Κώστας Νικολακόπουλος

Αδιάβαστες στα στημένα οι ομάδες μας στην Ευρώπη

Ο Κώστας Νικολακόπουλος καταγράφει στο sport-fm.gr μία αδυναμία που έβγαλαν οι ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη και ήδη κάποιες την πλήρωσαν.

• Η μεγάλη μου ανησυχία πριν το παιχνίδι του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι ήταν οι στατικές φάσεις. Τις φοβόμουν γιατί έβλεπα από τα φιλικά τους ερυθρόλευκους να μην είναι ιδιαίτερα δυνατοί επιθετικά στα φάουλ και στα κόρνερ κι αντίθετα να έχουν "φάει" ορισμένες φάσεις-σε συνδυασμό με τη διαφορά ύψους με την Παρτίζαν.

• Θεωρώ ιδιαίτερα στα ευρωπαϊκά παιχνίδια κομβικής σημασίας κομμάτι τις στημένες φάσεις-από μία τέτοια είχε αποκλειστεί ο Ολυμπιακός πέρσι από τη Χάποελ Μπερ Σεβά. Τελικά ήταν δύο άλλες ελληνικές ομάδες που την πάτησαν από τα κόρνερ και τα φάουλ, με τους ερυθρόλευκους να στέκονται τυχεροί στη φάση που ο στόπερ Όστοϊτς έστειλε την μπάλα ελάχιστα άουτ με φαρμακερή κεφαλιά σε εκτέλεση φάουλ του Γιάνκοβιτς από αριστερά και δεν έγινε το 2-2 στο 73’.

• Δεν ήταν, όμως, το ίδιο τυχερή η ΑΕΚ, που δέχθηκε δύο γκολ με κεφαλιές από κόρνερ μέσα στο ΟΑΚΑ και ουσιαστικά μάλλον έχει βγει νοκ άουτ από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ούτε κι ο ΠΑΟΚ, που έφαγε επίσης με κεφαλιά από εκτέλεση φάουλ από τα πλάγια γκολ στην Ουκρανία, στο 1-1 με την Ολιμπίκ Ντόνετσκ…

• Και μόνο η πρώτη φορά δεν είναι που οι ελληνικές ομάδες συλλαμβάνονται αδιάβαστες στις στατικές φάσεις στην Ευρώπη και το πληρώνουν. Ιδιαίτερα δε σε αυτά τα παιχνίδια που γίνονται κατακαλόκαιρο και συνήθως δεν είναι εύκολο να παιχτεί ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου, πολλά μπορεί να κριθούν από ένα καλό κόρνερ η, ένα καλό φάουλ.

• Γενικά πρέπει να υπάρχει καλύτερη στρατηγική. Είδαμε π.χ. ότι η ΑΕΚ παραχώρησε εύκολα εφτά κόρνερ σε μία ομάδα με τόσα ψηλά κορμιά. Τι θέλω να πω; Στη φάση του 1-0 των Ρώσων, ο Χριστοδουλόπουλος έδωσε ένα κόρνερ προσπαθώντας μόνο και μόνο να αποφύγει ένα…αράουτ. Θα μπορούσε να διώξει την μπάλα σε πλάγιο άουτ και να μην συνέβαινε τίποτα…

• Καλώς η, κακώς, οι στατικές φάσεις μπορεί να αλλάξουν ένα ματς. Ο ΠΑΟΚ μέχρι το 1-0 των Ουκρανών δεν είχε κινδυνεύσει σε καμία στιγμή, αντίθετα θα μπορούσε να προηγηθεί με τον Κρέσπο (κι αυτός από κόρνερ) στο α΄ ημίχρονο η, στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου στην καλύτερη του επίθεση με Τσίμιροτ, Κάμπος, Μακ. Όμως, το 1-0 εδωσε άλλη ψυχολογία στους γηπεδούχους, που θα μπορούσαν να κάνουν και δεύτερο γκολ και τότε θα πήγαιναν στην Τούμπα με προβάδισμα.

• Το ίδιο έπαθε κι η ΑΕΚ, που έφαγε τα γκολ στις χειρότερες στιγμές: στις καθυστερήσεις του α΄ ημιχρόνου και στην πρώτη επίθεση της ΤΣΣΚΑ στο β΄…Μέχρι το 1-0 ήταν η ίδια πιο επικίνδυνη και αν όχι στο σουτ του Αϊντάρεβιτς, τουλάχιστον στη φάση του Χριστοδουλόπουλου θα μπορούσε αυτή να ανοίξει το σκορ. Όμως, με το 0-1 έχασε την ψυχολογία κι όλα άλλαξαν στο β΄.

• Όπως και στο Βελιγράδι, αν ισοφάριζε από την στατική φάση ο Όστοϊτς, τώρα θα λέγαμε ενδεχομένως άλλα. Ότι ο Ολυμπιακός δύο φορές δεν μπόρεσε να κρατήσει το σκορ, ότι έβγαλε αμυντικές αδυναμίες κλπ, κλπ…

• Άσχετο: δεν είναι μόνο η Μπάγερ Λέβερκουζεν. Κι η Σάλκε κι η Λειψία παρακολουθούν τον Ρέτσο, νομίζω και τον Φορτούνη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x