sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Είκοσι κορυφαίοι free agents: Από Χάρντεν και Ίρβινγκ μέχρι… Γουέστμπρουκ

Από «βαριά ονόματα» μέχρι και τίμιους… εργάτες διαθέτει η λίστα των ελεύθερων το φετινό καλοκαίρι στο ΝΒΑ και το www.sportfm.gr επιλέγει τους 20 από αυτούς.

Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και αυτό η… αγορά των free agents στο ΝΒΑ θα ανοίξει σύντομα, με τις ομάδες να κάνουν τις κινήσεις τους.

Η free agency του 2023 δεν μπορεί κανείς να πει ότι είναι από τις πιο δυνατές της ιστορίας.

Ωστόσο, στη σχετική λίστα είναι ορισμένα ονόματα βετεράνων όπως αυτά των Τζέιμς Χάρντεν, Κάιρι Ίρβινγκ, Κέβιν Λοβ και Ράσελ Γουέστμπρουκ ή τίμιων… εργατών όπως οι Φρεντ ΒανΒλίτ και Κρις Μίντλετον.

Αναλυτικά οι 20 κορυφαίοι free agents:

1. Τζέιμς Χάρντεν
Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που μένει ελεύθερο αυτό το καλοκαίρι είναι ο Τζέιμς Χάρντεν. Συγκεκριμένα, ο «Μούσιας» έχει το δικαίωμα να κάνει χρήση της σχετικής οψιόν και να αποδεσμευθεί από τους Σίξερς, αναζητώντας τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Η φετινή χρονιά με την ομάδα από τη Φιλαδέλφεια δεν στέφθηκε και από… επιτυχία, αφού αποκλείστηκε στα ημιτελικά της Ανατολής από τους Σέλτικς. Φέτος, είχε κατά μέσο όρο 21 πόντους, 6,1 ριμπάουντ, 10,7 ασίστ.

Συμβόλαιο 2022/23: 33 εκατ. δολάρια

2. Κάιρι Ίρβινγκ
Τα τελευταία χρόνια ο Κάιρι Ίρβινγκ έχει απασχολήσει περισσότερο το ΝΒΑ με τις εξωγηπεδικές του δραστηριότητες (και συνήθως για αρνητικό λόγο), παρά με τα πεπραγμένα του στο παρκέ. Φέτος, μετακόμισε στο Ντάλας, παίζοντας στο πλευρό του Λούκα Ντόντσιτς στους Μάβερικς. Ωστόσο, ούτε εκεί πήγαν καλά τα πράγματα για τους Τεξανούς, οι οποίοι έμειναν εκτός playoffs. Όσον αφορά τους αριθμούς, είχε κατά μέσο όρο 27,1 πόντους, 5,1 ριμπάουντ και 5,5 ασίστ.

Συμβόλαιο 2022/23: 35,3 εκατ. δολάρια

3. Κρίσταπς Πορζίνγκις
Μία από τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του ήταν η φετινή για τον Κρίσταπς Πορζίνγκις. Στον πρώτο του «γεμάτο» χρόνο με τους Γουίζαρντς, στους οποίους μετακόμισε τον Φεβρουάριο του 2022, ο Λετονός φόργουορντ δεν ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και έτσι το… χάρηκε αρκετά. Αυτό, αποτυπώθηκε και στην στατιστική του, έχοντας κατά μέσο όρο 23,2 πόντους, 8,4 ριμπάουντ και 2,7 ασίστ. Το καλοκαίρι έχει την επιλογή να βγει στην… αγορά, με το σχετικό player option που προβλέπει το συμβόλαιό του.

Συμβόλαιο 2022/23: 33,8 εκατ. δολάρια

4. Φρεντ ΒανΒλίτ
Από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις free agent αυτού του καλοκαιριού είναι ο Φρεντ ΒανΒλίτ. Ο 29χρονος γκαρντ κουβαλάει εδώ και χρόνια τους Ράπτορς και από τη νέα σεζόν θέλει να «επιβραβευτεί» και οικονομικά, αναζητώντας ένα max συμβόλαιο κατά τη διάρκεια της offseason. Φέτος, είχε κατά μέσο όρο 19,3 πόντους, 4,1 ριμπάουντ και 7,2 ασίστ.

Συμβόλαιο 2022/23: 21,3 εκατ. δολάρια

5. Κρις Μίντλετον
Φέτος, ο Κρις Μίντλετον είχε μία από τις πιο προβληματικές σεζόν της καριέρας του, καθώς ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και δεν κατάφερε να προσφέρει τα αναμενόμενα στους Μπακς. Με την ομάδα του Μιλγουόκι μέτρησε μόλις 33 αγώνες, έχοντας κατά μέσο όρο 15,1 πόντους, 4,2 ριμπάουντ και 4,9 ασίστ.

Συμβόλαιο 2022/23: 38 εκατ. δολάρια

6. Ντρέιμοντ Γκριν
Ένας από τους «πυλώνες» των Γουόριορς όλα αυτά τα χρόνια μπορεί να μείνει ελεύθερος αυτό το καλοκαίρι. Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο για τον Ντρέιμοντ Γκριν και ο λόγος ήταν το σοβαρό επεισόδιο με τον Τζόρνταν Πουλ σε μία προπόνηση της ομάδας του Γκόλντεν Στέιτ. Όμως, στα 33 του παραμένει ένα δυνατό «εργαλείο» που προσφέρει σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού. Φέτος, είχε κατά μέσο όρο 8,5 πόντους, 7,2 ριμπάουντ και 6,8 ασίστ.

Συμβόλαιο 2022/23: 25,8 εκατ. δολάρια

7. Τζέραμι Γκραντ
Το περασμένο καλοκαίρι ο Τζέραμι Γκραντ μετακόμισε στο Πόρτλαντ, προκειμένου να κάνει το κάτι… παραπάνω. Προηγουμένως στους Πίστονς ήταν μεν το «πρώτο βιολί», αλλά χωρίς αντίκρισμα, αφού η ομάδα του Ντιτρόιτ πάλευε να βγει… τελευταία. Πάντως και οι Μπλέιζερς δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι σπουδαίο, αλλά ο ίδιος απέδειξε για ακόμη μία φορά τις αρετές του. Φέτος, ο Γκραντ είχε κατά μέσο όρο 20,5 πόντους, 4,5 ριμπάουντ και 2,4 ασίστ.

Συμβόλαιο 2022/23: 20,9 εκατ. δολάρια

8. Νίκολα Βούτσεβιτς
Από τους κορυφαίους σέντερ που θα είναι ελεύθεροι αυτό το καλοκαίρι είναι αναμφισβήτητα ο Νίκολα Βούτσεβιτς. Κάθε χρόνο και σε κάθε ματς, ο Μαυροβούνιος ψηλός ξεδιπλώνει το τεράστιο επιθετικό του ταλέντο και φυσικά ήταν εκ των ηγετών και φέτος στους Μπουλς, ολοκληρώνοντας τη σεζόν με νταμπλ-νταμπλ κατά μέσο όρο, έχοντας 17,6 πόντους, 11 ριμπάουντ και 3,2 ασίστ.

Συμβόλαιο 2022/23: 22 εκατ. δολάρια

9. Μπρουκ Λόπεζ
Αν και αισίως έχει… πατήσει τα 35 του ο Μπρουκ Λόπεζ μπορεί να βρει ακόμη ένα καλό συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Ο βετεράνος σέντερ δεν είναι το τυπικός βαρύς ψηλός που κάνει… περίπτερο στη ρακέτα, αλλά μπορεί να απειλήσει πολύ καλά και από την περιφέρεια, ενώ θεωρείται από τους καλύτερους αμυντικούς της λίγκας, με βάση αυτά που κάνει με τους Μπακς, τα τελευταία χρόνια. Φέτος, είχε κατά μέσο όρο 15,9 πόντους, 6,7 ριμπάουντ και 1,8 τάπες.

Συμβόλαιο 2022/23: 13,9 εκατ. δολάρια

10. Κάιλ Κούζμα
Τα τελευταία δύο χρόνια στη Γουάσινγκτον, ο Κάιλ Κούζμα δείχνει να έχει βρει την… υγειά του και χώρο για να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Απόδειξη αποτελεί ότι η φετινή σεζόν ήταν η καλύτερη της καριέρας του με βάση τους αριθμούς. Είχε κατά μέσο όρο 21,2 πόντους, 7,2 ριμπάουντ και 3,7 ασίστ.

Συμβόλαιο 2022/23: 13 εκατ. δολάρια

11. Ντ’ Άντζελο Ράσελ
Έπειτα από περίπου έξι χρόνια και στα μέσα της φετινής σεζόν ο Ντ’ Άντζελο Ράσελ επέστρεψε στους Λέικερς, βάζοντας το… λιθαράκι του για τη συμμετοχή τους στους τελικούς Δύσης. Ο 27χρονος είναι εξαιρετικός σκόρερ, όχι τόσο καλός αμυντικός, αλλά είναι σε μία ηλικία που μπορεί να βρει ένα καλό συμβόλαιο. Φέτος, είχε κατά μέσο όρο 17,8 πόντους, 3 ριμπάουντ και 6,2 ασίστ.

Συμβόλαιο 2022/23: 31,4 εκατ. δολάρια

12. Τζόρνταν Κλάρκσον
Ο Τζόρνταν Κλάρκσον έχει τη… φήμη του καλού σκόρερ και το αποδεικνύει κάθε σεζόν και συγκεκριμένα τελευταία τέσσερα χρόνια στους Τζαζ. Στο μεταξύ, το 2021 είχε πάρει και το βραβείο του καλύτερου έκτου παίκτη. Φέτος με την ομάδα της Γιούτα, είχε κατά μέσο όρο 20,8 πόντους, 4 ριμπάουντ και 4,4 ασίστ.

Συμβόλαιο 2022/23: 13,3 εκατ. δολάρια

13. Όστιν Ριβς
Η φετινή χρονιά ήταν το απόλυτο… step up για τον Όστιν Ριβς. Ο 25χρονος σούτινγκ γκαρντ δεν είχε γίνει ποτέ επιλογή στο ντραφτ, ωστόσο κέρδισε την παρουσία του στους Λέικερς με το… σπαθί του. Μάλιστα, σε πολλά ματς των playoffs ο νεαρός γκαρντ ήταν και κομβικός για την ομάδα του Λος Άντζελες. Όσον αφορά τους αριθμούς του, φέτος είχε κατά μέσο όρο 13 πόντους, 3 ριμπάουντ και 3,4 ασίστ, σουτάροντας με το εξαιρετικό 52,9% στα εντός πεδιάς.

Συμβόλαιο 2022/23: 1,6 εκατ. δολάρια

14. Καμ Τζόνσον
Μπορεί το όνομα του Καμ Τζόνσον να μην κάνει αρκετό… κλικ, ωστόσο έχει αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί καλά στο ΝΒΑ. Έπειτα από μία τετραετία στους Σανς, ο 27χρονος φόργουορντ μετακόμισε στους Νετς, δείχνοντας ένα μέρος των δυνατοτήτων του, οι οποίες είναι αρκετές. Φέτος, είχε κατά μέσο όρο 15,5 πόντους, 4,4 ριμπάουντ και 1,9 ασίστ.

Συμβόλαιο 2022/23: 5,9 εκατ. δολάρια

15. Ράσελ Γουέστμπρουκ
Παρά το γεγονός ότι είχε αποκτηθεί μετά… βαΐων και κλάδων από τους Λέικερς, ο Ράσελ Γουέστμπρουκ σε καμία περίπτωση δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα. Στα μέσα της φετινής σεζόν άφησε τους «λιμνάνθρωπους» για τους γείτονες Κλίπερς. Ούτε εκεί μπορεί να πει κανείς ότι άφησε το… σημάδι του και δείχνει σιγά σιγά να περνάει η… μπογιά του. Φέτος, είχε κατά μέσο όρο 15,9 πόντους, 5,8 ριμπάουντ και 7,5 ασίστ.

Συμβόλαιο 2022/23: 47,1 εκατ. δολάρια

16. Ντίλον Μπρουκς
«Άκουσε» πολλά τη φετινή σεζόν και έφτασε στα όρια του… περίγελου, κυρίως λόγω των δηλώσεών του για τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, αλλά και γενικά για τον εριστικό τρόπο που αντιμετωπίζει κάθε αντίπαλό του κατά τη διάρκεια των αγώνων. Αγωνιστικά, πάντως, ο Ντίλον Μπρουκς μπορεί να προσφέρει και αυτό το έχει αποδείξει όλα αυτά χρόνια στους Γκρίζλις. Φέτος, με την ομάδα του Μέμφις ο Καναδός γκαρντ είχε κατά μέσο όρο 14,3 πόντους, 3,3 ριμπάουντ και 2,6 ασίστ.

Συμβόλαιο 2022/23: 11,4 εκατ. δολάρια

17. Γκραντ Γουίλιαμς
Ο Γκραντ Γουίλιαμς θεωρείται από τους καλύτερους small-ball φόργουορντ και αυτό το έχει δείξει παίζοντας με τους Σέλτικς. Είναι ένας από τους… τίμιους εργάτες του παρκέ και μπορεί να γίνει αρκετά χρήσιμος σε μία ομάδα, αφού είναι και πολύ καλός αμυντικός. Φέτος με τους «Κέλτες» είχε κατά μέσο όρο 8,1 πόντους, 4,6 ριμπάουντ και 1,7 ασίστ.

Συμβόλαιο 2022/23: 4,3 εκατ. δολάρια

18. Ντένις Σρέντερ
Μπορεί να είναι μόλις 29 ετών, αλλά ο Σρέντερ είναι από τους καλούς βετεράνους γκαρντ του ΝΒΑ. Ο Γερμανός είναι ένας αρκετά καλός σκόρερ και παράλληλα καλός δημιουργός. Το περασμένο καλοκαίρι επέστρεψε στους Λέικερς, με τους οποίους είχε κατά μέσο όρο 12,6 πόντους, 2,5 ριμπάουντ και 4,5 ασίστ.

Συμβόλαιο 2022/23: 2,6 εκατ. δολάρια

19. Σεθ Κάρι
Στη φανέλα του κουβαλάει ένα όνομα… βαρύ και φυσικά ο ίδιος δεν έχει τις αρετές του αδερφού του. Ωστόσο, ο Σεθ Κάρι κάνει ένα πράγμα συγκεκριμένο και το κάνει συμπαθητικά καλά. Συγκαταλέγεται στους αξιόπιστους σουτέρ της λίγκας και αυτό φαίνεται από το 40,5% που εκτελεί στα τρίποντα. Φέτος στους Νετς είχε κατά μέσο όρο 9,2 πόντους, 1,6 ριμπάουντ και 1,6 ασίστ.

Συμβόλαιο 2022/23: 8,5 εκατ. δολάρια

20. Κέβιν Λοβ
Από τα «βαριά ονόματα» που μένουν ελεύθερα αυτό το καλοκαίρι είναι αυτό του Κέβιν Λοβ. Μπορεί τα χρόνια να περνούν και να μην είναι όπως… παλιά, αλλά ο βετεράνος φόργουορντ είναι γνωστό το τι μπορεί να προσφέρει. Αυτό, έκανε και φέτος στους Χιτ, παίζοντας στους τελικούς του ΝΒΑ. Τη σεζόν, είχε κατά μέσο όρο 8,2 πόντους, 6,4 ριμπάουντ και 1,9 ασίστ.

Συμβόλαιο 2022/23: 28,9 εκατ. δολάρια

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x