Κώστας Νικολακόπουλος

Ολυμπιακός: Ο Ορτέγκα, ο Ρίτσαρντς, o Κίνι και η προνοητικότητα του Μεντιλίμπαρ…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για το πρόβλημα του Ολυμπιακού στη θέση του αριστερού μπακ.

• Μία δυσάρεστη στιγμή του αγώνα του Ολυμπιακού με την Άστον Βίλα, ήρθε να αναδείξει τη σημασία της προνοητικότητας ενός προπονητή. Κι αναφέρομαι ασφαλώς στον τραυματισμό του Ορτέγκα, που από το 30ο λεπτό είχε πρόβλημα, έπαιξε με το πρόβλημα για 18 λεπτά (στο 45+3 σφύριξε ο διαιτητής τη λήξη του ημιχρόνου) και στο ημίχρονο έγινε αλλαγή από τον Ρίτσαρντς.

• Η εικόνα του Ρίτσαρντς σε αυτό το β΄ημίχρονο ήταν καλή. Δεν λέω ότι ήταν σούπερ, λέω ότι ήταν μία καλή εικόνα, απέναντι σε έναν επικίνδυνο εξτρέμ, όπως ο Μπεϊλι. Ο Άγγλος αριστερός μπακ δεν βγήκε ιδιαίτερα μπροστά, αλλά στάθηκε αμυντικά. Μπλόκαρε ένα σουτ, είχε ανακτήσεις μπάλας, είχε επεμβάσεις, έκοψε και με τάκλιν, ενώ σε δύο περιπτώσεις ενήργησε καταλυτικά, τη μία συγκλίνοντας από αριστερά προς τον άξονα και διώχνοντας σωτήρια ως 3ος στόπερ και τη δεύτερη καθαρίζοντας μία επικίνδυνη σέντρα με κεφαλιά.

• Θα έλεγα ότι με εξαίρεση μία σέντρα που του πέρασαν και μία κακή απόφαση του να «δώσει» φάουλ υπέρ της Βίλα κρατώντας την μπάλα στα πόδια του αντί να την διώξει, δεν είχε κάποιο πρόβλημα ο Ρίτσαρντς. Επιπλέον, στη φάση του 4-2, όταν ανέκτησε την μπάλα ο Ρόντινεϊ και ξεκίνησε την επίθεση ο Φορτούνης, ο Ρίτσαρντς βγήκε από αριστερά, πήρε την μπάλα από τον Ιμπόρα και την έδωσε στον Ποντένσε, που με τη σειρά του ελίχθηκε και πάσαρε στον σκόρερ Έσε.

Ολυμπιακός: Ο Ορτέγκα, ο Ρίτσαρντς, o Κίνι και η προνοητικότητα του Μεντιλίμπαρ…

• Πού θέλω να καταλήξω: ο Μεντιλίμπαρ, με το ροτέϊσον που έκανε εδώ και αρκετά παιχνίδια, έχει κρατήσει σε ετοιμότητα πολλούς παίκτες και όχι μόνο τους συνήθεις 12-13. Τον Ρίτσαρντς τον έβαλε να παίξει βασικό τόσο στο 3-0 με τον Άρη, όσο και στα δύο παιχνίδια με τη Λαμία (5-1, 4-1), αλλά ακόμη και στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ (2-1), Έτσι, πήρε ρυθμό και όταν χρειάστηκε, ήταν έτοιμος. Και για να παίξει όλη την παράταση στην Κωνσταντινούπολη εναντίον της Φενέρμπαχτσε, και για να μπει να παίξει σε όλο το β΄ ημίχρονο εναντίον της Άστον Βίλα στο Μπέρμιγχαμ.

• Σίγουρα, δεν μπορεί να είναι στην ίδια κατάσταση ετοιμότητας και να έχει τον ίδιο ρυθμό με τον Ορτέγκα, που παίζει βασικός από την αρχή της σεζόν, αλλά κι ο Ρίτσαρντς πατάει πλέον καλύτερα, έχοντας πάρει παιχνίδια, και γίνεται πολύτιμος. Τώρα δε, πρέπει να προετοιμαστεί όσο το δυνατό καλύτερα ενόψει της ρεβάνς, αφού ναι μεν δεν φαίνεται να έχει κάτι σοβαρό ο Ορτέγκα και μπορεί να προλάβει, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη καμία σιγουριά και ο προπονητής μπορεί να μην ρισκάρει με τον Αργεντινό και να προτιμήσει τον Άγγλο, που αν πάντως έχω προσέξει καλά δεν είναι για να βγάζει ένα 90λεπτο στο ίδιο τέμπο.

• Σε αυτή την περίπτωση, ίσως βοηθήσει ο Κίνι, για να παίξει έστω 20-30 λεπτά, εάν ο Ρίτσαρντς παρουσιάσει το ίδιο φαινόμενο των αγώνων με τη Λαμία, που προς το τέλος έριχνε πολύ τις στροφές του. Ο Κίνι έπαιξε κι αυτός στα τρία παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ και τη Λαμία (δύο 90λεπτα κι ένα ημίχρονο) και είναι ένας τίμιος μαχητής, που σημειωτέον άνοιξε άμα λάχει το σκορ στο ντέρμπι με τον Δικέφαλο! Ο Ισπανός είναι πολεμιστής αμυντικά, δεν έχει τις καλύτερες επιλογές σε σέντρες όταν βγαίνει μπροστά, όμως μπορεί να γίνει κι αυτός πολύτιμος. Για δε τον Ολυμπιακό, που θα παίξει μέσα σε 10 ημέρες, από Πέμπτη σε Κυριακή, με Άστον Βίλα, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ΠΑΟ (!), κάθε παίκτης μπορεί να δώσει λύσεις και να αποδειχθεί χρήσιμος.

Ολυμπιακός: Ο Ορτέγκα, ο Ρίτσαρντς, o Κίνι και η προνοητικότητα του Μεντιλίμπαρ…

• Παρεμπιπτόντως, ο Ρίτσαρντς στο πιο δύσκολο τεστ που έχει δώσει, κόντρα στον ΠΑΟΚ, είχε μία καλή παρουσία στο αμυντικό κομμάτι, με πολλές επεμβάσεις, τόσο χαμηλά, όσο και ψηλά. Απλά πρέπει να κοιτάξει να κόψει κάποιες επιπολαιότητες που έχει στο παιχνίδι του και που μπορεί να στοιχίσουν-για παράδειγμα, θυμάμαι ότι σε εκείνο το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, είχε μία λάθος πάσα προς τα πίσω, αλλά έκανε κι ένα τσαφ, που είχε μπορέσει πάντως να το διορθώσει ο ίδιος.

• Ο Ορτέγκα, σε αυτό το ημίχρονο που έπαιξε την Πέμπτη στην Αγγλία, έκανε ένα σχετικά καλό παιχνίδι, που σημαδεύτηκε με δύο πολύ κρίσιμες επεμβάσεις-από την πρώτη μάλιστα είχε ξεκινήσει η ωραία επίθεση του Ολυμπιακού για τη φάση στο μόλις 2ο λεπτό, με τη σέντρα του Ποντένσε και την κεφαλιά του Ιμπόρα. Εκεί που τα χρειάστηκε ήταν στην φάση ένας μ΄ ένα με τον Μπέϊλι, που έπεσε για να πάρει πέναλτι. Αυτό ακριβώς ήταν που έσωσε τον Αργεντίνο και τον Ολυμπιακό: ο διαιτητής, όπως κι ο VAR, είδαν την πρόθεση του εξτρέμ της Βίλα να κερδίσει το πέναλτι και γι΄ αυτό δεν το έδωσαν. Γιατί ήταν μία από αυτές τις φάσεις που λέμε, περισσότερο το κέρδισε ο επιθετικός, παρά το έκανε ο αμυντικός.

• Και κάτι τελευταίο: μου έκανε καλή εντύπωση που όχι μόνο το τεχνικό τιμ (βλέπε Συλαϊδόπουλος), αλλά και πολλοί παίκτες, είτε του πάγκου (Πασχαλάκης, Αλεξανδρόπουλος), είτε βασικοί (Ρόντινεϊ, Τζολάκης), έσπευσαν να ενθαρρύνουν τον Ρίτσαρντς πριν το ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x