Τάσος Νικολόπουλος

Η κατάρα του 2017 και το διπλό deja vu του Νόιερ

Είναι κορυφαίος, αλλά όχι και άτρωτος. Για τον Μάνουελ Νόιερ, το 2017 είναι… καταραμένο, αφού τραυματίστηκε ξανά στο ίδιο σημείο και βιώνει ένα απίστευτο deja vu για δεύτερη φορά στην καριέρα του.

Ο όρος προμνησία περιγράφει την αίσθηση ότι κάποιος έχει δει ή βιώσει στο παρελθόν μία κατάσταση. Συχνότερα χρησιμοποιείται ο όρος deja vu, ο οποίος στη γαλλική γλώσσα σημαίνει «ήδη ιδωμένο». Στην περίπτωση του Μάνουελ Νόιερ ισχύει στον απόλυτο βαθμό και, μάλιστα, δύο φορές. Γιατί όταν τραυματίζεσαι δύο φορές την ίδια χρονιά, λες ότι μπορεί να συμβεί. Όταν το παθαίνεις στο ίδιο σημείο, μιλάς για γκαντεμιά. Αλλά, όταν κι όταν ο τρίτος σοβαρός τραυματισμός της καριέρας σου είναι στο συγκεκριμένο σημείο, λες απλά «δεν υπάρχει».

Γράφει ο Τάσος Νικολόπουλος

Ο τερματοφύλακας της Μπάγερν Μονάχου τραυματίστηκε στο μετατάρσιο του αριστερού ποδιού στην προπόνηση της περασμένης Δευτέρας (18/9), υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2018. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι χάνει τα υπόλοιπα παιχνίδια του πρώτου γύρου της Bundesliga, αυτά της φάσης των ομίλων του Champions League και μίνιμουμ ένα για το κύπελλο.

Το 2017 είναι… καταραμένη χρονιά για τον αρχηγό των Βαυαρών, ο οποίος υπέστη ακριβώς τον ίδιο τραυματισμό τον περασμένο Απρίλιο στον δεύτερο προημιτελικό του Champions League με αντίπαλο την Ρεάλ Μαδρίτης. Έμεινε εκτός δράσης για τέσσερις μήνες, χάνοντας το υπόλοιπο της σεζόν και την φετινή προετοιμασία και επέστρεψε στην αγωνιστική δράση στα τέλη Αυγούστου, πριν τραυματιστεί εκ νέου.

Στην τεράστια καριέρα του υπήρξε άλλη μια φορά (η πρώτη) που έμεινε για μεγάλο διάστημα στα πιτς και ήταν το καλοκαίρι του 2008, όταν φορούσε τη φανέλα της Σάλκε. Και τότε χτύπησε και έκανε επέμβαση στο μετατάρσιο, για να επιστρέψει στα μέσα Σεπτεμβρίου. Προερχόταν, μάλιστα, από μια πολύ «γεμάτη» σεζόν, καθώς το 2007-08, αγωνίστηκε σε όλα(!) τα παιχνίδια των «βασιλικών μπλε» σε όλες τις διοργανώσεις.

Τέτοιες είναι γενικά όλες οι χρονιές του 31άχρονου τερματοφύλακα, αφού από το 2006-07, που καθιερώθηκε στη Σάλκε και μέχρι πέρυσι, δηλαδή, σε 11 σεζόν, είχε χάσει λόγω τραυματισμού μόλις 17(!) παιχνίδια. Και το… καταραμένο 2017, θα δηλώσει «απουσία» σε συνολικά 32 αγώνες των νταμπλούχων Γερμανίας (20 μετά τον τελευταίο τραυματισμό, συν τους 12 περυσινούς).

Στα… γάντια του θα επιχειρήσει να μπει ο Σβεν Ούλραϊχ, ο οποίος μετακόμισε από τη Στουτγάρδη στη Μπάγερν Μονάχου το καλοκαίρι του 2015. Ο 29χρονος τερματοφύλακας βρίσκεται στη… σκιά του αρχηγού, αφού σε αυτή τη διετία, μετράει μόλις 14 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, με τους Βαυαρούς να μετρούν σε αυτά τα παιχνίδια εννιά νίκες, δύο ισοπαλίες και τρεις ήττες, με τέρματα 43 υπέρ και 15 κατά.

Είθισται να λέμε τη φράση «ουδείς αναντικατάστατος», αλλά στην περίπτωση του Μάνουελ Νόιερ, μάλλον δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ο αρχηγός της Μπάγερν έχει δώσει άλλη διάσταση στη θέση του τερματοφύλακα, αφού καλύπτει σχεδόν το 35% του γηπέδου, κάνοντας πολλές επαφές με τη μπάλα εκτός περιοχής και αποτελώντας έναν επιπλέον παίκτη για την ομάδα του. Ουσιαστικά παίζει και σε θέση λίμπερο, βοηθώντας τόσο στην ανάπτυξη, όσο και στην αμυντική λειτουργία. Ο αντικαταστάτης του είναι μεν αξιόπιστος, αλλά κακά τα ψέματα, το κενό στα γκολπόστ των Βαυαρών είναι από αυτά που λέμε ότι δεν καλύπτεται. Και πως θα μπορούσε να συμβεί, άλλωστε, όταν μιλάμε για τον κορυφαίο της εποχής του!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x