Επικαιρότητα

Νέα σειρά επαφών Αναστασιάδη-Ακιντζί για το Κυπριακό

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για να παραμείνει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση το 28-29% του εδάφους της Κύπρου.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναχωρεί σήμερα για το Mont Pelerin της Ελβετίας για να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, για την εδαφική πτυχή του Κυπριακού. Στόχος είναι να καταλήξουν σε συμφωνία επί των κριτηρίων για την επιστροφή εδαφών στους Ελληνοκύπριους, που κατέχονται από το 1974 από τα τουρκικά στρατεύματα. Τα κριτήρια αφορούν τον αριθμό των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, η ακτογραμμή που θα ελέγχεται από την ελληνοκυπριακή πλευρά και το ποσοστό εδάφους που θα ελέγχουν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι μετά τη λύση του Κυπριακού. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για να παραμείνει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση το 28-29% του εδάφους της Κύπρου. Σήμερα το ψευδοκράτος κατέχει το 37% των εδαφών και πέραν του 50% της ακτογραμμής.

Αν επέλθει συμφωνία στα κριτήρια οι δύο πλευρές θα καταθέσουν χάρτες στους οποίους θα συγκεκριμενοποιούνται οι πόλεις και τα χωριά που θα επιστραφούν. Οι Τουρκοκύπριοι επιχειρούν να πείσουν ότι τα εδάφη που θα επιστραφούν πρέπει να επηρεάζουν όσο το δυνατόν λιγότερους ανθρώπους που θα υποχρεωθούν να μετακινηθούν.

Οι συνομιλίες στο Mont Pelerin θα διαρκέσουν δύο ημέρες και στη λήξη τους (αν όλα πάνε καλά) θα ανακοινωθεί η ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί πολυμερής διάσκεψη για να συζητηθούν οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού όπως η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί πως σε αυτή τη διάσκεψη πέραν των δύο κοινοτήτων, και των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα – Τουρκία – Αγγλία) θα πρέπει να συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία ως τη μόνη αναγνωρισμένη διεθνώς οντότητα στη Κύπρο, η ΕΕ και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αντιθέτως η τουρκική πλευρά επιμένει σε πενταμερή διάσκεψη με συμμετοχή μόνο των δύο κοινοτήτων και των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Η διάσκεψη αυτή αναμένεται να γίνει εντός του Δεκεμβρίου, ώστε αν επέλθει συμφωνία να οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής δημοψηφισμάτων για έγκριση η απόρριψη του σχεδίου λύσης.

Κρίσιμα θέματα είναι η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, η αποχώρηση ενός μεγάλου αριθμού εποίκων και ο μηχανισμός εφαρμογής των όσων θα συμφωνηθούν.

Ο Κύπριος Πρόεδρος σήμερα το πρωί θα ολοκληρώσει την ενημέρωση των αρχηγών των ελληνοκυπριακών κομμάτων και στη συνέχεια θα αναχωρήσει μαζί με τη διαπραγματευτική ομάδα για την Ελβετία. Οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν δύο ημέρες και να ολοκληρωθούν τη Δευτέρα το βράδυ ή το αργότερο τη Τρίτη το πρωί.

Μ. Ακιντζί: Σειρά της ελληνοκυπριακής πλευράς για βήματα

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αναχώρησε χθες από τα κατεχόμενα για τη Τουρκία και από εκεί θα μεταβεί στην Ελβετία. ¨όπως δήλωσε η προσδοκία του είναι να εργαστεί με ειλικρίνεια με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, και να φέρουν «καλά νέα» στις κοινότητές τους.

«Είναι ακόμα δυνατόν να δημιουργήσουμε ένα νέο μέλλον μέσα σε ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια», δήλωσε ο κ. Ακιντζί, σημειώνοντας πως η ύπαρξη ουσιαστικού αποτελέσματος και η μετατροπή του σε λύση «εξαρτάται από τη στάση που θα τηρήσει στο τραπέζι ο κ. Αναστασιάδης στις 20 Νοεμβρίου το πρωί στο Μοντ Πελεράν».

Τα σενάρια που είναι εκτός των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί ως τώρα, δήλωσε ο κ. Ακιντζί, και οι νέες επιμονές δεν οδηγούν σε λύση αλλά καταδικάζουν την Κύπρο σε μη λύση, είπε, προσθέτοντας ότι «μας προκαλούν δίκαιες ανησυχίες οι δηλώσεις του τύπου ότι ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία στο εδαφικό, δεν είναι βέβαιο ότι θα πάμε σε πενταμερή».

Δυστυχώς, είπε, οι ειδήσεις που έρχονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα προκαλούν ανησυχία για τη στάση που θα αντικρίσουμε στις 20 Νοεμβρίου το πρωί.

Οι ειδήσεις που έρχονται αναφέρουν ότι η πενταμερής ή πολυμερής όπως την αποκαλούν εκείνοι, δεν θα επιθυμούν να γίνει σε μερικές βδομάδες εντός 2016, αλλά αργότερα το 2017, σημείωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. «Τέτοια διαδικασία διαπραγματεύσεων δεν γίνεται», πρόσθεσε.

Αν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, σε 3-4 βδομάδες πρέπει να γίνει η πενταμερής, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, προσθέτοντας ότι όλα τα θέματα πρέπει να συζητηθούν παράλληλα σε μια σύνοδο τύπου Μπούργκενστοκ (2004 για το σχέδιο Ανάν).

Μερικά θέματα που έχουν μείνει στα 4 κεφαλαία, η τελευταία μορφή του χάρτη και τα θέματα των εγγυήσεων πρέπει να συζητηθούν σε διαφορετικά τραπέζια και να τελειώσουν, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, προσθέτοντας ότι «προσεγγίσεις πέραν αυτών δεν μας οδηγούν σε λύση».

Για να μετατρέψουμε αυτά που είναι δυνατό σε πραγματικότητα, πρέπει να μείνουμε μακριά από μαξιμαλιστικές στάσεις, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν αρκούν δυο μέρες, είπε «νομίζω αρκούν» επειδή είναι φανερό τι θα γίνει. «Εκεί δεν θα συζητηθούν άλλα θέματα ή αλλά κεφάλαια. Θα συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε. Πιστεύω είναι αρκετές», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, όλοι είδαν καθαρά ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά συνέβαλε στη διαδικασία με δημιουργική πρόταση και θετική στάση. «Μάλιστα έγινε αντιληπτό και από την ε/κ πλευρά. Τώρα είναι η σειρά της ελληνοκυπριακής πλευράς να κάνει θετικό βήμα», ανέφερε.

Αν η λύση μείνει για το 2017 σημαίνει ότι θα ξεμείνει για το 2018, πρόσθεσε.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x