Επικαιρότητα

Νέα ένταση: Με αντίποινα απειλεί τώρα η Τουρκία την Ολλανδία

Ο κίνδυνος να σπάσει το σχοινί είναι παραπάνω από ορατός. Η Άγκυρα απειλεί τη Χάγη δια στόματος Γιλντιρίμ με σκληρά αντίποινα για την απέλαση της υπουργού της.

Ο κίνδυνος να σπάσει το σχοινί είναι παραπάνω από ορατός. Η Άγκυρα απειλεί τη Χάγη δια στόματος Γιλντιρίμ με σκληρά αντίποινα για την απέλαση της υπουργού της αλλά και ότι έχει προηγηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η Τουρκία βαδίζει ολοταχώς προς το μεγάλο δημοψήφισμα, ενώ η κυβέρνηση Ρούτε πασχίζει να κρατηθεί όρθια την ώρα που ο λαϊκισμός και η ξενοφοβία προελαύνουν.

Στην Κωνσταντινούπολη σήμερα Κυριακή, σε διαμαρτυρία, διαδηλωτές κατέβασαν τη σημαία από το προξενείο της Ολλανδίας και ύψωσαν την τουρκική.



Τι έχει συμβεί ως τώρα

Η οργή βράζει στην Άγκυρα και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε την Κυριακή ότι θα υπάρξουν αντίποινα και δη"με τους πιο σκληρούς τρόπους" στις ενέργειες της Ολλανδίας, η οποία απαγόρευσε την προσγείωση του αεροπλάνου που μετέφερε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, εμπόδισε την υπουργο Οικογενειακών Υποθέσεων να εισέλθει στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ και στη συνέχεια την έστειλε "σπίτι της" με συνοπτικές διαδικασίες.

"Έχουμε διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση με τον πιο έντονο τρόπο και έχει μεταφερθεί στις ολλανδικές αρχές ότι θα υπάρξουν αντίποινα με τους πιο σκληρούς τρόπους (...) Θα απαντήσουμε αναλόγως σε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά", τόνισε ο Γιλντιρίμ σε ανακοίνωσή του.

Είχε προηγηθεί η σχεδόν εν εξάλλω αντίδραση του Ερντογάν στην απαγόρευση της προσγείωσης της πτήσης Τσαβούσογλου στο αεροδρόμιο του Ρότερνταμ. Ο κ. Ερντογάν ένκανε λόγο για... απομεινάρια των ναζί, για τους Ολλανδούς.

«Είναι τα απομεινάρια των ναζί, είναι φασίστες» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη.

«Μπορείτε να απαγορεύσετε στον υπουργό Εξωτερικών μας να πετάξει, αλλά στο εξής να δούμε πώς θα προσγειώνονται οι πτήσεις σας στην Τουρκία».

Λίγο αργότερα  ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τον χαρακτηρισμό, απάντησε στον Ερντογάν λέγοντας οτι ήταν «εντελώς απαράδεκτος».

«Είναι φυσικά ένα τρελό σχόλιο», δήλωσε ο Ρούτε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του για τις εκλογές της 15ης Μαρτίου. «Καταλαβαίνω ότι είναι θυμωμένοι, αλλά αυτό φυσικά ήταν εντελώς απαράδεκτο».
Το θρίλερ με την Τουρκάλα υπουργό

Η υπουργός Οικογενειακών και Κοινωνικών Υποθέσεων Μπετούλ Σαγιάν Καγιά η οποία διαμένει στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας αποφάσισε να κατευθυνθεί προς την Ολλανδία οδικώς για να παρευρεθεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απαγόρευση στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Βρέθηκε όμως μπροστά σε "φραγμό" των αστυνομικών της χώρας με τις τουλίπες οι οποίοι δεν της επέτρεψαν να συνεχίσει προς το τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ.

Σα να μην έφτανε αυτό, το ολλανδικό κράτος απέλασε την Τουρκάλα υπουργό. Οδηγήθηκε πάλι συνοδεία αστυνομικών στα σύνορα με τη Γερμανία και απλώς... εστάλη "σπίτι της".
Σοβαρά επεισόδια μετά την απέλαση

Έξω από το προξενείο στο Ρότερνταμ ξέσπασαν επεισόδια, καθώς εκατοντάδες συγκεντρωμένοι Τούρκοι απαιτούσαν να δουν την υπουργό. Αρχικά, η ολλανδική αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος. Εκείνο όμως απάντησε πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Ακολούθησε η επέμβαση της αστυνομίας η οποία χτύπησε με γκλομπ και χρησιμοποίησε σκυλιά, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί.



Η απαγόρευση της προσγείωσης στο Ρότερνταμ

Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα CNN Turk και NTV μετέδωσαν πως η Ολλανδία ανακάλεσε την άδεια που είχε δώσει στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μεταβεί αεροπορικώς στο Ρότερνταμ. Ο λόγος; Οι αρχές του απαγόρευσαν τη συγκέντρωση στην πόλη υπέρ της εκστρατείας του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για την επέκταση των εξουσιών του που θα τεθεί σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο. Ο Τσαβούσογλου είχε πει πως θα μετέβαινε ούτως ή άλλως στο Ρότερνταμ, κάτι όμως που δεν κατέστη δυνατό.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x