Τάσος Νικολόπουλος

Και με πιάνει μελαγχολία…

Ο Τάσος Νικολόπουλος γράφει στο www.sport-fm.gr για τη… μελαγχολία που του προκαλούν η κατάκτηση του Κυπελλούχων από τον Άρη και αυτή του Κόρατς από τον ΠΑΟΚ, σαν σήμερα πριν από 20 και 19 χρόνια.

Πως τα έφερε φέτος το πρόγραμμα του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ και το παραδοσιακό ντέρμπι ΠΑΟΚ-Άρης διεξάγεται ανήμερα των… επετείων των δύο ομάδων από την κατάκτηση ευρωπαϊκών τίτλων τους. Σαν σήμερα το 1993, ο Άρης κατακτούσε το Κύπελλο Κυπελλούχων στον αλησμόνητο, κυρίως λόγω επεισοδίων, τελικό με την Εφές Πίλσεν που έγινε στο Τορίνο. Έναν χρόνο αργότερα, ο ΠΑΟΚ μετά το Κυπελλούχων της Γενεύης, έφτανε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κόρατς νικώντας δύο φορές τη Στεφανέλ σε Θεσσαλονίκη και Τεργέστη.

Του Τάσου Νικολόπουλου

Ο Άρης, που μεσουρανούσε στο ελληνικό μπάσκετ τη δεκαετία του ’80, στην πρώτη σεζόν μετά την αποχώρηση του Νίκου Γκάλη, παρέμενε ανταγωνιστικός, έχοντας στο ρόστερ παίκτες όπως οι Γιαννάκης, Τάρπλεϊ και Άντερσον, που μαζί με τους Μισούνοφ, Αγγελίδη, Βουρτζούμη, Ιωάννου και Γάσπαρη, έφτασαν στην κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου του συλλόγου.

Το ρόστερ του ΠΑΟΚ, που κατέκτησε την δεύτερη ευρωπαϊκή κούπα, αποτελούνταν από τους Πρέλεβιτς, Κόρφα, Μπέρι, Μπουντούρη, Σάβιτς, Γαλακτερό και Μπαλογιάννη. Μπορεί στους νεότερους, να μην λένε πολλά αυτά τα ονόματα, αλλά όσοι είχαμε την τύχη να απολαύσουμε κάποιους από αυτούς στα παρκέ, αισθανόμαστε πολύ τυχεροί. Δεν περιγράφεται με λόγια, αλλά ούτε στο χαρτί, αυτά που έκαναν εκείνα τα χρόνια.

Το σήμερα, όμως, των δύο συλλόγων, προσωπικά μου προκαλεί μελαγχολία, αφού μεγάλωσα με τα ντέρμπι των δύο «αιώνιων» της Θεσσαλονίκης. Ο ΠΑΟΚ κάνει φέτος, με πρόεδρο τον Μπάνε Πρέλεβιτς, μια αξιομνημόνευτη προσπάθεια να συμμαζέψει τα πράγματα και να κλείσει τις «τρύπες» του παρελθόντος και μακάρι να βρει τη λύση. Τα πράγματα για τον Άρη μοιάζουν και είναι πιο δύσκολα και θα χρειαστεί να κάνει πολλά περισσότερα πράγματα για να ισορροπήσει την κατάσταση. Είτε το θέλουμε, είτε όχι, το χρήμα είναι αυτό που κινεί τα νήματα…

Οι δύο «αιώνιοι», όσο κι αν ακούγεται… κάπως, βρίσκονται στην αφάνεια, βρίσκονται σε αγωνιστικό λήθαργο και αυτό πρέπει να αλλάξει για το καλό του αθλήματος. Για να γίνει κάτι τέτοιο, η λογική λέει ότι θα πρέπει να βρεθεί κάποιος σοβαρός επενδυτής, όπως συμβαίνει σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, αλλά αυτό μόνο εύκολο δεν είναι. Η περίπτωση του Ιβάν Σαββίδη στον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ μοιάζει να είναι η εξαίρεση, αφού δεν αποφασίζει κάποιος ελαφρά τη καρδία να επενδύσει στο μπάσκετ, ξέροντας εξ αρχής ότι θα «μπει μέσα».

Θα μου πει κάποιος: «ωραία τα λες», αλλά στις μέρες μας είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο (να βρεθεί ο… τρελός που θα βάλει τα εκατομμύρια του) ή ότι με τα ευχολόγια δεν λύνονται τα πράγματα. Δεν θα διαφωνήσω, ούτε διεκδικώ το… Πούλιτζερ με αυτό που έγραψα, αλλά πώς να το κάνουμε: Όταν βλέπω ότι ο τελευταίος τίτλος του ΠΑΟΚ είναι το μακρινό 1999 και του Άρη το 2004, δεν γίνεται να μη μελαγχολώ…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x