Επικαιρότητα

Ο «Αττίλας» γίνεται 42! (video)

Ημέρα οδύνης η 20ή Ιουλίου για την Κύπρο, καθώς συμπληρώνονται ακριβώς 42 χρόνια από την τουρκική στρατιωτική εισβολή. Παράλληλα είναι η απαρχή της κατοχής του βόρειου κομματιού του νησιού.

Αποφράδα ημέρα η σημερινή για τον κυπριακό ελληνισμό. Η γη των προγόνων του «πατήθηκε» από τον κατακτητή, σαν σήμερα 20 Ιουλίου το 1974. Από τότε πέρασαν 42 χρόνια και η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη, ακρωτηριασμένη, όμηρος του εισβολέα.

Ήταν αυγή της 20ής Ιουλίου όταν ξεκίνησε η τουρκική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Αττίλας», από αέρος και θαλάσσης. Συνολικά 40.000 άνδρες υπό την διοίκηση του αντιστράτηγου Νουρεντίν Ερσίν. Η αμερικανοκίνητη χούντα των Αθηνών, άθελά της είχε ουσιαστικά ανοίξει το δρόμο στις 15 του μηνός. Έκανε πραξικόπημα και απομάκρυνε τον Μακάριο, κατ’ εντολήν της Ουάσιγκτον, που τον θεωρούσε «Φιντέλ Κάστρο της Μεσογείου». Έτσι, όμως, δόθηκε στην Άγκυρα η αφορμή που ζητούσε για να επέμβει στρατιωτικά. «Μας εξαπατήσατε… Η Ελλάς θα κηρύξει πόλεμον κατά της Τουρκίας» είπε ο δικτάτορας Δημήτριος Ιωαννίδης στον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Τζόζεφ Σίσκο, απεσταλμένο στην Αθήνα, του «ιέρακα» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χένρι Κίσινγκερ.

Το ίδιο βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκδίδει το υπ’ αριθμόν 353 ψήφισμα. Με αυτό καλεί σε κατάπαυση του πυρός και σε αποχώρηση από την Κύπρο του «ξένου στρατιωτικού δυναμικού». Παρά την ομόφωνη έγκρισή του, αγνοείται από την Τουρκία, η οποία έχοντας δημιουργήσει τετελεσμένα, προχωρά απτόητη στο δεύτερο σχέδιό της. Τον «Αττίλα 2» που θα ξεκινούσε τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου 1974 και θα ολοκλήρωνε την κυπριακή τραγωδία.

Στο ενδιάμεσο και κάτω από την πίεση των δραματικών γεγονότων, η δικτατορία των Αθηνών κατέρρευσε και τα χαράματα της 24ης Ιουλίου σχηματίστηκε κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Νωρίτερα, ο δοτός πρόεδρος της Κύπρου, Νικόλας Σαμψών, είχε υποβάλλει την παραίτησή του και είχε αντικατασταθεί από τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γλαύκο Κληρίδη.





Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x