Άρης Ασβεστάς

Ο (VIP) απόπατος της κοινωνίας, η δικαίωση της αστυνομίας και τα 6 εγκλήματα!

Ο Άρης Ασβεστάς περιγράφει αναλυτικά όλα όσα συνέβησαν στις εξέδρες του τελικού του Κυπέλλου, που είχε… λίγους, αλλά «καλούς» και έτοιμους για όλα!

Στην σύσκεψη που είχε γίνει στην ΕΠΟ όπου και αποφασίστηκε ότι θα μοιραστούν συνολικά 1040 προσκλήσεις σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και ΕΠΟ, η Ελληνική Αστυνομία έκανε μια απίστευτη πρόταση, που προκάλεσε γέλιο αλλά και εκνευρισμό, μιας και ήταν ουσιαστικά μια ομολογία ανικανότητας:

Πρότεινε, ακόμα και αυτοί, οι μια χούφτα οπαδοί των δύο ομάδων που θα πήγαιναν στον τελικό, να καθίσουν στα δύο πέταλα!!!

Οι δύο ομάδες αντέδρασαν, λέγονταν πως αυτό θα ήταν πραγματικό ρεζιλίκι, διότι ουσιαστικά θα ομολογούσαν ότι φοβούνται ή αδυνατούν να κουμαντάρουν ακόμα και αυτούς τους 200, 300 ή 500 οπαδούς.

Είναι αστείο και μοιάζει σχεδόν σαν ανέκδοτο, αλλά η αστυνομία… δικαιώθηκε απόλυτα!

Η αποκρουστική εικόνα που είδαμε στο ΟΑΚΑ, από την θύρα 23, την θύρα των επισήμων, ως την θύρα 31, σίγουρα θα ήταν πολύ διαφορετική αν όλοι οι οπαδοί, με εξαίρεση τους επίσημους (με την στενή και κανονική έννοια του όρου «επίσημοι»), κάθονταν στα δύο πέταλα. Όλα θα ήταν διαφορετικά…

Αντίθετα, αυτό που είδαμε, όχι ότι εξέπληξε κανέναν, αφού ήταν απολύτως αναμενόμενο, αλλά αποδείκνυε ότι δεν μαθαίνουμε τίποτα από το παρελθόν και κάθε φορά γίνονται τα ίδια εγκλήματα.

Και τα εγκλήματα το βράδυ της 11ης Μαΐου στο ΟΑΚΑ ήταν πολλά:

1. Η θύρα των επισήμων (VIP) που υποτίθεται ότι θα φιλοξενούσε τις 600 προσκλήσεις της ΕΠΟ, μετετράπη σε θύρα οργανωμένων χούλιγκαν. Ο απόπατος της κοινωνίας, βρισκόταν σε απόσταση 5 μέτρων από τους επίσημους. Δεξιά και αριστερά από τους αξιωματούχους των FIFA/UEFA (που κυριολεκτικά έφριξαν με αυτά που είδαν), τον πρόεδρο της ομοσπονδίας και άλλους επίσημους, βρίσκονταν σκληροπυρηνικοί οπαδοί του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ που τους συγκρατούσε μία διμοιρία ΜΑΤ από τη μία και μία διμοιρία ΜΑΤ από την άλλη. Το γεγονός ότι μεγάλο μέρος αυτών των προσκλήσεων κατέληξε στον Μπάμπη τον Σουγιά και την παρέα του, την ευθύνη την φέρει η ΕΠΟ, που προφανώς έκανε τα χατίρια των δύο ΠΑΕ που ήθελαν να βάλουν μέσα όσους περισσότερους μπορούσαν!

2. Στην θύρα των επισήμων έγιναν σοβαρά επεισόδια μετά την επίτευξη του γκολ του ΠΑΟΚ. Για αδιευκρίνιστο λόγο, οπαδοί του ΠΑΟΚ συνεπλάκησαν με την αστυνομία και για λίγα λεπτά έπεσε αρκετό ξύλο. Το γεγονός ότι δεν υπήρξαν άλλα εκτεταμένα επεισόδια και γενικευμένες συρράξεις, οφείλεται καθαρά στην τύχη και στην εξέλιξη του αγώνα: Σε όλο το δεύτερο ημίχρονο, οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της ΑΕΚ φάνηκε πως δεν είχαν όρεξη, όχι για συμπλοκές, αλλά ούτε για να τραγουδήσουν συνθήματα! Έτσι περιορίστηκαν οι εκατέρωθεν προκλήσεις, ενώ οι οπαδοί του ΠΑΟΚ το γλένταγαν πλέον μόνοι τους…

3. Μπορεί αυτή τη φορά να μην επαναλήφθηκε το έγκλημα του 2016, όπου οι οπαδοί του Ολυμπιακού είχαν τοποθετηθεί ακριβώς κάτω από τα δημοσιογραφικά desk, αλλά οι δημοσιογράφοι βρίσκονταν και πάλι σε κλοιό! Κολλητά στο κιγκλίδωμα που περίκλειε τα δημοσιογραφικά, βρίσκονταν οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ. Ήταν και από τις δύο πλευρές: Και από τα επίσημα, αλλά και από την θύρα 23. Γεγονός αδιανόητο, που προκαλούσε άγχος στους δημοσιογράφους και τους εμπόδιζε να κάνουν απερίσπαστοι την δουλειά τους. Η ευθύνη βαραίνει και πάλι την ΕΠΟ, αλλά και την αστυνομία, αφού είναι ανεπίτρεπτο να βρίσκονται επαγγελματίες αθλητικοί συντάκτες σε κλοιό από χούλιγκαν.

4. Το έγκλημα αυτό στα δημοσιογραφικά δεν είχε μόνο θεωρητικό χαρακτήρα, αλλά υπήρξαν και γεγονότα. Πριν την έναρξη του αγώνα, τραμπούκοι οπαδοί του ΠΑΟΚ που είχαν προσκλήσεις στα VIP, προπηλάκισαν και έφτυσαν δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της ΑΕΚ και τους οποίους είχαν στοχοποιήσει. Όπως, εξάλλου, καταγγέλλουν οι ίδιοι, κάποιοι… μέσα(!) στα δημοσιογραφικά, υπέδειξαν στους χούλιγκαν ποιος είναι ποιος, ώστε να στοχεύσουν σε συγκεκριμένα άτομα! Φραστικές επιθέσεις εναντίον ρεπόρτερ της ΑΕΚ, είχαμε από την θύρα των VIP και μετά την λήξη του αγώνα.

5. Το ότι ο έλεγχος ήταν και πάλι πρόχειρος, αποδείχτηκε όταν λίγο πριν την έναρξη του τελικού και ενώ ο εκφωνητής εκφωνούσε από τα μεγάφωνα την σύνθεση της ΑΕΚ, κάποιος οπαδός του ΠΑΟΚ μέσα στα δημοσιογραφικά γιούχαρε δυνατά! Οι δημοσιογράφοι αντέδρασαν και όπως προέκυψε, ο τύπος αυτός βρισκόταν στα δημοσιογραφικά χωρίς διαπίστευση, αλλά με πρόσκληση για τα VIP! Το πώς βρέθηκε ανάμεσα στους εκπροσώπους του Τύπου, ένας Θεός το ξέρει! Φυσικά έφυγε από το σημείο σχεδόν… σηκωτός! Από τους ίδιους τους δημοσιογράφους και με την συνδρομή της αστυνομίας.

6. Το μεγάλο έγκλημα πήγε να γίνει μετά την λήξη του τελικού και μάλιστα με τους οπαδούς της ΑΕΚ να έχουν ήδη αποχωρήσει! Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στην θύρα 23, συνεπλάκησαν εκ νέου με τις αστυνομικές δυνάμεις, διότι ήθελαν να περάσουν την θύρα των δημοσιογράφων και να ενσωματωθούν με τους ομοϊδεάτες τους στην θύρα των επισήμων, ώστε όλοι μαζί να πανηγυρίσουν την απονομή του τροπαίου. Στο σημείο πήγε τρέχοντας ο Μάκης Γκαγκάτσης και μετά από διαπραγματεύσεις, η αστυνομία… πείστηκε και τους επέτρεψε να μετακινηθούν! Για να φτάσουν όπως στα VIP, πέρασαν μπροστά και κάτω από τα δημοσιογραφικά desk, με αποτέλεσμα να έχουμε νέες φραστικές επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, αφού οι χούλιγκαν μας είχαν πλέον… στο πιάτο! Ευτυχώς, δεν πήδηξαν το κάγκελο που περιέβαλε τα δημοσιογραφικά, γιατί θα γινόταν μεγάλο κακό…

Δεν βάζουμε καν στην εξίσωση τα μπουκάλια και τα αντικείμενα που δέχτηκαν ο Καφές και ο Κοπιτσής, στον σχολιασμό που έκαναν στο συνδρομητικό κανάλι μετά τη λήξη του ματς. Καμία προστασία και μπάτε σκύλοι αλέστε…

Επαναλαμβάνουμε, ότι το γεγονός πως δεν υπήρξε σύρραξη και γενικευμένα επεισόδια, αποτελεί σύμπτωση και οφείλεται εν πολλοίς στην εξέλιξη του αγώνα. Όποιος βρέθηκε στο ΟΑΚΑ ή έστω είδε τα πλάνα και τα σημεία που βρίσκονταν οι οπαδοί, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ότι αν η ένταση μεταξύ των οπαδών στα VIP κλιμακωνόταν, θα τους έπαιρναν παραμάζωμα όλους και θα είχαμε αιματοκύλισμα. Άλλωστε, πέραν από τους 200-300 κανονικούς επίσημους, όλοι οι υπόλοιποι στο γήπεδο φαίνονταν… έτοιμοι για όλα!

Πρέπει, πάντως, να επισημάνουμε, ότι παρά τα όσα λέγονταν το προηγούμενο διάστημα και τις κόντρες μεταξύ των ρεπόρτερ της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, η συμπεριφορά των δημοσιογράφων στο σύνολό τους ήταν άψογη και δεν υπήρξε η παραμικρή πρόκληση.

Βέβαια, και μόνο που φτάνουμε στο σημείο να θεωρούμε επιτυχία το αυτονόητο, αποτελεί κατάντημα.

Και του χρόνου...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x