Κώστας Νικολακόπουλος

Να κάνουν στον Ολυμπιακό πέντε ευκαιρίες με πέντε κεφαλιές (!) κανονικά δεν «παίζει»...

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει πέντε πράγματα στο sport-fm.gr από το χθεσινό πρώτο φιλικό του Ολυμπιακού στην Πολωνία.

• Αυτό που με προβλημάτισε στο χθεσινό φιλικό του Ολυμπιακού ήταν περισσότερο η ευκολία με την οποία έτρωγε φάσεις σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού. Και στις στατικές φάσεις και στις αντεπιθέσεις και στις οργανωμένες επιθέσεις.

• Κατ΄ αρχάς πραγματικά ήταν κάτι πολύ δυσάρεστο που οι Πολωνοί έκαναν πέντε καθαρές ευκαιρίες για γκολ από κεφαλιές! Κανονικά τέτοιο πράγμα δεν θα έπρεπε να «παίζει» ούτε για αστείο. Κι όμως η Πόγκον έκανε στις δύο πρώτες εκτελέσεις στημένων, ισάριθμες φάσεις για γκολ-ε, το πρώτο το έχασε, το δεύτερο το έβαλε.

• Και κάνει εντύπωση αφενός μεν το πόσο κακοστημένη ήταν η αμυντική διάταξη του Ολυμπιακού, αφετέρου δε η πολύ κακή αμυντική συμπεριφορά των παικτών του ατομικά.

Στην πρώτη ευκαιρία, μόλις στο 2’, βλέπουμε τρεις Πολωνούς να είναι μόνοι τους απέναντι στον Αβραάμ (!), την μπάλα να φτάνει σε έναν τέταρτο, τον στόπερ, που κέρδισε την κεφαλιά πανεύκολα από ένα πολύ ψηλό παιδί, τον Κάϊπερς και τον πιο ψηλό απ΄ όλους, τον Μπα, να είναι στο δεύτερο δοκάρι, μαζί με τον Γκιγέρμε, μαρκάροντας έναν αντίπαλο…

Στη δεύτερη ευκαιρία, στο 18’, που έγινε και το γκολ, ο Σολδάνο βγαίνει σαν πρώτος αμυνόμενος να πάρει την κεφαλιά κι αποτυγχάνει και στη συνέχεια ο Αβράμ χάνοντας την κεφαλιά από τον αντίπαλο σέντερ φορ.

• Στο δε β΄ ημίχρονο, όχι από στατικές φάσεις, αλλά σε σέντρες από πλάγια, οι Πολωνοί είχαν τρεις κεφαλιές φαρμάκι, προ των Μαρτίνη, Τοροσίδη και Μασούρα. Απλά εκ τύχης η μπάλα έφυγε άουτ και δεν κατέληξε στα δίχτυα του Τζολάκη, που παρεμπιπτόντως έδειξε με την καλή του εικόνα για ποιό λόγο του δίνουν στον Ολυμπιακό την ευκαιρία, στα 16,5 χρόνια του.

• Ο Μπα έχει μία μεγάλη ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι, την οποία είδαμε σε δύο κεφαλιές που πήρε σε κόρνερ των Τσιμίκα και Βαλμπουενά, αλλά χρειάζεται βελτίωση στις τοποθετήσεις του και πάρα πολύ δουλειά στην πάσα του. Δεν ξέρω αν ήταν τόσο τρακαρισμένος, όμως να δίνει ο σέντερ μπακ του Ολυμπιακού πέντε φορές μέσα σε ένα ημίχρονο την μπάλα σε αντίπαλο δεν «λέει».

• Κι αν ο Μπα είναι άπειρος, ο έμπειρος Βούκοβιτς ήταν πάρα πολύ μέτριος κι είναι ζήτημα αν έκοψε μία φορά.

• Γενικά ήταν ένα σκληρό πρώτο τεστ για τον Ολυμπιακό στην Πολωνία κι ίσως δείχνει ότι μπορεί να μην αντιμετωπίσει ομαδάρες, αλλά οι αντίπαλοι του θα του βάζουν δύσκολα-κι αυτό είναι καλό. Είδαμε την Πόγκον να παίζει δυνατά, να μην αφήνει τον Ολυμπιακό να αναπτυχθεί, ιδίως στο α΄ ημίχρονο και να τον απειλεί και στην κόντρα επίθεση.

Σε μία τέτοια, ο Γκιγέρμε είχε μία πολύ κακή απόφαση, αφού ενώ ο Αβραάμ κι ο Μπα είχαν τραβηχτεί ψηλά από την άμυνα τους, για να βγάλουν εκτεθειμένους τους κυνηγούς, ο Βραζιλιάνος έμεινε πίσω και κάλυπτε ξεκάθαρα τον Πολωνό που έφυγε από θέση έξω δεξιά μόνος με τον γκολκίπερ του Ολυμπιακού. Απλά δεν έγινε φάση, επειδή ο α΄ Πολωνός επόπτης (που γενικά τα έκανε θάλασσα) λάθεψε κι υπέδειξε οφσάϊντ.

• Σιγά σιγά, πάντως, οι «ερυθρόλευκοι», που είναι στην 17η ημέρα της προετοιμασίας τους, πρέπει να ανεβάζουν ρυθμό. Φαίνεται, άλλωστε, ξεκάθαρα ότι κάποιοι είναι ακόμη πίσω, όπως για παράδειγμα ο Ποντένσε, που παίζοντας ένα ολόκληρο ημίχρονο είχε όλες κι όλες δύο-τρεις καλές πάσες και προφανώς δεν είχε νόημα η επιλογή του να επιχειρήσει να σκοράρει με σουτ από τα 55 μέτρα…

• Τέλος, αν μη τι άλλο, περιμένουμε να υπάρξει φέτος μία εξέλιξη στις στημένες φάσεις που κερδίζει ο Ολυμπιακός. Γιατί χθες πάλι σε 10-12 κόρνερ και φάουλ, δεν είδαμε σχεδόν τίποτα αξιόλογο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x