Επικαιρότητα

Ο Ενρίκο Λέτα εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας

Τερματίζεται η ακυβερνησία στην Ιταλία. Οδεύει προς τρικομματικό σχήμα, αλά ελληνικά. Στο ρόλο του «εκλεκτού» ο 47χρονος Ενρίκο Λάτε, που έλαβε την Τετάρτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Αίρεται το πολύμηνο πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία. Ο δεύτερος γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, 47 ετών, έλαβε την Τετάρτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Σ’ αυτήν αναμένεται να συμμετάσχουν - εκτός της κεντροαριστεράς, και τα κόμματα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Μάριο Μόντι.

Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, κάλεσε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Κυρηνάλιο (προεδρική κατοικία) τον Ενρίκο Λέτα.

Ο Λέτα αποτελεί έκπληξη πρώτου μεγέθους, αφού μέχρι το πρωί επικρατέστερος να δεχθεί την πρόσκληση του γηραιού Ιταλού Προέδρου θεωρείτο ο έμπειρος πολιτικός Τζουλιάνο Αμάτο.

Τελικώς, το προεδρικό τηλεφώνημα από το Κυρηνάλιο έγινε προς τον «υπ’ αριθμόν 2» του Δημοκρατικού Κόμματος (κεντροαριστερό), Ενρίκο Λέτα.

«O κ. Λέτα δέχθηκε με επιφύλαξη την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης», δήλωσε λίγο πριν τις 2 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) ο γενικός γραμματέας της ιταλικής Προεδρίας, Ντονάτο Μάρα.

«Πρόκειται για ευθύνη την οποία νιώθω ιδιαίτερα βαριά στις πλάτες μου. Ίσως βαρύτερη και από τη δυνατότητά μου να την διαχειριστώ», είπε ο Λέτα, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica.

Οι φίλοι του Ενρίκο Λέτα τον χαρακτηρίζουν μετριοπαθή πολιτικό, απολύτως ικανό να χειριστεί αποτελεσματικά τις διαβουλεύσεις με τον κεντρώο τεχνοκράτη, πρώην πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι.

Ιδιαίτερες δυσκολίες δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει ο Λέτα, ούτε με την κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που επιδιώκει διακαώς να παραμείνει στο προσκήνιο.

Όμως, υπάρχει κάτι που μπορεί να δημιουργήσει αντιδράσεις και να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις.

Συγκεκριμένα, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός είναι ανιψιός του Τζιάνι Λέτα, επί σειρά ετών επιτελάρχη του επικεφαλής της Κεντροδεξιάς και πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Θέλοντας να προλάβει τα δηλητηριώδη σχόλια και τις γκρίνιες, ο Ενρίκο Λέτα, είπε ότι «οι Ιταλοί έχουν κουραστεί από πολιτικές μικρότητες».

Παράλληλα, έστειλε και μήνυμα αποφασιστικότητας, λέγοντας ότι «θα εργαστεί με αυταπάρνηση προς όφελος της Ιταλίας».

Enrico Letta : Who is who
Ο 47χρονος Λέτα είναι πτυχιούχος νομικής με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο. Από το 1991 έως το 1995 ήταν πρόεδρος των νέων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Από το 1998 μέχρι το 1999 ανέλαβε υπουργός Κοινοτικών Θεμάτων της κυβέρνησης Ντ’ Αλέμα και στη συνέχεια υπουργός Βιομηχανίας της κυβέρνησης του Τζουλιάνο Αμάτο.

Από το 2000 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής και ευρωβουλευτής.

Από το 2006 έως το 2008, χρημάτισε υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, επί πρωθυπουργίας Ρομάνο Πρόντι.

Από τα ιδρυτικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, το 2007 έλαβε το 11% των ψήφων στις εσωτερικές εκλογές των μελών και φίλων για την ανάδειξη του γραμματέα.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x