Τάσος Νικολόπουλος

«Αιώνιοι» σε διαφορετική ρότα…

Το πρώτο συμπέρασμα μετά την κλήρωση του «Top 16» της Euroleague, ήταν ότι ο Ολυμπιακός μπαίνει ως φαβορί για την πρόκριση και ο Παναθηναϊκός ως αουτσάιντερ. Πλέον, τα πράγματα είναι διαφορετικά…

Μπορεί ο δρόμος μέχρι την ολοκλήρωση του «Top 16» της Euroleague να είναι ακόμη μακρύς και κάθε πρόβλεψη για την τελική οχτάδα να είναι παρακινδυνευμένη, αλλά σε ό,τι αφορά στους «αιώνιους» τα πράγματα φαίνεται ότι εξελίσσονται διαφορετικά, με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις. Μετά το πέρας των τεσσάρων πρώτων αγωνιστικών, ο Παναθηναϊκός μετράει τρεις νίκες και μια ήττα, ενώ ο Ολυμπιακός μόλις μια νίκη και τρεις ήττες.

Του Τάσου Νικολόπουλου

Στον 5ο όμιλο, θεωρώ ότι τα αποτελέσματα είναι υπέρ του δέοντος ευνοϊκά για τον εξάκις πρωταθλητή Ευρώπης. Δύο ομάδες (ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Ρεάλ Μαδρίτης) έχουν κάνει το απόλυτο και δείχνουν ικανές να «καθαρίσουν» από νωρίς την υπόθεση-πρόκριση. Ο Παναθηναϊκός, μετά και τη νίκη στο Βερολίνο, που είναι από αυτές που σε βάζουν στον δρόμο της πρόκρισης, απέκτησε προβάδισμα και είναι στο χέρι του να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο. Έχει τις ίδιες νίκες με την Αναντολού Εφές (3-1) και έχει αφήσει στο (1-3) τις Ζαλγκίρις Κάουνας και Ουνικάχα Μάλαγα, που επίσης είναι διεκδικήτριες. Αντίθετα, οι γερμανικές Άλμπα και Μπάμπεργκ, που έχουν τέσσερις ήττες, δεν ελπίζουν σε κάτι, αλλά μπορούν να κάνουν ζημιές αν δεν προσεχθούν.

Οι «πράσινοι», που παρουσιάζουν πολλά-διαφορετικά στοιχεία στο επιθετικό παιχνίδι και είναι βελτιωμένοι σε αρκετούς τομείς σε σχέση με την πρώτη φάση, όταν έρθει η ώρα να αγωνιστούν πλήρεις, είναι σίγουρο ότι θα είναι ακόμη καλύτεροι. Μπορεί οι νίκες μέχρι τώρα να ήρθαν με κόπο και ιδρώτα, αλλά για μια νέα ομάδα, όπως είναι ο Παναθηναϊκός, το ζητούμενο δεν είναι το θέαμα. Αυτό που μετράει είναι τα αποτελέσματα, που έρχονται και η «χημεία», η οποία αποκτιέται με το πέρασμα του χρόνου που δουλεύει υπέρ. Αν ο Παναθηναϊκός κάνει δύο νίκες στα «κολλητά» εντός έδρας παιχνίδια στο ΟΑΚΑ με Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάμπεργκ, νομίζω ότι μετά θα πρέπει να σκέφτεται το όσο το δυνατό καλύτερο πλασάρισμα στην τελική τετράδα του ομίλου.

Από την άλλη, ο Ολυμπιακός, μετά την χθεσινή ήττα-αυτοκτονία από τη Σιένα στο ΣΕΦ, μπήκε για τα καλά σε περιπέτειες. Αν δικαιωθεί στην ένσταση, επαναληφθεί το παιχνίδι και πάρει το ροζ φύλλο, θα μιλάμε αλλιώς. Αλλά με τα τωρινά δεδομένα, τα πράγματα είναι δύσκολα. Μπορεί οι πρωταθλητές Ευρώπης να ξεκίνησαν ως φαβορί για την κατάληψη μια εκ των δύο πρώτων θέσεων, αλλά…. Με τρεις ήττες σε τέσσερα παιχνίδια, έχουν μείνει πίσω και για να προλάβουν το… τρένο της πρόκρισης, θα χρειαστούν οπωσδήποτε πέντε νίκες στα παιχνίδια τους στο Φάληρο και τουλάχιστον δύο μακριά από την έδρα τους.

Το άσχημο είναι ότι μετρούν τέσσερις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια η Κάχα Λαμποράλ και η Σιένα από τις οποίες δεν περίμενε κανείς ένα τέτοιο ξεκίνημα. Οι τρεις της Μπαρτσελόνα δεν αποτελούν… είδηση, αλλά το 3-1 της Χίμκι είναι μίνι έκπληξη. Τα αποτελέσματα μόνο ευνοϊκά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν και όπως καταλαβαίνει κανείς, το επόμενο παιχνίδι με τη Μακάμπι στο Τελ Αβίβ είναι «η ταν ή επί τας», αφού και οι Ισραηλινοί βρίσκονται ακριβώς στην ίδια μοίρα (1-3). Ο Ολυμπιακός είναι στο καναβάτσο, αλλά είναι στο χέρι του να αλλάξει τη μοίρα του, αρκεί να παρουσιάσει διαφορετικό πρόσωπο. Οι καλές και πειστικές εμφανίσεις το δίμηνο Νοέμβριος-Δεκέμβριος δεν υπάρχουν, οι παίκτες φαίνεται να «μασάνε» στα δύσκολα, ενώ υπάρχει και θέμα διαχείρισης του ρόστερ. Αν αυτά διορθωθούν, η εξέλιξη μπορεί να είναι διαφορετική, αν όχι, η αποκαθήλωση μπορεί να έρθει πρόωρα…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x