Γιάννης Σταυρόπουλος

Ο γυάλινος έγινε ατσάλινος μαέστρος στην άμυνα της ΑΕΚ!

Η επιστροφή του «σιδερένιου» Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι έλυσε τα χέρια του Χιμένεθ, με τον Ουκρανό να καλύπτει σε πρώτη φάση τις τρύπες και εν τέλει να γίνεται το πιο δυνατό χαρτί στα μετόπισθεν της ΑΕΚ.

Όσο στραβά ξεκίνησε, άλλο τόσο σούπερ εξελίσσεται η φετινή χρονιά του Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι στην ΑΕΚ. Ο Ουκρανός στόπερ μπορεί να μπήκε κανονικά στην προετοιμασία όμως το πρόβλημα με τη λάμα που του είχε τοποθετηθεί στο χέρι έμοιαζε πως θα χάλαγε τα σχέδια του ίδιου αλλά και του Χιμένεθ. Στην πορεία ο σταθερότατος Ούρος Τσόσιτς έκανε τους οπαδούς της Ένωσης να ξεχάσουν τον 31χρονο, όμως η χρονιά τα έφερε έτσι και τώρα πίνουν νερό στο όνομά του.

inner

Ο Γολγοθάς και ο Καρβουνίδης

Ο «Τσίγκρι» μετά το πρόβλημα που είχε στη λάμα μετέβη στην Ιταλία όπου στις 5 Σεπτεμβρίου υποβλήθηκε σε απόλυτα πετυχημένη διορθωτική χειρουργική επέμβαση. Ο έμπειρος στόπερ χρειάστηκε να μείνει στα pits για σχεδόν 1.5 μήνα και με όπλο την ταπεινότητά του, την σκληρή δουλειά αλλά και την ασπίδα του επικεφαλής του τμήματος φυσιοθεραπείας, Χρήστου Καρβουνίδη, επανήλθε εντός του εκτιμώμενου χρόνου μα πάνω απ’ όλα «σιδερένιος».

«Τρακαρισμένος» στην αρχή, «εγκέφαλος» στην πορεία

Σχεδόν από τα μέσα Οκτώβρη ο Τσιγκρίνσκι πίεζε να βγάλει τον νάρθηκα και να μπει σε φουλ αγωνιστικούς ρυθμούς. Ο Χιμένεθ σε συνεννόηση με το ιατρικό τιμ δεν τον πίεσαν καθώς ήξεραν, όπως και ο ίδιος ο παίκτης, ότι όσο πιο ομαλά γίνει η επιστροφή του τόσο πιο safe θα είναι και το υπόλοιπο της πορείας του στη χρονιά.

inner

Ο τραυματισμός του Τσόσιτς στο ματς με την Ριέκα στο ΟΑΚΑ, ανάγκασαν τον Ισπανό να τον ρίξει κατευθείαν στα βαθιά, αφού δεν υπήρχε και η επιλογή του Βασίλη Λαμπρόπουλου, καθώς δεν βρισκόταν στη λίστα των ομίλων του Europa. Ο Ουκρανός μπήκε ως βασικός στη μάχη και έδειξε πως χρειάζεται παιχνίδια στα πόδια του για να φτάσει στα στάνταρ του. Ο Χιμένεθ, στο επόμενο ματς κόντρα στον Πλατανιά στο ΟΑΚΑ επανέφερε τον Τσόσιτς κι όταν ο Σέρβος τραυματίστηκε τη θέση πήρε ο Λαμπρόπουλος και όχι ο Τσιγκρίνσκι, ο οποίος επανήλθε και πάλι στο αρχικό σχήμα στο αμέσως επόμενο και θεωρητικά εύκολο ματς στην έδρα της Καλλιθέας για το Κύπελλο (2-3). Από τότε και με το κοντέρ του να γράφει ακόμη περισσότερες μέρες σε φουλ ρυθμούς προπονήσεων ο 31χρονος έγινε και πάλι ο εαυτός του, μάζεψε έξι σερί 90λεπτα μέσα στα οποία ήταν και ο «τελικός» της Βιέννης όπου ήταν ο «εγκέφαλος» της αμυντικής γραμμής των κιτρινόμαυρων, που στο τέλος με το 0-0 απέναντι στην Αούστρια πανηγύρισαν την πρόκριση στους «32» του Europa.

inner

Για τις ανάγκες του rotation ο Χιμένεθ, έδωσε δύο ρεπό στον Ουκρανό, στον επαναληπτικό με τον Παναιτωλικό στο ΟΑΚΑ (1-0) και στο «βατό» επίσης εντός ματς με τη Λαμία (2-0).

Κολλάει με όλους

Η εμπειρία του Τσιγκρίνσκι κάνει την διαφορά κι η αλήθεια είναι πως παρότι είναι παίκτης που θα μπορούσε εύκολα να παίζει και στον αυτόματο πιλότο είναι απόλυτα συγκεντρωμένος από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο είτε αγωνίζεται σε αδιάφορο βαθμολογικά ματς στο «Ελ Πάσο» είτε στο «Ερνστ Χάπελ» ή στο «Καραϊσκάκη».

Μέσα στις δυσκολίες της επιστροφής του στην αρχική ενδεκάδα της ΑΕΚ ήταν και οι διαφορετικοί παρτενέρ του. Έκανε ντουέτο με Βράνιες αλλά και Λαμπρόπουλο, αλλά και τριάδα στο 3-5-2 όταν έμπαινε στο κόλπο και ο Μπακάκης. Στον σχηματισμό με τρεις αμυντικούς είχε και την απόλυτη ευθύνη του build-up, παίρνοντας στο περισσότερα παιχνίδια εξαιρετικό βαθμό. Όποιοι κι αν ήταν δίπλα του ο Τσιγκρίνσκι είχε την εμπειρία να κατευθύνει την άμυνα, να διατηρήσει τη συνοχή της αλλά και να κρύψει τα όποια αδύναμα σημεία των συμπαικτών του, που και εκείνοι με τη σειρά τους κάλυπταν τις ατέλειες του Ουκρανού.

inner

Το γκολ στο Φάληρο ήταν η επιβράβευσή του. Μπορεί στα μάτια των οπαδών της ΑΕΚ ήρωας να είναι και δικαιολογημένα, αφού πέτυχε το γκολ της μεγάλης ανατροπής, ο Γιακουμάκης, όμως ο «Τσίγκρι» έβαλε τη σφραγίδα της επιστροφής με το σουτ του να είναι τόσο δυνατό όσο και και το comeback του στην ομάδα!


Γιάννης Σταυρόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x