Επικαιρότητα

Νέος ιός σκοτώνει αμφίβια στην Ισπανία

Έναν άγνωστο μυστηριώδη ιό προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν Ισπανοί βιολόγοι. Για την ώρα βλέπουν τους πληθυσμούς των αμφιβίων να αφανίζονται χωρίς να μπορούν οι ίδιοι να αποτρέψουν το μοιραίο.

Θανατηφόρος ιός έχει ενσκήψει στην βόρεια Ισπανία, αφανίζοντας αμφίβια είδη, όπως βατράχους και τρίτωνες. Τα ζώα που μολύνονται μπορεί να υποφέρουν από έλκη στο δέρμα τους και τελικώς πεθαίνουν από εσωτερική αιμορραγία.

Ισπανοί ερευνητές του φαινομένου εκτιμούν ότι τα στελέχη του μυστηριώδους φονικού ιού ανήκουν στην ομάδα Ranavirus, και έχουν ήδη εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες.

Σχετική μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Current Biology.

Ο επικεφαλής συγγραφέας δόκτωρ Στίβεν από το University College του Λονδίνου, παραδέχεται: «Δεν γνωρίζουμε πραγματικά για την γενεαλογία του ιού».

inner

Για το ενδεχόμενο εμφάνισής του και σε άλλες χώρες λέει: «Παρόμοια συμπτώματα του ιού έχουν παρατηρηθεί στην Κίνα σε γιγάντιες σαλαμάνδρες, αλλά και σε μέρη όπως η Γαλλία και η Ολλανδία…».

Περίεργοι θάνατοι αμφιβίων εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στο Picos de Europa National Park, στην Ισπανία, το 2005.

Ακολούθησε έρευνα επιστημόνων που διαπίστωσε ότι αιτία ήταν μια σειρά νέων ιών.

Δύο από τους ιούς, που ονομάζονται CMTV - της ομάδας Ranaviruses, είχαν μολύνει μεγάλο αριθμό ζώων.

Ωστόσο, το ασυνήθιστο είναι ότι μπορούν να ξεπηδούν ανάμεσα σε ένα φάσμα ειδών, σκοτώνοντας βατράχους, φρύνους και τρίτωνες.

inner

Μέχρι στιγμής, γιατί οι βιολόγοι δεν αποκλείουν ότι ο ιός να εξαπλωθεί ακόμη και σε ερπετά: «Καταγράψαμε ένα φίδι που τρεφόταν με μολυσμένα αμφίβια, και αυτό έδειξε σημάδια του ιού», είπε ο δόκτωρ Στίβεν.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x