το Παγκόσμιο Κύπελλο θα είναι το FIFA Confederations Cup που θα γίνει το 2021.

«Δεν υπάρχει κάποιο πόρισμα»

Αναφορικά με την υπόθεση δωροδοκίας και τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Nasser Al Khater είπε: «Δουλεύουμε πολύ σκληρά με την ίδια συγκέντρωση και ένταση προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας. Όσο για τις έρευνες, από τη στιγμή που γίνονται με γνώμονα το δίκαιο και την ηθική δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και είμαστε χαρούμενοι με τα συμπεράσματα αυτών. Είναι σκληρό να κατηγορείσαι κατ’ αυτόν τον τρόπο από μερίδα του Τύπου, αλλά σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου δεν είναι κάτι που δεν περιμένεις. Τώρα σε ό,τι αφορά στην αναφορά Γκαρσία, που εξετάζεται από το FBI είναι κάτι που βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν υπάρχει κάποιο πόρισμα», σημείωσε ο Νάσερ Αλ Κατέρ προσθέτοντας:

«Ο πρόεδρος της Ασιατικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Μοχάμεντ μπιν Χαμάντ ουδέποτε επισήμως ή ανεπισήμως είχε οποιαδήποτε συνεργασία με την επιτροπή διεκδίκησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2022».


Κατασκευή 8-12 γηπέδων

Ήδη παρότι βρισκόμαστε επτά χρόνια πριν από την διεξαγωγή του τουρνουά, το Κατάρ έχει ξεκινήσει την κατασκευή ή ανακατασκευή πέντε γηπέδων, ενώ ακόμα δεν έχει αποφασιστεί το τελικός αριθμός των γηπέδων που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθούν από οκτώ έως δώδεκα.

Επίσης έγινε αναφορά στην μετα-μουντιαλική χρήση των γηπέδων και πως σε όλα τα γήπεδα η χωρητικότητα θα μειωθεί, ενώ επίσης ότι όλα τα υλικά (καθίσματα, φώτα, υπολογιστές κ.α.) των γηπέδων τα οποία μετέπειτα θα ανακατασκευαστούν για τις ανάγκες του Μουντιάλ θα χρησιμοποιηθούν για άλλες κατασκευές και δεν θα πεταχτεί τίποτα.

Αυτή την στιγμή τα γήπεδα που βρίσκονται υπό κατασκευή είναι

Al Wakrah Stadium

Απόσταση από Ντόχα: 15 χλμ. Νότια
Χωρητικότητα: 40.000 θέσεις (20.000 μετά το τέλος του Μουντιάλ)
Έκταση: 580.000 τετραγωνικά μέτρα
Φάση: Προημιτελικοί
Ολοκλήρωση: 2018


Al Bayt Stadium Al khor

Απόσταση από Ντόχα: 35 χλμ Βόρεια
Χωρητικότητα: 60.000 θέσεις (32.000 μετά το τέλος του Μουντιάλ)
Έκταση: 1.300.000 τετραγωνικά μέτρα
Φάση: Ημιτελικοί
Ολοκλήρωση: 2018


Khalifa International Stadium

Απόσταση από Ντόχα: 5 χλμ. Νοτιοδυτικά στο αθλητικό κέντρο Aspire

Χωρητικότητα: 40.000 (25.000 μετά το τέλος του Μουντιάλ)
Έκταση: 477.000 τετραγωνικά μέτρα
Φάση: Προημιτελικοί
Ολοκλήρωση: 2016


Qatar Foundation Stadium

Απόσταση από Ντόχα: 7 χλμ Δυτικά στο αθλητικό κέντρο Aspire
Χωρητικότητα: 40.000 (25.000 μετά το τέλος του Μουντιάλ)
Έκταση: 213.000 τετραγωνικά μέτρα
Φάση: Προημιτελικοί
Ολοκλήρωση: 2018

Al Rayyan Stadium

Απόσταση από Ντόχα: 15 χλμ Δυτικά
Χωρητικότητα: 44.740 (22.000 μετά το τέλος του Μουντιάλ)
Έκταση: -
Φάση: -
Ολοκλήρωση: 2018


Δημιουργία 2-4 προπονητικών κέντρων και 60.000 δωμάτια

Η Οργανωτική Επιτροπή του Κατάρ έχει βρει επίσης τις εκτάσεις για να φτιάξει τα προπονητικά κέντρα όπου θα προετοιμάζονται και θα προπονούνται καθημερινά οι ομάδες στο Μουντιάλ. Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός τους που μπορεί να είναι από 2-4.

Επίσης την περίοδο των αγώνων θα υπάρχουν τουλάχιστον 60.000 δωμάτια για τους θεατές, ωστόσο η πρόβλεψη με τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας είναι πως το 2022 θα είναι διαθέσιμα 100.000 δωμάτια!


Περισσότεροι από 70.000 εργαζόμενοι

Αυτή την στιγμή, επτά χρόνια πριν το Μουντιάλ, για την διοργάνωση δουλεύουν 1.500 άνθρωποι, ενώ σύμφωνα με την Οργανωτική Επιτροπή συνολικά θα απασχοληθούν 74.000 άνθρωποι. Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς ήταν έντονες, αφού κάποια δημοσιεύματα κάνουν λόγο πως ήδη από το 2010 που έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, έχουν χάσει την ζωή τους αρκετοί άνθρωποι που κατάγονταν από Ινδία και Νεπάλ, ενώ υπάρχουν αναφορές πως σε πολλές περιπτώσεις μετανάστες από τις φτωχές χώρες δεν σιτίζονται σωστά, τους κρατούν τα διαβατήρια και γενικά τους συμπεριφέρονται σαν να είναι σκλάβοι.


Δύο εκατομμύρια κόσμος μόνο σε 4 ώρες

Οι Καταριανοί στηρίζουν πολλά στο γεγονός ότι η Ντόχα είναι ένας σύντομος προορισμός και έχει στρατηγική γεωγραφική σημασία. Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν και στο promo video που παρουσιάστηκε η πρωτεύουσα του Κατάρ απέχει μόλις τέσσερις ώρες με το αεροπλάνο από περίπου δύο εκατομμύρια κόσμου.

inner

inner

inner

inner

inner

inner

inner

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x