Επικαιρότητα

Ντράγκι: «Οι κυβερνήσεις πρέπει να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις»

Τα έκτακτα μέτρα πολιτικής “είναι εκεί όταν χρειάζονται και θα τα χρησιμοποιούμε όταν αυτό είναι αναγκαίο”, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ

Τρεις από τους κορυφαίους κεντρικούς τραπεζίτες του κόσμου είχαν την ευκαιρία να υπερασπιστούν τις στρατηγικές τους σε ένα συνέδριο για τη νομισματική πολιτική, ενώ ταυτόχρονα κάλεσαν τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν την ανάπτυξη, αναφέρει το Bloomberg.

Ο Χαρουχίκο Κουρόντα, διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, επανέλαβε σήμερα ότι τα αποτελέσματα της νομισματικής χαλάρωσης ήδη επηρεάζουν την οικονομία και οι τάσεις στις τιμές βελτιώνονται. Ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάλεσε τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Και ο Στάνλεϊ Φίσερ, αντιπρόεδρος της Federal Reserve, υπερασπίστηκε την πολιτική τόνωσης που χρησιμοποίησε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ για ενισχύσει την οικονομία και να αντιμετωπίσει τον αδύναμο πληθωρισμό.

Οι ομιλίες τους ολοκλήρωσαν το διήμερο συνέδριο της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας για την ανεργία και τον πληθωρισμό το οποίο πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή φορέων χάραξης πολιτικής και διάσημών οικονομολόγων όπως οι Lawrence Summers και Olivier Blanchard. Με τα επιτόκια κοντά στο μηδέν στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, το ενδιαφέρον εστιάζει πλέον σε εναλλακτικές λύσεις για την τόνωση τις ανάπτυξης και του πληθωρισμού.

Τα έκτακτα μέτρα πολιτικής “είναι εκεί όταν χρειάζονται και θα τα χρησιμοποιούμε όταν αυτό είναι αναγκαίο”, δήλωσε ο Ντράγκι. Την ίδια στιγμή, “δεν πρόκειται να υπάρξει καλύτερη στιγμή για να γίνουν οι σωστές μεταρρυθμίσεις από το σήμερα”, υπογράμμισε.

“Η ΕΚΤ δεν επιθυμεί να είναι παρεμβατική, δεν θέλει να λέει στους ανθρώπους ή σε κυβερνήσεις τι να κάνουν και πώς”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ντράγκι. “Είναι περισσότερο μια έκκληση πολιτικής για δράση”.

Ο Ντράγκι αναφέρθηκε και στους κινδύνους από την παραμονή των επιτοκίων κοντά στο μηδέν. “Η πιθανότητα μεγάλης μεταβλητότητας στις αγορές είναι αρκετά σημαντική” όταν τελικά τα επιτόκια θα αυξηθούν, δήλωσε ο Ντράγκι. Επίσης οι επιπτώσεις για τους αποταμιευτές “είναι πολύ, πολύ σημαντικές στην Ευρωζώνη”, πρόσθεσε.

Στην Ιαπωνία, στο μεταξύ, μετά από 15 χρόνια αποπληθωρισμού, ένας συνδυασμός επιθετικής νομισματικής χαλάρωσης, ευέλικτων δημοσιονομικών δαπανών και αναμόρφωσης των επιχειρηματικών κανόνων μπορεί να κάνουν τη διαφορά.
“Περιμένουμε ο πληθωρισμός να ξεκινήσει να επιταχύνει το δεύτερο μισό του δημοσιονομικού 2015 και θα φτάσουμε το 2% περίπου το πρώτο εξάμηνο του δημοσιονομικού 2016 ή κοντά σε εκείνη την περίοδο”, δήλωσε ο Κουρόντα.

Από την πλευρά του ο Φίσερ δήλωσε ότι η Fed έχει πετύχει τον στόχο για την οικονομική παραγωγή, αν και ο χαμηλότερος του στόχου πληθωρισμός δείχνει την ανάγκη για περαιτέρω τόνωση στις ΗΠΑ.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x