Επικαιρότητα

Νέο «nein» από Σόιμπλε

Ψυχρή υποδοχή συναντά στη Γερμανία η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να καταθέσει την Τετάρτη αίτημα παράτασης της δανειακής συμφωνίας. «Όχι» με ειρωνικό ύφος πάλι απ’ τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Το θέμα δεν είναι η επέκταση ενός δανειακού προγράμματος, αλλά το αν θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διάσωσης, ναι ή όχι», σχολίασε ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε την σκέψη της Αθήνας να υποβάλει την Τετάρτη αίτημα παράτασης της δανειακής συμφωνίας.

Στη γερμανική δημόσια τηλεόραση (ARD) ο Σόιμπλε δήλωσε μεταξύ άλλων ότι περιμένει συγκεκριμένες, βιώσιμες και δεσμευτικές προτάσεις από την Ελλάδα και ότι δεν έχει πάρει ακόμη «ούτε καν την αρχή μιας απάντησης» και κάλεσε την Αθήνα να υποδείξει έναν καλύτερο δρόμο, για το πώς θα ξανασταθεί στα πόδια της.

«Πρέπει να δούμε κάτι συγκεκριμένο, βιώσιμο, δεσμευτικό. Αυτό δεν το είχαμε την περασμένη Τετάρτη, δεν το είχαμε χθες, δεν το είχαμε ούτε στις τεχνικές διαπραγματεύσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου με τους τρεις θεσμούς που πάντα αποκαλούσαμε τρόικα. Πρέπει να είναι κάτι αξιόπιστο, βιώσιμο, αλλιώς δεν έχει νόημα. Δεν έχω πάρει κάτι τέτοιο, όχι», είπε.

Χρησιμοποιώντας για πολλοστή φορά απαξιωτικό ύφος απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση τόνισε ότι αν υπάρχει καλύτερος δρόμος δεν τον βλέπει και πως «να λέει κανείς απλώς “δεν χρειάζομαι πια λεφτά”, βρίζοντας τους άλλους (…), αυτό δεν γίνεται», δήλωσε.


Τσίπρας με Παπούλια και αρχηγούς

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους θα ενημερώσει την Τετάρτη διαδοχικά ο πρωθυπουργός τους Ποταμιού (1 μ.μ.) και του ΠΑΣΟΚ (2 μ.μ.).

Νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο προκειμένου να ενημερώσει τον Κάρολο Παπούλια, τόσο για τις διαβουλεύσεις με τους εταίρους, όσο και για την αποψινή προεδρική εκλογή, καθώς και την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

«Στόχος μου είναι να συμβάλω στη μάχη που δίνει η χώρα ενάντια στην κρίση», δήλωσε ο υποψήφιος της κυβέρνησης για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα Προκόπης Παυλόπουλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου χθες το βράδυ.

Στις 7.30 μ.μ. θα ξεκινήσει στη Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, για την οποία απαιτούνται 180 θετικές ψήφοι.

Υπέρ του Προκόπη Παυλόπουλου θα ταχθούν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Νέα Δημοκρατία. Δικό τους υποψήφιο, τον καθηγητή συνταγματικού δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο, θα στηρίξουν Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΚΕ θα δηλώσει «παρών».

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x