Κώστας Νικολακόπουλος

Η κομπίνα επί δύο και το κλικ που έλειψε στην ποιότητα μπροστά

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο sport-fm.gr τον χθεσινο Ολυμπιακό και στέκεται σε δύο καθοριστικά κομμάτια του αγώνα με τη Γιουβέντους.

• Έγραφα χθες ότι τόσα χρόνια ο Ολυμπιακός κατάφερνε τουλάχιστον και προηγούνταν της Γιουβέντους στα εντός έδρας παιχνίδια τους και της έκανε τη ζωή δύσκολη. Την είχε κερδίσει, είχε φέρει ισοπαλίες κι είχε χάσει κιόλας, αλλά στα τελευταία λεπτά.

• Και κατέληγα με το σχόλιο, «φανταστείτε να ανοίξει το σκορ η Κυρία πόσο πιο δύσκολο θα είναι το έργο». Τελικά η Γιουβέντους έκανε χθες ό,τι της έκανε ο Ολυμπιακός στα προηγούμενα μεταξύ τους παιχνίδια: άνοιξε αυτή το σκορ στα πρώτα 15 λεπτά κι έκανε φυσικά τη ζωή της πιο εύκολη.

• Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός το πάλεψε πολύ. Σχεδόν όσο μπορούσε. Αλλά αφενός μεν θα έπρεπε να είχε διδαχθεί περισσότερο από το πρώτο ματς, στο Τορίνο, αφετέρου δε του έλειψε ένα κλικ παραπάνω σε επιθετική ποιότητα. Και σε αυτό το επίπεδο, το ένα κλικ παραπάνω κάνει τη διαφορά.

• Τι εννοώ σε σχέση με το πρώτο ματς; Ότι πολύ απλά και τα δύο παιχνίδια ο Ολυμπιακός τα έχασε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο!

Δείτε στο 1.57 εδώ. Στην Ιταλία το καθοριστικό 1-0 έγινε από κούρσα του αριστερού μπακ Άλεξ Σάντρο, με τον δεξιό εξτρέμ του Ολυμπιακού (Σεμπά), που έπρεπε να τον μαρκάρει, να πιάνεται στον ύπνο.

• Και δείτε και στο 0.47 εδώ. Στο Καραϊσκάκη το καθοριστικό 1-0 έγινε από κούρσα του αριστερού μπακ Άλεξ Σάντρο, με τον δεξιό εξτρέμ του Ολυμπιακού (Πάρντο), που έπρεπε να τον μαρκάρει, να πιάνεται στον ύπνο.

•Και στις δύο περιπτώσεις, η ίδια κομπίνα: ο αριστερός κυνηγός της Γιουβέντους (Μάντζουκιτς στη μία και Ντάγκλας Κόστα στην άλλη) παρασύρει τον δεξιό μπακ (Φιγκέϊρας στη μία κι Ομάρ στην άλλη) και δίνει χώρο στον αριστερό μπακ (Σάντρο) να φύγει στην επίθεση. Το κλειδί έπρεπε να είναι η σωστή αντιμετώπιση από τα εξτρέμ του Ολυμπιακού…

• Αυτά για το αμυντικό κομμάτι. Στο επιθετικό έχει σημασία να δεχθούμε ότι ο Ολυμπιακός παρουσίασε ένα πλάνο. Το «δούλεψε» το ματς για να φτιάξει φάσεις απέναντι σε μία ομάδα με υποδειγματική αμυντική λειτουργία. Όμως, την κρίσιμη στιγμή η ποιότητα που κατατέθηκε από όλους τους επιθετικογενείς του παίκτες δεν ήταν αρκετή…

• Για την ακρίβεια, ο Σεμπά χθες δεν κατέθεσε καμία ποιότητα! Το μόνο που μπορείς να θυμάσαι είναι το καλό κόρνερ για τη μεγάλη ευκαιρία του Τζούρτζεβιτς.

• Ο Πάρντο το πάλεψε πολύ περισσότερο, αλλά όταν ήρθε η ώρα να κάνει τη διαφορά…Τέσσερις φορές βρέθηκε σε θέση να σεντράρει υπό πολύ καλές προϋποθέσεις-τη μία μάλιστα ο Ρομαό περίμενε την πάσα του στο πρώτο δοκάρι, αμαρκάριστος! Ε, τις τρεις φορές σέντραρε, απογοητευτικά. Και την τέταρτη έχασε το κοντρόλ και βγήκε άουτ με την μπάλα.

• Ο Μάριν μπήκε στο ημίχρονο αντί του Σεμπά, το προσπάθησε, αλλά και τις δύο φορές που ήταν να κάνει τη διαφορά, απέτυχε. Την πρώτη έκανε κακή πάσα στον Τζούρτζεβιτς, που είχε κινηθεί στην πλάτη της άμυνας. Και τη δεύτερη, που ο ίδιος ο Μάρκο βρέθηκε απέναντι στον γκολκίπερ της Γιουβέντους και νικήθηκε κατά κράτος στην προσωπική τους μονομαχία.

• Ο Τζούρτζεβιτς είχε δύο φορές την ευκαιρία να σκοράρει. Και τον σέντερ φορ τον θέλεις στις δύο φάσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ, να κάνει γκολ τη μία. Ο Σέρβος τη μία νικήθηκε στην κοντινή κεφαλιά του (με το πόδι έδιωξε ο τερματοφύλακας) και την άλλη έκανε ένα πολύ κακό κοντρόλ και τον έκοψαν με άνεση.

• Ο Οτζίτζα είχε μία φορά τη δυνατότητα να δείξει την κλάση του, βγαίνοντας σε αντεπίθεση ένας μ΄ έναν με τον Μπαρτζάλι-πίσω πια ήταν μόνο ο γκολκίπερ Τσέσνι. Κι ο 36χρονος σέντερ μπακ όχι απλά τον έκοψε, αλλά και του πήρε την μπάλα…

• Ο Φορτούνης έπαιξε πάνω από μισή ώρα και τον θυμόμαστε μόνο για μία καλή του πάσα σε ανάπτυξη επίθεσης.

• Κάπως έτσι, η πιο ολοκληρωμένη επιθετική ενέργεια, ήταν στη φάση του δοκαριού του Μπεν, στο 82’. Εκεί, ο Ταχτσίδης ξεμάρκαρε με τις ωραίες πάσες του υποδειγματικά αρχικά τον Μάριν και στη συνέχεια τον Κούτρη, ο Μάριν έκανε την σωστή κίνηση και χώθηκε στην περιοχή για να απειλήσει, η σέντρα του Κούτρη ήταν προς την πλευρά του Μάριν, που δεν την βρήκε καλά, αλλά την βρήκε ο Μπεν με το κεφάλι, με την ατυχία να είναι ότι μετά την επαφή της μπάλας με το Ρουγκάνι κατέληξε στη συμβολή των δοκαριών-για να επιβεβαιωθεί και το κλασικό…φάρδος της Κυρίας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

•Φτάσαμε δηλαδή ο πιο απειλητικός παίκτης από τους εφτά επιθετικογενείς που χρησιμοποιήθηκαν να είναι η τρίτη αλλαγή, ο Μπεν…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x