Τάσος Νικολόπουλος

Μεταγραφή, που μπορεί να αφήσει εποχή…

Ο Τάσος Νικολόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για την επιστροφή και την… μεταμόρφωση του Δημήτρη Πέλκα, ο οποίος αποτελεί την πιο ουσιαστική -μέχρι ώρας- μεταγραφή του ΠΑΟΚ.

Μια ενδεκάδα μεταγραφών πραγματοποίησε το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ με τελευταία και πιο ηχηρή αυτή του Βούλγαρου, Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, αλλά μέχρι ώρας τις εντυπώσεις έχει «κλέψει» ένας νεαρός παίκτης, που επέστρεψε από… δανεισμό. Αλλά, έτσι όπως εξελίσσεται η ιστορία, μιλάμε για σούπερ μεταγραφή. Ο Δημήτρης Πέλκας «βγάζει μάτια» στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν και αν συνεχίσει έτσι, μπορεί να εξελιχθεί μελλοντικά σε ηγέτη της ομάδας. Νωρίτερα από αυτό, είναι πιθανό να έρθει η ώρα της κλήσης στην εθνική ομάδα…

Του Τάσου Νικολόπουλου

Προερχόμενος από τις Ακαδημίες του «δικεφάλου», στον οποίο ανήκει από το 2008, έκανε ντεμπούτο στην επαγγελματική ομάδα το καλοκαίρι του 2012 υπό τις οδηγίες του Γιώργου Δώνη. Στα 19 του, όμως, και με το Νο 10 στην πλάτη, ήταν λογικό να μην μπορεί να σηκώσει το βάρος της φανέλας. Στο δεύτερο μισό της σεζόν 2013-14 παραχωρήθηκε με τη μορφή δανεισμού στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, ενώ η περυσινή σεζόν τον βρήκε εκτός Ελλάδας, αφού σε μια… νύχτα πήγε δανεικός στη Σετούμπαλ. Για καλή τύχη του ΠΑΟΚ, η πορτογαλική ομάδα δεν έκανε χρήση της οψιόν αγοράς και το καλοκαίρι επέστρεψε.

Ο Ιγκόρ Τούντορ τον ξεχώρισε από τους υπόλοιπους νεαρούς της ομάδας και αυτός ήταν ο λόγος που μέτρησε πέντε συμμετοχές στα έξι ευρωπαϊκά παιχνίδια στο κατακαλόκαιρο. Κάποιοι από τους άλλους παίκτες της ηλικίας του, ίσως να αγωνίστηκαν και λόγω έλλειψης επιλογών, αλλά αυτός πιστεύω ότι ήταν απαραίτητος. Η διοίκηση κατάλαβε ότι έχει ένα «διαμάντι» στο ρόστερ της και τον επιβράβευσε με νέο συμβόλαιο που έχει διάρκεια μέχρι το 2018. Οι προσπάθειες του ανταμείφθηκαν και από τον κόσμο της ομάδας, αφού ψηφίστηκε MVP Ιουλίου.

Μπορεί να μην έχει κλείσει καν τα 22 του χρόνια (έχει γενέθλια στις 26 Οκτωβρίου), αλλά η ωριμότητα και η οξυδέρκεια που «βγάζει» στο χορτάρι δεν… συμβαδίζουν με την ηλικία του. Οι δανεισμοί του στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, αλλά κυρίως στη Σετούμπαλ (στο εξωτερικό τα πάντα είναι διαφορετικά), τον βοήθησαν να εξελιχθεί. Βέβαια, η εξέλιξη δεν έρχεται ποτέ από μόνη της. Δεν ξύπνησε μια μέρα και ζήτησε από ένα τζίνι να εξελιχθεί.

Τον περίπου έναν χρόνο που ήταν στην Πορτογαλία και αγωνίστηκε σε ένα ασφαλώς πιο προηγμένο πρωτάθλημα, δούλεψε τις αδυναμίες του, «ρούφηξε» όλες τις εμπειρίες και επέστρεψε έτοιμος να αρπάξει τις ευκαιρίες που θα του παρουσιαστούν. Λόγω συγκυριών, η πόρτα άνοιξε νωρίς, εκείνος μπήκε φουριόζος και δεν σκοπεύει να βγει από το… παράθυρο. Άλλη μια απόδειξη ήρθε στο παιχνίδι με τη Βέροια, όπου είχε τις ασίστ στα δύο πρώτα γκολ, ενώ από δική του εκτέλεση κόρνερ προήλθε το τρίτο γκολ του ΠΑΟΚ. Φέτος, μετράει ήδη 7 συμμετοχές και 635 λεπτά σε Ελλάδα και Ευρώπη, 2 γκολ, ισάριθμες ασίστ, 28 μεταβιβάσεις και 5 κλεψίματα.

Μέχρι ώρας, φαίνεται ότι έχει το μυαλό μέσα στο κεφάλι του και προχωράει βήμα-βήμα. Αν παραμείνει σεμνός και ταπεινός και συνεχίσει απερίσπαστος τη δουλειά που φαίνεται ότι έχει κάνει, μπορεί να αφήσει εποχή στον ΠΑΟΚ και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Κι όπως πολύ εύστοχα αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΑΕ για την ανάδειξή του ως MVP Ιουλίου: «Η επιστροφή και η… μεταμόρφωση του μπορεί να χρησιμεύσει κι ως παράδειγμα για τον παραλογισμό της πρόωρης αποθέωσης και της βιαστικής απαξίωσης ενός ποδοσφαιριστή»!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x