Επικαιρότητα

Ν.Δ.: σε θέση μάχης οι υποψήφιοι

Με άδεια ταμεία και ανοικτά ερωτήματα για το κόστος της διαδικασίας οδεύει η Νέα Δημοκρατία προς την εκλογή της νέας ηγεσίας της.

Θέσεις μάχης, με την αντιπαράθεση πάντως να παραπέμπεται για επόμενες συνεδριάσεις, έλαβαν χθες οι εκπρόσωποι των τεσσάρων διεκδικητών της προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας, κατά την πρώτη διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής του κόμματος. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί εκ των συμμετεχόντων δεν έκρυψαν τις βασικές τους θέσεις (για εκλογές εντός Νοεμβρίου, γενικώς, μίλησαν οι εκπρόσωποι των κ. Μητσοτάκη και Γεωργιάδη), η ουσιαστική συζήτηση παραπέμφθηκε σε νέα συνεδρίαση της διευρυμένης ΚΕΦΕ αύριο το απόγευμα. Νωρίτερα σήμερα, θα υπάρξει σύσκεψη των εξειδικευμένων εκπροσώπων των υποψηφίων και του κόμματος προκειμένου να διαμορφωθούν οι τεχνικές παράμετροι της ψηφοφορίας. Αυτές είναι άμεσα συναρτώμενες και με τα υπόλοιπα, πλην της ημερομηνίας, ανοικτά μέτωπα μεταξύ των υποψηφίων.

Κι αυτό διότι, τόσο ο αριθμός των εκλογικών κέντρων που θα λειτουργήσουν όσο και η πρόβλεψη για τον αριθμό των πολιτών που θα προσέλθουν, διαμορφώνουν και το τελικό κόστος της διαδικασίας, το οποίο εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει ή θα υπερβεί τις 700.000 ευρώ, ποσό δυσβάστακτο για το βαριά χρεωμένο κόμμα. Η παράμετρος αυτή δεν αποκλείεται να καθορίσει και το ποσό που θα καταβάλλουν όσοι προσέλθουν στις κάλπες, καθώς τα 2 ευρώ του 2009 μοιάζουν ελάχιστα για να καλύψουν το κόστος της εκλογής. Δεδομένου ότι η εκλογική εξίσωση της Ν.Δ. έχει σειρά αγνώστων (σ.σ. από τα εκλογικά κέντρα και τον αριθμό των τερματικών μέχρι τις εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοδελτίων και φακέλων που θα απαιτηθούν), η ημερομηνία διεξαγωγής παραμένει ανοικτή. Η 1η Νοεμβρίου παραμένει εφικτός στόχος, πλην όμως την αμέσως επόμενη Κυριακή (αν απαιτηθεί δεύτερος γύρος) προγραμματίζεται ο Μαραθώνιος και θα ανακύψουν ζητήματα μετακίνησης στην Αττική.

Εν αναμονή της οριστικοποίησης των όρων της μάχης, οι υποψήφιοι διαμορφώνουν την προεκλογική τους τακτική.

Ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης έχει τον θεσμικό ρόλο του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή και σε αυτόν, δηλαδή στην αποψινή σύγκρουση με τον κ. Αλέξη Τσίπρα για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, μοιάζει να επενδύει. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης χθες επισκέφτηκε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά και την COSCO στον Πειραιά, με στόχο να αναδείξει τη δική του πολιτική πλατφόρμα. «Η COSCO έχει επενδύσει στον Πειραιά τα τελευταία χρόνια πάνω από 1 δισ. και έχει δημιουργήσει πάνω από 1.000 καλά αμειβόμενες θέσεις... Τέτοιου είδους επενδύσεις χρειάζεται η χώρα» επεσήμανε. Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης συνεχίζει αυτό που γνωρίζει καλά, τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές του παρουσίες, σε μία προσπάθεια να συγκροτήσει μια σαφώς πιο σοβαρή εικόνα πολιτικού που δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, αλλά με λόγο πιο εκλαϊκευμένο από αυτόν, π.χ., του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Γεωργιάδης επενδύει και στο αφήγημα του μόνου υποψηφίου που δεν προέρχεται από πολιτικό τζάκι ή κομματικό μηχανισμό, ενώ τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς του συνιστούν πρόκληση και για τον κ. Απ. Τζιτζικώστα.

Ο περιφερειάρχης, που εμφανώς επενδύει στην αντισυστημική ψήφο και στο αίτημα για ανανέωση, ξεκινά κύκλο περιοδειών με πρώτους σταθμούς την Πάτρα και τα Ιωάννινα. Πρόκειται για δύο περιοχές που απολαμβάνει στήριξη, καθώς στην μεν Αχαΐα έχει ερείσματα στον βουλευτή κ. Ανδ. Κατσανιώτη, αλλά και στον επικεφαλής της Νομαρχιακής που υπέγραψε υπέρ της υποψηφιότητάς του, στη δε Ηπειρο έχει συνταχθεί μαζί του ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης. Στόχος του 37χρονου περιφερειάρχη είναι να ακυρώσει το βασικό, εις βάρος του, επιχείρημα, ότι δηλαδή δεν είναι κοινοβουλευτικός. Προς αυτή την κατεύθυνση επιλέγει να εμφανιστεί σε στενή συνεργασία με βουλευτές και, ως εκ τούτου, όρισε ως εκπρόσωπό του στην ΚΕΦΕ την κ. Αννα Ασημακοπούλου. Χθες υπέρ του τοποθετήθηκε και ο κ. Σ. Κεδίκογλου.

Στον αντίποδα, με μία μακροσκελή πολιτική δήλωση, τη σαφή προτίμησή του στο πρόσωπο του κ. Ευ. Μεϊμαράκη εξέφρασε ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι «ο κ. Μεϊμαράκης παρέχει εγγύηση ότι η Ν.Δ. θα προχωρήσει άμεσα και συντεταγμένα στην ενιαία και αποτελεσματική άσκηση του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην εμβάθυνση της εσωκομματικής δημοκρατίας και στο άνοιγμά του σε νέα ρεύματα ιδεών και κοινωνικών δυνάμεων».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x