Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Ολυμπιακός φέτος στην Ευρώπη βάζει 2 γκολ ανά ματς, τρώει 1,5 και κερδίζει μίνιμουμ μία φορά αντίπαλο του σε νοκ άουτ

Ο Κώστας Νικολακόπουλος προσεγγίζει μέσα από το sport-fm.gr με το δικό του τρόπο το αποψινό πολύ μεγάλο παιχνίδι του Ολυμπιακού στην Αγγλία.

• Το καλό είναι ότι ο Ολυμπιακός μοιάζει να μην έχει βολευθεί με το κλασικό, «κι εδώ που φτάσαμε είναι μεγάλη δουλειά». Και είναι έτοιμος να κάνει το καλύτερο δυνατό κι απέναντι σε μία από τις τέσσερις καλύτερες ομάδες αυτή την στιγμή του αγγλικού πρωταθλήματος.

• Η Άστον Βίλα είναι ανώτερη, έχει τον πρώτο λόγο και αν είναι αυτή στην καλύτερη της ημέρα κι ο Ολυμπιακός στην καλύτερη του ημέρα, αυτή θα κερδίσει, εκτός κι αν ο Ολυμπιακός έχει την τύχη με το μέρος του. Ξέρετε, όμως, πώς είναι καμιά φορά τα πράγματα στο ποδόσφαιρο. Αν εσύ δώσεις το 100% κι ο άλλος το 70%, πολλά μπορεί να γίνουν.

• Όπως, βεβαίως, ισχύει και το άλλο: ότι αν δεν μπεις καλά στο παιχνίδι και σε βρει μπόσικο η καλή ομάδα, τότε μπορεί να σε καταστρέψει. Να θυμίσω ότι ο Ολυμπιακός από τα 16 φετινά ευρωπαϊκά παιχνίδια του δεν έχει παίξει καλά στα δύο-είναι αυτά στα οποία δεν ξεκίνησε καλά και βρέθηκε να χάνει 0-2 στο πρώτο δεκάλεπτο. Τελικά σκορ ήταν 0-5 από την Φράιμπουργκ εκτός έδρας και 1-4 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ εντός έδρας…

• Το ζητούμενο είναι να εντοπίσει ο Ολυμπιακός τις όποιες αδυναμίες της Άστον Βίλα και εκεί να κοιτάξει να κτυπήσει, ώστε να τις εκμεταλλευθεί. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Η ομάδα του Έμερι, τουλάχιστον στο τελευταίο διάστημα, όταν φάει γκολ ακόμη και μέσα στο γήπεδο της, σοκάρεται-αρκεί να την πιέσεις για να της κάνεις κι άλλο κι άλλο γκολ, κι όχι να γυρίσεις πίσω να προστατεύσεις το γκολ που έβαλες. Η Μπρέντφορντ τις προάλλες τις έβαλε τρία γκολ από το 59’ έως το 68’!!! Και η Τότεναμ τον περασμένο μήνα της έβαλε στο β΄ ημίχρονο δύο γκολ από το 50’ έως το 53’ κι άλλα δύο γκολ από το 91’ έως το 94’.

Ο Ολυμπιακός φέτος στην Ευρώπη βάζει 2 γκολ ανά ματς, τρώει 1,5  και κερδίζει μίνιμουμ...

• Ο δε Ολυμπιακός έχει δείξει μία ικανότητα στο σκοράρισμα στη φετινή ευρωπαϊκή πορεία του: σε 16 παιχνίδια από τον Αύγουστο έως και τον Απρίλιο έχει πετύχει 31 γκολ, δηλαδή δύο κατά μέσο όρο ανά ματς! Το κακό είναι ότι δεχθεί και 24, άρα 1,5 κατά μέσο όρο ανά ματς.

• Πρώτη ομάδα που πέταξε έξω ήταν η περσινή δευτεραθλήτρια Βελγίου Γκενκ, μία σημαντική επιτυχία, που τότε δεν είχε εκτιμηθεί ανάλογα. Μέσα στην πορεία της σεζόν, όμως, είδαμε ότι η πρωταθλήτρια πέρυσι Άντβερπ έβγαλε εκτός Τσάμπιονς Λιγκ την ΑΕΚ, κερδίζοντάς την δύο φορές με 1-0 και 2-1 και η 4η πέρυσι Κλαμπ Μπριζ έβγαλε εκτός ημιτελικών Κόνφερενς Λιγκ τον ΠΑΟΚ επίσης με δύο νίκες 2-0 και 2-0. Κοινώς, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έχασαν και τα τέσσερα παιχνίδια τους από τους Βέλγους, ενώ ο Ολυμπιακός είχε νίκη κι ισοπαλία.

• Παρεμπιπτόντως, αυτή η παρτίδα νοκ άουτ έχει για τον Ολυμπιακό την ιδιαιτερότητα ότι παίζει εκτός έδρας το πρώτο παιχνίδι, κάτι σπάνιο για τα δεδομένα του, αφού στη συντριπτική πλειοψηφία των νοκ άουτ αγώνων ήταν γηπεδούχος. Τι έχει κάνει σε αυτά τα όχι πολλά ματς που ξεκίνησε εκτός έδρας στο ζευγάρι; Εννοούμε τα παιχνίδια σε νοκ άουτ μετά από φάση ομίλων και όχι καλοκαιρινά προκριματικά.

• Έχει δύο νίκες, και δη την ίδια σεζόν: τα διπλά (1-0) επί Βαλβέρδε με τη ρώσικη Ρούμπιν και την ουκρανική Μέταλιστ. Και τα υπόλοιπα παιχνίδια του τα έχει χάσει: 1-2 από τη Γιουβέντους, 0-3 από τη Λεβάντε, 0-2 από την Ντνίπρο, 0-1 από την Άντερλεχτ, κι 1-2 από την Αταλάντα. Πέντε ήττες, δηλαδή, αλλά με την υποσημείωση ότι οι τρεις ήταν στο γκολ, άρα έδιναν το δικαίωμα στον Ολυμπιακό να το παλέψει στη ρεβάνς.

• Και όντως πάλεψε τις δύο από τις τρεις ρεβάνς, έστω χωρίς αποτέλεσμα, αφού έφερε εκείνη την ισοπαλία στο 85’ στο ΟΑΚΑ με τη Γιουβέντους και κερδίζοντας 1-0 την Άντερλεχτ στο Καραϊσκάκη πήγε την πρόκριση στην παράταση όπου όμως έχασε 1-2. Στην άλλη ρεβάνς έχασε 0-3 από την Αταλάντα, όπως είχε χάσει κι από τη Λεβάντε 0-1, ενώ το 2-2 με τη Ντνίπρο δεν του ήταν αρκετό. Μάλιστα, κι από τις δύο φορές που νίκησε εκτός έδρας, τη μία προκρίθηκε, κερδίζοντας και στο δεύτερο ματς 1-0 τη Ρούμπιν. Αντίθετα, χάνοντας 1-2 από τη Μέταλιστ αποκλείστηκε. Κοινώς, δεν είναι και η πιο ευνοϊκή συγκυρία για τον Ολυμπιακό να ξεκινάει εκτός έδρας παρτίδα νοκ άουτ, έχοντας μία πρόκριση κι έξι αποκλεισμούς.

Ο Ολυμπιακός φέτος στην Ευρώπη βάζει 2 γκολ ανά ματς, τρώει 1,5  και κερδίζει μίνιμουμ...

• Ειδικά τη φετινή δε σεζόν, οι «ερυθρόλευκοι» πάντοτε μέχρι τώρα έπαιζαν στο Καραϊσκάκη το πρώτο παιχνίδι τους: και με την Γκενκ 1-0 (1-1 η ρεβάνς) και με την Τσουκάριτσκι 3-1 (3-0 η ρεβάνς) και με τη Φέρεντσβαρος 1-0 (1-0 κι η ρεβάνς) και με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ 1-4 (6-1 η ρεβάνς στην παράταση) και με τη Φενέρμπαχτσε 3-2 (0-1 η ρεβάνς και πρόκριση στα πέναλτι). Μία άλλη παρατήρηση που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι ο Ολυμπιακός και στα πέντε αυτά ζευγάρια είχε μίνιμουμ μία νίκη! Κάτι που αν συνεχιστεί και με την Άστον Βίλα θεωρητικά μπορεί να τον βοηθήσει πολύ.

• Από την πλευρά της, η ομάδα του Έμερι κέρδισε φέτος όλα τα εντός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια της. Συνήθως, πάντως, με δυσκολία: στη φάση των ομίλων 1-0 τη Ζρινίσκι Βοσνίας με γκολ στο 94’, 2-1 την ΑΖ Άλκμααρ με γκολ στο 81’, 2-1 τη Λέγκια Βαρσοβίας και στα προημιτελικά 2-1 τη γαλλική Λιλ. Με ευκολία κέρδισε στα καλοκαιρινά πλέι οφς την σκοτσέζικη Χιμπέρνιαν με 3-0 και στα πρώτα νοκ άουτ τον Άγιαξ με 4-0, με τους Ολλανδούς πάντως να παίζουν με 10 παίκτες στα 30 τελευταία λεπτά.

• Είναι δε η τρίτη φορά που την Άστον Βίλα φέτος θα την παίξει εντός έδρας Ιταλός διαιτητής (!), ο Γκουίντα απόψε. Είχαν προηγηθεί ο Παϊρέτο στο 3-0 με τη Χιμπέρνιαν κι ο Ντι Μπέλο στο 2-1 με τη Λέγκια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x