Κώστας Μιαούλης

Να εμφανιστεί στο Φάληρο η ΑΕΚ των ντέρμπι του περασμένου Φλεβάρη

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει στο sport-fm.gr για την επιτακτική ανάγκη επανεμφάνισης ενός από τα χαρακτηριστικά σήμα-κατατεθέν της περσινής ΑΕΚ, που την οδήγησαν σε νίκες στα ντέρμπι.

Παρά το γεγονός πως κλείνουν δύο ημέρες από το ματς με τον Ηρακλή, η συγκεκριμένη νίλα είναι από αυτές που δεν χωνεύονται εύκολα. Η ΑΕΚ έχει μπόλικη δουλειά μπροστά της για να μπορέσει να διαχειρίζεται τέτοιου είδους ματς όπου μπουκώνει η επίθεση. Κι επειδή πολλά ειπώθηκαν και βρέθηκε σχετικά εύκολα ο «αποδιοπομπαίος τράγος» που σε τελευταία ανάλυση είναι ευθύνη της τεχνικής ηγεσίας και της διοίκησης που δεν βρέθηκε κάτι καλύτερο σε back-up του Αλμέιδα, ορισμένα πράγματα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πριν γράψω για το ματς στο Φάληρο.

Η ΑΕΚ είχε τρομερό πρόβλημα στη δημιουργία απέναντι στο Ηρακλή. Στην πρώτη ομάδα που βρήκε καλά οχυρωμένη στην περιοχή της στο ΟΑΚΑ, μπούκωσε, δεν μπόρεσε να βγάλει ούτε μία καθαρή ευκαιρία κι άφησε μια μεγάλη ευκαιρία να φύγει από τα χέρια της. Τα δικά μου ερωτηματικά έχουν να κάνουν με τη μη χρησιμοποίηση του Γκάλο, με το γεγονός πως ακόμα και ο χάλια Πέκχαρτ δεν θα έπρεπε να βγει στο ημίχρονο γιατί το ματς φαινόταν που πάει, για τις επιλογές των σχημάτων.

Αυτό που με προβληματίζει είναι πως η ΑΕΚ φάνηκε εξαιρετικά αδιάβαστη στο να διαχειριστεί μία τέτοια κατάσταση. Αδούλευτη στα στημένα, κάτι που έκανε ακόμα πιο ενοχλητικό το όλο σκηνικό και δίχως κάποιους αυτοματισμούς, σε περίπτωση που κάτι δεν πήγαινε καλά. Χωρίς τακτικό προσανατολισμό σε παιχνίδι που στράβωσε. Για τον Τσέχο φορ, παρά τα χάλια του, δεν βγήκε ούτε μία σέντρα της προκοπής στο πρώτο μέρος. Στο δεύτερο που έπαιξε κορυφή πρώτα ο Μπακασέτας και μετά ο Αραβίδης, οι σέντρες συνέχισαν ν’ αποτελούν την... ημερήσια διάταξη.

Για την ΑΕΚ τα εκτός έδρας παιχνίδια τα πράγματα ίσως να είναι λιγότερο περίπλοκσα φέτος απ’ όσο θα είναι τα ματς εντός. Οι ποδοσφαιριστές που διαθέτει φέτος στο ρόστερ της η Ένωση είναι ικανότατοι όταν θα βρουν χώρο μπροστά τους και μπορούν να κάνουν πολλές ζημιές. Από την άλλη μεριά εκείνο που με προβληματίζει ως τώρα, περισσότερο ίσως από καθετί άλλο είναι το γεγονός πως η ΑΕΚ δεν πιέζει τον αντίπαλο για να κάνει το λάθος. Κι αυτό το πολύ πίσω, δίχως να πάει η «Ενωση» να πιέσει τον αντίπαλο, που της έδωσε σε μεγάλο ποσοστό πολλές νίκες σε ντέρμπι πέρσι, με προβληματίζει ενόψει του αγώνα στο «Καραϊσκάκη».

Θα το θεωρήσω τραγικά υποχωρητική αντιμετώπιση το να καθίσει η ΑΕΚ και να δώσει μέτρα στον Ολυμπιακό την Κυριακή, χωρίς να πιέσει το τραγικό κεντρικό αμυντικό δίδυμο που θα έχουν οι «ερυθρόλευκοι» όποιοι κι αν το συνθέτουν. Μάλιστα αυτό το θεωρώ πολύ κομβικό, ανεξάρτητα με το ποιοί θα παίξουν και ποιοι όχι την προσεχή Κυριακή. Η ΑΕΚ θα πρέπει να είναι επιθετική όχι μόνο στην ανάπτυξη της, αλλά κυρίως στον τρόπο που θα διεκδικήσει κάθε μπάλα στο ντέρμπι αυτό και στον τρόπο που θα πρέπει να χαλάσει τις ισορροπίες στις γραμμές του Ολυμπιακού.

Για μένα λοιπόν η ΑΕΚ, άσχετα με τον βαθμολογικό απολογισμό που έχει μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα, οφείλει ακόμα και στην άμυνα της, αλλά και στον τρόπο που θα προσπαθήσει να διεκδικεί τις κατοχές της, να είναι επιθετική. Αν δούμε ένα έργο του στιλ περιμένουμε μέχρι να βρούμε την ευκαιρία να τους πετύχουμε στο ξέφωτο, θα αποτελούσε μια τραγική επιλογή που θα φέρει περισσότερη πίεση στην Ένωση και λιγότερη στους γηπεδούχους. Η ΑΕΚ πρέπει να ορίζει η ίδια την τύχη ενός αγώνα, πράγμα που έκανε τουλάχιστον στα ντέρμπι του β’ γύρου και σε σημαντικά ματς του Κυπέλλου πέρσι. Εκεί βλέπω πισωγύρισμα μέχρι στιγμής. Ελπίζω στο Φάληρο να ξαναδούμε την ΑΕΚ όπως πίεζε στα ντέρμπι του β’ γύρου της περασμένης σεζόν.

ΥΓ: Τα περί υστέρησης στην τακτική, στη δουλειά στις στημένες φάσεις, στην πίεση, δεν αποτελούν προϊόντα μόνο της δικής μου ανάγνωσης πάνω στα μέχρι τώρα παιχνίδια, αλλά και πολλών ρεπόρτερ της Ένωσης. Μάλιστα ορισμένα από τα προβληματικά στοιχεία που εμφανίστηκαν στο ματς με τον Ηρακλή, αποτελούσαν θέμα συζήτησης και πριν το ματς, από ρεπόρτερ που έχουν καθημερινή τριβή με την ομάδα. Καλό θα είναι πέρα από τις αναφορές σε κουβεντούλα, να γράφονται κιόλας. Το να επισημάνεις τα κακώς κείμενα δεν «δαγκώνει». Επίσης δεν είναι ανάγκη να γίνεται πάντα ο γράφων ο «κακός» και ο «τρελός». Οπότε περιμένω καταγραφή λεπτομερειών, εκτός από το τι βλέπουμε όλοι στα ματς όπου σχεδόν πάντα η κριτική είναι αλληλένδετη με το αποτέλεσμα, ανάλυση, με το τι δεν πάει κι όταν δεν υπάρχουν αγώνες. Για να είμαι δίκαιος ορισμένα κακώς κείμενα θίχτηκαν μετά το ματς της Δευτέρας με εύστοχο και σωστό τρόπο από αρκετούς συναδέλφους, αλλά όποιος θέλει την ΑΕΚ πρωταθλήτρια, θα πρέπει να χτυπά συνεχώς τα καμπανάκια για το τι δεν πάει καλά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x