Γενικά

Ο Κάρλσεν στην κορυφή του κόσμου

Τους δυο παγκόσμιους τίτλους στο σκάκι έφτασε ο Μάγκνους Κάρλσεν , μετά τη νίκη του επί του Βισβανάθαν Άναντ με 6½–4½ στο Σότσι της Ρωσίας.

Τα σκήπτρα του παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι διατήρησε ο Νορβηγός Μάγκνους Κάρλσεν επικρατώντας του Ινδού Βισβανάθαν Άναντ στη σειρά τελικών με σκορ 6½–4½.

Οι αγώνες διεξήχθησαν στο Σότσι της Ρωσίας και σύμφωνα με τους κανονισμούς ο νικητής θα αναδεικνυόταν ύστερα από 12 ματς, αλλά τελικά ο Νορβηγός γκρανμάστερ εξασφάλισε νωρίτερα τον τίτλο.

Η αναμέτρηση αυτή ήταν μια επανάληψη του περσινού τελικού, όπου όμως ο Κάρλσεν είχε επικρατήσει πιο εύκολα και χωρίς ήττα με 6½–3½. Φέτος όμως ο αντίπαλος του ήταν πιο καλά προετοιμασμένος και προέβαλε ισχυρή αντίσταση, απειλώντας τον ουσιαστικά να τον εκθρονίσει από την κορυφή του παγκοσμίου σκακιού.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του, δήλωσε πως ήταν μια δύσκολη μέρα τόσο στη σκακιέρα αλλά και για τον ίδιο, καθώς ήταν άρρωστος και εξέφρασε την ανακούφισή του που η σειρά δεν πήγε και σε 12ο παιχνίδι. «Ήταν μια σκληρή μάχη και γενικά ήταν από τις πιο δύσκολες μέρες εδώ. Δεν ήθελα να επιστρέψω για ένα 12ο ματς. Είμαι ικανοποιημένος που κατάφερα να ξεφύγω από ένα λάθος που έκανα στο μέσον της παρτίδας».

Αργότερα μέσω του λογαριασμού του στο twitter o Κάρλσεν εκδήλωσε την επιθυμία του να κερδίσει άλλους πέντε τίτλους μετά τους δυο πρώτους, και να ισοφαρίσει τα επτά πρωταθλήματα του μεγάλου θρύλου του παγκοσμίου σκάκι, του Γκάρι Κασπάροφ. Ο Ρώσος παλαίμαχος σκακιστής υπήρξε κατά το παρελθόν προπονητής του Νορβηγού και έσπευσε να του δώσει συγχαρητήρια για τη νίκη του λίγο μετά το ματς.

Ο Ινδός διεκδικητής του τίτλου παραδέχτηκε την ανωτερότητα του Νορβηγού γκρανμάστερ και ανέφερε πως τα νεύρα του δεν κράτησαν τόσο καλά όσο στα προηγούμενα ματς της σειράς. "Πρέπει να παραδεχτώ πως ο Κάρλσεν έπαιξε καλύτερα από μένα. Τα νεύρα μου έσπασαν πρώτα και νομίζω πως ο Κάρλσεν ήταν πιο σταθερός συνολικά".

Στο Κέντρο Τύπου στο Σότσι, όπου διεξήχθη η αναμέτρηση, ήταν παρόντες περίπου 30 Νορβηγοί δημοσιογράφοι, ενώ πολλά τηλεοπτικά δίκτυα της σκανδιναβικής χώρας έκαναν ζωντανές συνδέσεις περιμένοντας την τελική νίκη του συμπατριώτη τους.


Επιμέλεια: Αριστοτέλης Παπαδάκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x