Τάσος Νικολόπουλος

Ο καλός (Λάζαρος), ο κακός; (Κάκος) και ο… άσχημος (Ριέρα)

Ο Λάζαρος… αναστήθηκε, ο «Djibrilliant» σκόραρε σε ντέρμπι και μάλιστα δις, οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στην νίκη επί του «αιώνιου» αντιπάλου και ο Ολυμπιακός «φωνάζει», όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, για τη διαιτησία του Τάσου Κάκου στο ΟΑΚΑ. Η διαφορά τους είναι πλέον στον έναν βαθμό και το πρωτάθλημα «ξαναπαίρνει φωτιά». Το www.sport-fm.gr μοιράζεται μαζί σας τις σκέψεις του για την 8η αγωνιστική. Τι μας άρεσε και τι όχι.

Ο Λάζαρος… αναστήθηκε, ο «Djibrilliant» σκόραρε σε ντέρμπι και μάλιστα δις, οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στην νίκη επί του «αιώνιου» αντιπάλου και ο Ολυμπιακός «φωνάζει», όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, για τη διαιτησία του Τάσου Κάκου στο ΟΑΚΑ. Η διαφορά τους είναι πλέον στον έναν βαθμό και το πρωτάθλημα «ξαναπαίρνει φωτιά». Το www.sport-fm.gr μοιράζεται μαζί σας τις σκέψεις του για την 8η αγωνιστική. Τι μας άρεσε και τι όχι.

Του Τάσου Νικολόπουλου

Ο Παναθηναϊκός βγήκε νικητής στο πρώτο «crash test» των «αιώνιων» στο φετινό πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Οι «πράσινοι» έφτασαν με ανατροπή στη νίκη 2-1 επί του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, η οποία ήταν και η πρώτη μετά από τρεις σεζόν. Ο πρωταθλητής μπορεί να μην ήταν καλύτερος συνολικά, αλλά τέτοια παιχνίδια κρίνονται συχνά στις λεπτομέρειες. Στην σκακιέρα των πάγκων, ο Νίκος Νιόπλιας διόρθωσε τις ανορθογραφίες του πρώτου ημιχρόνου, παίρνοντας ρίσκο στο δεύτερο και δικαιώθηκε. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε δεν έκανε το παραμικρό για να βοηθήσει την ομάδα του και έτσι το ντέρμπι «βάφτηκε πράσινο». Οι «ερυθρόλευκες» φωνές για τον Τάσο Κάκο νομίζω ότι είναι τραβηγμένες και δεν έχουν βάση, αλλά έτσι γίνεται συνήθως από την πλευρά του ηττημένου.

Το ντέρμπι τράβηξε τα περισσότερα βλέμματα, αλλά η όγδοη αγωνιστική είχε και άλλα ενδιαφέροντα παιχνίδια. Η ΑΕΚ γνώρισε την πρώτη της ήττα στο πρωτάθλημα με τον Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο, ενώ ο ΠΑΟΚ πέτυχε την πρώτη του φετινή εκτός έδρας νίκη κόντρα στον Εργοτέλη. Στα αξιοσημείωτα, επίσης, η πρώτη νίκη της Λάρισας μετά την πρεμιέρα, αλλά και η πρώτη ήττα της Καβάλας, επίσης μετά από έξι αγωνιστικές.



Λάζαρος-Σισέ και γκολ…
Ο Τζιμπρίλ Σισέ έπρεπε να αποδείξει (σε κάποιους) κόντρα στον Ολυμπιακό ότι μπορεί να σκοράρει και να δίνει βαθμούς στον Παναθηναϊκό και στα ντέρμπι. Ο Γάλλος «απάντησε», κρατώντας και την υπόσχεση που είχε δώσει στους οπαδούς της ομάδας του ένα 24ωρο πριν το ματς. Για να χριστεί, όμως, σκόρερ, χρειάστηκε η πολύτιμη συμβολή του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου. Ο 24χρονος μεσοεπιθετικός, που είναι αναγεννημένος μετά τον τραυματισμό του, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα με την απόδοση του στο δεύτερο ημίχρονο σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Σισέ. Ο Νίκος Νιόπλιας δικαιώθηκε με την επιλογή του, όπως και με τις αλλαγές των Λουίς Γκαρσία και Μαρίνου, που έδωσαν άλλη πνοή στη μεσαία γραμμή και έτσι οι τρεις βαθμοί πήγαν στους «πράσινους».

Το «λαχείο» που λέγεται Μιραλάς
Αποκτήθηκε ως λύση ανάγκης (έτσι φάνηκε) από την διοίκηση Κόκκαλη και με πρόθεση να καλύψει τη θέση του επιτελικού μέσου. Ποιος να το φανταζόταν ότι μέσα σε ένα δίμηνο, ο Κέβιν Μιραλάς θα αποτελούσε πολύτιμο «γρανάζι» της μηχανής του Ολυμπιακού και ότι θα είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος τον χρησιμοποιεί στην κορυφή της επίθεσης; Ο Βέλγος με το τρίτο του γκολ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, έπεισε και τους πλέον δύσπιστους (αν υπάρχουν ακόμη τέτοιοι) για το αν πρέπει οι «ερυθρόλευκοι» να δώσουν τα 2,5 εκατ. ευρώ στη Σεντ Ετιέν για την αγορά των δικαιωμάτων του.

Άρχισε την… απόσβεση ο Κανόμπιο
Η μεταγραφή του το καλοκαίρι προκάλεσε «πάταγο» και δικαιολογημένα του κόλλησαν την ταμπέλα του φετινού ηγέτη της ΑΕΛ. Ο Φαμπιάν Κανόμπιο μέχρι τώρα δεν είχε κάνει αισθητή την παρουσία του και δεν είχε δώσει το κάτι παραπάνω. Έπρεπε να φτάσει η 8η αγωνιστική για να αρχίσει την… απόσβεση. Ο διεθνής Ουρουγουανός μεσοεπιθετικός πέτυχε τα δύο από τα τρία γκολ της ομάδας του στο ματς με τη Skoda Ξάνθη και οδήγησε τους «βυσσινί» στην εμφατική νίκη με 3-0, που ήταν και η πρώτη μετά από αυτή της πρεμιέρας.

Ένας… Βλάχος οδηγεί τον Αστέρα
Ο Αστέρας Τρίπολης απέδειξε και στο παιχνίδι με την Κέρκυρα ότι όποιος τον υποτιμήσει, θα έχει πρόβλημα. Οι «Αρκάδες» έχουν ένα συμπαγές σύνολο, που ξέρει τι ζητάει κάθε αγωνιστική στο γήπεδο και μεγάλη συμβολή σε αυτό έχει ο Βαγγέλης Βλάχος. Ο 48χρονος τεχνικός αφενός δείχνει ότι ξέρει στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες της ομάδας του, αφετέρου «βλέπει» πολύ καλά τους αγώνες κατά τη διάρκεια τους. Οι αλλαγές του σχεδόν σε κάθε παιχνίδι έχουν λόγο που γίνονται και τις περισσότερες φορές δικαιώνεται. Έτσι έγινε και στο «Παμπελοποννησιακό» και ο Ουντότζι, που είχε μπει αλλαγή, χάρισε στην ομάδα του την τρίτη φετινή νίκη.

Να Πανιώνιος, να μάλαμα…
Αν πει κάποιος ότι οι παίκτες του Πανιωνίου περίμεναν να φύγει ο Μίκαελ Στόρε από την τεχνική ηγεσία για να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο, μπορεί και να του απαντήσουν ότι είναι κακεντρεχής. Όπως και να έχει, οι «πάνθηρες» έκαναν την καλύτερη φετινή τους εμφάνιση απέναντι στην ΑΕΚ και το 1-0 τους αδικεί. Αν δεν ήταν ο Σάχα, το κοντέρ θα είχε «γράψει» περισσότερα και δεν αποτελεί δικαιολογία ότι η «Ένωση» έπαιξε για περίπου μια ώρα με παίκτη λιγότερο. Οι «κυανέρυθροι» έβγαλαν πάθος, δύναμη, θέληση και συγκέντρωση στον στόχο, φτάνοντας πανάξια στη νίκη. Αν η συνέχεια είναι ανάλογη, σύντομα θα ξεφύγουν από τις τελευταίες θέσεις.



Το «ντου» του Μαρινάκη και οι… Μητροπουλισμοί
Μετά την επίσκεψη στα αποδυτήρια των διαιτητών στο ημίχρονο της αναμέτρησης με τον Άρη, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης επανέλαβε την κίνηση και μετά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Κατηγόρησε τον Τάσο Κάκο για αλλοίωση αποτελέσματος, αλλά ο τηλεοπτικός φακός μάλλον δικαιώνει τον διεθνή διαιτητή. Ανεξάρτητα από αυτό (ακόμη δηλαδή κι αν είχαν αδικηθεί στο μέγιστο βαθμό οι «ερυθρόλευκοι»), δεν γίνεται να το πάρει… σχοινί-κορδόνι και να κάνει τέτοιες επισκέψεις, όταν μάλιστα είναι και πρόεδρος της Λίγκας. Τέτοια φαινόμενα πρέπει να εκλείψουν, πόσω μάλλον αυτά με πρωταγωνιστή τον Τάσο Μητρόπουλο. Όταν είσαι γενικός αρχηγός ομάδας και δη του Ολυμπιακού, δεν μπορεί να συμπεριφέρεσαι σαν οπαδός και να τα βάζεις με αυτούς. Μα να επιστρέψει στην εξέδρα το παπούτσι που πέταξε κάποιος πάνω στα νεύρα του;

Βρε Ερνέστο που είναι ο Ριέρα;
Το στήσιμο του Ολυμπιακού στο ντέρμπι ήταν υποδειγματικό. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν καλή ανάπτυξη, πήραν τον έλεγχο της μεσαίας γραμμής και προηγήθηκαν. Όταν ο Νίκος Νιόπλιας από πλευράς Παναθηναϊκού έκανε τις δύο αλλαγές στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ερνέστο Βαλβέρδε δεν «απάντησε» και ουσιαστικά άφησε την ομάδα του αβοήθητη. Χωρίς κλασσικό κόφτη ήταν επόμενο να δεχθεί πίεση κάποια στιγμή. Όπως με τον Ηρακλή, η ήττα ήρθε μετά την αλλαγή του Μοϊσές, έτσι και στο ΟΑΚΑ ήρθε με την καθίζηση της μεσαίας γραμμής, αλλά και της ομάδας ολόκληρης στο δεύτερο ημίχρονο. Ένας από αυτούς που δεν μπήκαν στο κλίμα του ντέρμπι ήταν και ο Άλμπερτ Ριέρα. Ο Ισπανός είχε πολλές μη ολοκληρωμένες προσπάθειες (δεν είναι το πρώτο παιχνίδι που συμβαίνει αυτό), απεναντίας είχε αρκετά νεύρα και θα πρέπει να είναι ευγνώμων που τελείωσε το παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός δαπάνησε ένα… καράβι λεφτά για να τον φέρει και θα πρέπει άμεσα να γίνει πιο ουσιαστικός, ειδικά στα μεγάλα παιχνίδια. Τα τρία γκολ που έχει πετύχει μέχρι τώρα ισορροπούν κάπως την κατάσταση, γιατί αν δεν υπήρχαν και αυτά, το πρόσημο θα ήταν καρά-αρνητικό.

Αλέξη είσαι ντεφορμέ
Από το ξεκίνημα της σεζόν ο Αλέξης Τζόρβας δεν «πατάει καλά» στα πόδια του. Δεν ξέρω γιατί, αλλά σε πολλά παιχνίδια του Παναθηναϊκού, μόνο εγγύηση δεν αποτελεί κάτω από τα δοκάρια. Και στο χθεσινό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, όπως και σε αυτό με την ΑΕΚ, στα γκολ που δέχεται έχει μεγάλη ευθύνη και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Δεν λέω να μην υπάρχει στήριξη, αλλά από πίσω δεν υπάρχει πλέον κανένας Γκαλίνοβιτς για να… τρέμει το φυλλοκάρδι του προπονητή, των συμπαικτών του και των φιλάθλων. Υπάρχει ο Φερνάντες που έχει δώσει δείγματα γραφής σε ΠΑΟΚ και Ηρακλή, αλλά δεν βλέπει ούτε πάγκο γιατί προτιμάται ο Καρνέζης. Δεν νομίζω ότι είναι τόσο κακός τερματοφύλακας, ούτε ο χειρότερος των τριών. Μήπως θα έπρεπε να τυγχάνει καλύτερης μεταχείρισης;

Ξάνθη, Ξάνθη τον καημό μου…
Θεωρητικά το παιχνίδι του Αλκαζάρ ήταν κομβικό τόσο για τη Λάρισα, όσο και για την Skoda Ξάνθη. Οι γηπεδούχοι μάλλον το κατάλαβαν περισσότερο και έφτασαν σε μια εύκολη νίκη. Οι φιλοξενούμενοι σε ένα ακόμη παιχνίδι δεν είχαν αρχή και τέλος. Η σεζόν ξεκίνησε με δηλώσεις για συμμετοχή στα play-offs και έξοδο στην Ευρώπη, αλλά φαίνεται ότι το περυσινό πάθημα (εξασφάλιση της παραμονής την τελευταία αγωνιστική) δεν έγινε μάθημα. Κενά στην άμυνα σε ένα ακόμη παιχνίδι, πρόβλημα στην ανάπτυξη και ακόμη περισσότερο στη δημιουργία φάσεων. Όσο για τα γκολ, όποτε μπαίνει κανένα τέτοιο, γίνεται … ευχέλαιο, αφού με τα τέσσερα σε οχτώ αγωνιστικές, οι «ακρίτες» έχουν την χειρότερη επίδοση της κατηγορίας.

Ένα ευχέλαιο για την ΑΕΚ
Κάτι από Ολυμπιακό θυμίζει η ΑΕΚ στο ξεκίνημα του φετινού πρωταθλήματος. Αναφέρομαι, βέβαια, στους συνεχείς τραυματισμούς που «πλήττουν» την Ένωση. Και να πει κανείς ότι παίκτες τραυματίζονται στις προπονήσεις στο… χωράφι των Θρακομακεδόνων, θα υπήρχε μια σοβαρή δικαιολογία. Το θέμα, όμως, είναι ότι «πέφτουν σαν τα κοτόπουλα» κατά τη διάρκεια των αγώνων. Μετά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, όπου έγιναν τρεις αναγκαστικές αλλαγές, ήρθε αυτό με τον Πανιώνιο και ο Μανόλο Χιμένεθ είδε άλλους δύο παίκτες του να αποχωρούν με προβλήματα από τον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Νέας Σμύρνης. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο και είναι πολύ πιθανόν να οφείλονται σε ελλιπή προετοιμασία το καλοκαίρι. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα χρειαστεί να επιστρατευτούν παίκτες από την ομάδα Νέων. Δεν ξέρω, αλλά ένα ευχέλαιο μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη λύση…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x