Επικαιρότητα

Ο φόβος την 26η Ιανουρίου

Του Δημήτρη Τσιόδρα (Υποψήφιου με Το ΠΟΤΑΜΙ στην Περιφέρεια Αττικής)

Σε λίγες μέρες οι πολίτες θα πανε στις κάλπες για να αποφασίσουν ποια κυβέρνηση θα έχει η χώρα. Σε όλες, ανεξαιρέτως, τις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να προηγείται με αισθητή διαφορά. Στις ίδιες μετρήσεις, οι πολίτες δηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους για τη ΝΔ, αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο κόμμα του Αλ.Τσίπρα. Η έλλειψη εμπιστοσύνης δεν οφείλεται στη αρνητική προπαγάνδα της ΝΔ σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ ούτε στην κινδυνολογία στην οποια επενδύει ο Α.Σαμαράς.

Οφείλεται πρώτα απ' όλα στην παρουσίαση θέσεων εκτός πραγματικότητας, στις παλινωδίες, τις προγραμματικές ασάφειες, την άγνοια για το πως λειτουργεί η ΕΕ, τις ιδεολογικές αγκυλώσεις πολλών στελεχών του κόμματος της αριστεράς. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε την “ατζαμοσύνη” των ανθρώπων του κομματικού σωλήνα που δεν έχουν ιδέα από το πώς παράγεται πλούτος και την “καπατσοσύνη” εκείνων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ στη λειτουργία του πελατειακού κράτους και στο πώς μοιράζεται ο πλούτος αυτών που παράγουν στον ιδιωτικό τομέα, το μείγμα γίνεται ακόμη πιο εκρηκτικό.

Αν κοιτάξεις από την άλλη πλευρά, βλέπεις εκείνους που μιλούν για σταθερότητα, να ζητούν παράταση της παραμονής τους στην εξουσία, προκειμένου να συνεχίσουν να συντηρούν τον κομματικό στρατό τους, αρνούμενοι οποιαδήποτε μεταρρύθμιση. Περιμένουν πώς και πώς να επιστρέψουμε στην “κανονικότητα” και να αρχίσουν να μοιράζουν για να διατηρήσουν το πελατειακό κράτος. Να μοιράζουν σε ομάδες, να μοιράζουν σε επιχειρηματίες, να μοιράζουν σε ημετέρους.

Οι πολίτες βρίσκονται σε ένα σοβαρό δίλημμα: Θέλουν να φύγουν οι σημερινοί, αλλά φοβούνται πολύ και για το τι θα τους ξημερώσει. Είναι απολύτως κατανοητά και τα δύο. Νοιωθουν ανησυχία και ανασφάλεια. Εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν. Οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί. Τι μπορεί να μειώσει αυτούς τους κινδύνους; Αυτό που μπορεί να τους μειώσει είναι η ενίσχυση δυνάμεων που μπορούν να λειτουργήσουν ως φρένο στα πειράματα, τον τυχοδιωκτισμό και τις αγκυλώσεις και την ατζαμοσύνη του ΣΥΡΙΖΑ και στις παλαιοκομματικές πολιτικές της ΝΔ αν ανατραπούν οι σημερινές προβλέψεις και είναι η ΝΔ πρώτο κόμμα. Εφόσον ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ είναι τρίτη δύναμη, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για να αλλάξουν τα πράγματα δίχως να οδηγηθούμε στα βράχια.

Μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο να διασφαλιστεί η ευρωπαική πορεία της χώρας, να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησηςνα γίνουν αλλαγές ώστε να λειτουργεί η ελληνική οικονομία με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Δεν μας ενδαφέρουν οι ποσοστώσεις στα υπουργικά πόστα και τους δημόσιους οργανισμούς. Μας ενδιαφέρει η συμφωνία στη βάση ενός μεταρρυθμιστικού πλαισίου και με την προυπόθεση ότι θα αναλάβουν να το υλοποιήσουν άξιοι και ικανοί άνθρωποι κι όχι παιδιά του κομματικού σωλήνα που περιμένουν να έρθει το κόμμα τους στην εξουσία για να βολευτούν. Δεν θα γίνουμε δεκανίκι για τη διατήρηση του παλιού συστήματος.

Δεν έχουμε άγνοια κινδύνου, ούτε εθελοτυφλούμε. Ξέρουμε ότι όποιες κυβερνητικές συμφωνίες κι αν γίνουν, τα παλιά κόμματα θα δείχνουν τη νοοτροπία του παρελθόντος. Ξέρουμε ότι σε όποια κυβερνητική σύμπραξη ο μικρότερος εταίρος είναι εκείνος που υφίσταται τη μεγαλύτερη φθορά. Αλλά θέλουμε να προσπαθήσουμε για να αλλάξουν πολλά. Γιατί μόνο τότε έχει νόημα η ύπαρξή μας. Δεν έχει νόημα ούτε αν μείνουμε στη γωνία προειδοποιώντας μονότονα για τους κινδύνους που έρχονται δίχως να κάνουμε τίποτα για να τους αποτρέψουμε, ούτε αν γίνουμε κι εμείς ένα κακέκτυπο του παλιού που καταγγέλλουμε. Ας ελπίσουμε ότι οι πολίτες στις 25 Ιανουαρίου θα μας δώσουν την ευκαιρία σ' αυτή την προσπάθεια.

Δημήτρη Τσιόδρας (Υποψήφιος με Το ΠΟΤΑΜΙ στην Περιφέρεια Αττικής)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x