Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Βούκοβιτς είναι ο Νο 1 κι έχει σημασία να γυρίσει καλά

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για ένα παίκτη-κολόνα του φετινού Ολυμπιακού και τη σημασία να επιστρέψει υγιής από την Εθνική του.

• Με την Εθνική Σερβίας για τα πρώτα παιχνίδια στο πλαίσιο του Nations Cup είναι ο Βούκοβιτς, που κλήθηκε πάλι από τον ομοσπονδιακό τεχνικό της χώρας του, μετά το καλό ξεκίνημα του στη σεζόν με τον Ολυμπιακό. Ήταν μία σημαντική εξέλιξη για τον Σέρβο στόπερ, που δεν είχε μπει στη λίστα για το Μουντιάλ, παρότι στα περισσότερα από τα προκριματικά παιχνίδια ήταν αυτός βασικός (με τον προηγούμενο προπονητή).

• Σημαντικό, όμως, θα είναι και να επιστρέψει “σώος και αβλαβής” ο Βούκο στον Ολυμπιακό! Διότι θυμόμαστε ότι έγινε αλλαγή στο τελευταίο παιχνίδι, με τον ΠΑΣ, νωρίς στο β΄ ημίχρονο, λόγω ενοχλήσεων στη μέση του. Κι αναπόφευκτα το μυαλό μας πάει πίσω ακριβώς ένα χρόνο, Σεπτέμβρης ήταν και τότε, όταν ο αριστεροπόδαρος αμυντικός είχε πάει στην Εθνική του και παίζοντας ένα παιχνίδι στην Ουαλία, μολονότι δεν ήταν 100% έτοιμος, υπέστη θλάση βαριάς μορφής κι έκτοτε ουσιαστικά δεν ξανάπαιξε πέρσι στον Ολυμπιακό. Και πήγε δανεικός στη Βερόνα κλπ, κλπ.

• Ο Βούκοβιτς από την προετοιμασία κιόλας, και μέχρι αυτή την στιγμή, είναι ο μακράν καλύτερος αμυντικός του Ολυμπιακού. Δεν διαγράφουμε την περσινή εικόνα του, όμως σημασία έχει τι βλέπουμε τώρα. Κι αυτό που βλέπουμε είναι ότι ξεχωρίζει. Από αυτόν αρχίζει το χτίσιμο της ομάδας στο αμυντικό κομμάτι. Και γίνεται με επιλογή του Πέδρο Μαρτίνς, που τον εμπιστεύθηκε από το πρώτο κιόλας φιλικό.

• Κυρίαρχος στον αέρα, με σημαντική βελτίωση στις επεμβάσεις και χαμηλά, ο έμπειρος Σέρβος είναι αδιαφιλονίκητα ο Νο 1 κεντρικός αμυντικός της ομάδας, καθώς εκτός των άλλων βγάζει μία ηρεμία, μία ψυχραιμία, γενικά μία ποιότητα στο παιχνίδι του. Διώχνει την μπάλα και συνήθως παράλληλα με την απόκρουση καταφέρνει και δίνει την μπάλα και σε συμπαίκτη του, έχοντας καθαρά μυαλό, αλλά κι ικανότητα στην πάσα. Επιπλέον, με το καλό του αριστερό πόδι, έχει την ικανότητα με μία πάσα 20-30 μέτρων να ξεκινήσει μία επίθεση με προϋποθέσεις δημιουργίας φάσης. Και, εξτρά αυτό, μόνο από ατυχία δεν έχει σκοράρει ακόμη, αν θυμηθούμε π.χ. την κεφαλιά του στο δοκάρι στη Λουκέρνη η, μία άλλη κεφαλιά του στο δοκάρι με την Άϊντχοβεν.

• Αυτό που ισχύει είναι ένα τούτη την στιγμή: η άμυνα ξεκινάει από τον Βούκοβιτς. Κι από εκεί και πέρα, ψάχνει ο προπονητής ανάλογα με τον αντίπαλο, το ροτέϊσον κλπ, τον παρτενέρ του, άλλοτε τον Μιράντα, άλλοτε τον Μεριά. Και δεν είναι τυχαίο ότι και σε όλα τα σημαντικά φιλικά τεστ, πάλι από τον Βούκοβιτς ξεκίναγε κι έφτιαχνε την άμυνα ο προπονητής. Και με τη Λεγανές (0-0) και με την Άϊντχοβεν (βγήκε στο 68’ με το σκορ 0-1) και με την Γκενκ (0-4) και με την Έουπεν (βγήκε στο 60’ με το σκορ 1-1), ενώ και με τη Σεντ Τρούϊντεν ακόμη, τον έβαλε άρον άρον στο ημίχρονο με το σκορ 0-1.

• Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία να γυρίσει υγιής τώρα ο Βούκοβιτς στο Ρέντη κι όχι όπως πέρσι. Γιατί αν έχει μία εμφανή αδυναμία είναι ότι ανά καιρούς στην καριέρα του βγάζει θεματάκια τραυματισμών. Φέτος, όμως, έχει κάνει καλή προετοιμασία, τον εμπιστεύεται ο προπονητής, έχει ο ίδιος πολύ καλή ψυχολογία (το βλέπουμε ξεκάθαρα με την άνεση με την οποία καθαρίζει δύσκολες φάσεις) και το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνει μία καλή διαχείριση και να συνεχίσει έτσι.

• Γιατί όπως τον έχουμε δει και στα φιλικά και στα έξι επίσημα παιχνίδια (με τα μειονεκτήματα που βέβαια κι αυτός έχει) ο Βούκοβιτς είναι, «φτου μην τον ματιάσουμε».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x