Διονύσης Δεσύλλας

Ο Κοντονής «διαλύει» το αυτοδιοίκητο!

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που ήρθε στο «φως» της δημοσιότητας μετατρέπει την Πολιτεία από απλό θεατή, σε ρυθμιστή στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό. Γράφει ο Διονύσης Δεσύλλας.

Δίχως αμφιβολία, η ανάγνωση του νέου αθλητικού νομοσχεδιού, το οποίο είδε το «φως» της δημοσιότητας σήμερα, είχε περισσότερο ενδιαφέρον από κάθε άλλη φορά. Ποτέ ξανά, αθλητικός συντάκτης ή φίλαθλος δεν περίμεναν τόσο ανυπόμονα τον αθλητικό νόμο. Βλέπετε, η συγκυρία, αλλά και οι εξαγγελίες - κινήσεις από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Σταύρο Κοντονή, είχαν στρέψει τα «μάτια» όλων όσων ασχολούνται με τα σπορ, στο νέο νόμο. Ενας νόμος, που περιέχει άρθρα και παραγράφους, που αλλάζουν τον χάρτη του ελληνικού αθλητισμού και κυρίως του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Σημαντικότερο σημείο όλων είναι το άρθρο 1, παράγραφος 3. Εκεί, αναφέρεται η ισχυροποίηση της Πολιτείας στο ελληνικό ποδόσφαιρο και μεταξύ άλλων τονίζεται πως: «Ο αρμόδιος για τον Αθλητισμό Υπουργός δύναται επίσης, για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων γεγονότων και συμπεριφορών, να απαγορεύει προσωρινά, για μία ή περισσότερες αγωνιστικές, τη διεξαγωγή συγκεκριμένων αγώνων, ή να διακόπτει οριστικά πρωταθλήματα ή άλλες διοργανώσεις, ακόμη δε και να απαγορεύει τη συμμετοχή ελληνικών ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο κ. Κοντονής «διαλύει» το αυτοδιοίκητο! Σπάει την «ομερτά» και παρεμβαίνει, χωρίς περιστροφές και στρογγυλεύματα. Είναι η πρώτη φορά που Υφυπουργός αθλητισμού τολμάει να το κάνει και το ερώτημα είναι πως θα αντιδράσει η ΟΥΕΦΑ και ο Μισέλ Πλατινί, εκπρόσωποι του οποίου θα συναντηθούν με τον Ζακυνθινό πολιτικό τη Δευτέρα…

Μελετώντας, συνολικά, το νομοσχέδιο, παρατηρούμε ότι πλην της ισχυροποίησης της Πολιτείας, οι χρηματικές ποινές που θα επιβάλλονται σε παράγοντες, που δεν θα εφαρμόσουν τα όσα λέει ο νόμος είναι τσουχτερά! Ποινές οι οποίες θα λαμβάνονται και θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και της αθλητικής παιδείας!

Ηλεκτρονικό εισιτήριο και κάμερες

Από εκεί και πέρα, είναι υποχρεωτικό το ηλεκτρονικό εισιτήριο και οι κάμερες για όλους. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα και με το άρθρο 2, παράγραφος 1 «Από την αγωνιστική περίοδο 2015-2016 απαγορεύεται η συμμετοχή οποιασδήποτε ομάδας Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε. σε εθνικό πρωτάθλημα ή Κύπελλο Ελλάδος των αθλημάτων ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης, εφόσον δεν έχει βεβαιωθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού η καλή λειτουργία στην αθλητική εγκατάσταση στην οποία θα διενεργούνται οι αγώνες της ομάδας των προβλεπομένων στα άρθρα 41 Ε' και 41 Γ' του ν. 2725/1999 συστημάτων ηλεκτρονικής εποπτείας και ηλεκτρονικού ονομαστικού εισιτηρίου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και λοιπά στοιχεία».

Σύνδεσμοι

Τα εισιτήρια στους συνδέσμους «κόβονται», αν δεν γίνουν λέσχες και δεν λειτουργήσουν με νόμιμο τρόπο. Μάλιστα, σύμφωνα με το άρθρο 3, παράγραφος 2, αν παράγοντας χορηγήσει εισιτήρια σε παράνομο σύνδεσμο, τότε τιμωρείται με φυλάκιση έξι μηνών και πρόστιμα 10.000 ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με το άρθρο 3, παράγραφος 4, «Εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, λύεται αυτοδικαίως και απαγορεύεται εφεξής η εκμίσθωση ακινήτων σε λέσχες του άρθρου 41Β' του ν. 2725/1999, όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 3 του ν. 3057/2002 και τροποποιήθηκε με το άρθρο 8 του ν. 4049/2012, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη ομάδα προσώπων ή σύνδεσμο φιλάθλων ή σωματείο ή οποιαδήποτε άλλη συλλογικότητα, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής της, ακόμη και άτυπη, εφόσον δεν έχει προσκομισθεί στον εκμισθωτή βεβαίωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ότι βρίσκεται σε νόμιμη λειτουργία σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της παραπάνω διατάξεως».

Εκτός στοιχήματος

Σημαντικό, επίσης, το άρθρο 7, το οποίο θα βάλει σε… μπελάδες, παράγοντες – «τζογαδόρους». Σύμφωνα με αυτό, μπορεί να γίνει μετάθεση ύποπτων αγώνων, αλλά και αφαίρεση ομάδα, που ενοχοποιούνται για χειραγώγηση, από το κουπόνι. Χαρακτηριστική είναι η παράγραφος 3 «Σε περίπτωση που περιέλθουν σε γνώση του αρμόδιου για τον Αθλητισμό Υπουργό τέτοιες εκθέσεις πριν από τη διεξαγωγή του αγώνα, δύναται με απόφασή του να μεταθέσει την ώρα έναρξης του αγώνα ή να αναβάλει τη διεξαγωγή του, σε ημέρα και ώρα που θα προσδιορισθεί κατόπιν συνεννόησης με την αντίστοιχη διοργανώτρια αρχή και τις διαγωνιζόμενες ομάδες».

Πειθαρχικά και δικαιοδοτικά όργανα

Σε ό, τι αφορά την αθλητική δικαιοσύνη, σύμφωνα με το άρθρο 5, ανασυγκροτούνται όλα τα πειθαρχικά και δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου, αποτελούμενα εφεξής μόνο από τακτικούς δικαστές. Αυτό θα γίνει εντός πέντε μηνών.

Τύπος

Τέλος, αξίζει να σταθούμε και στις ποινές που θα επιβάλλονται στον χώρο της δημοσιογραφίας, σε περίπτωση που δημοσιεύματα και άρθρα υποκινούν τη βία. Και να για είμαστε ειλικρινείς, εδώ και πολλά χρόνια, παρατηρούμε πάρα πολλά τέτοια κείμενα καθημερινά, δίχως ποτέ μέχρι τώρα να υπάρχει ο κίνδυνος τιμωρίας για τον δημοσιογράφο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το άρθρο 1, παράγραφος 5 «Σε περιπτώσεις παρότρυνσης, υποκίνησης, ενθάρρυνσης ή επιδοκιμασίας των αναφερομένων στην παράγραφο 2 του παρόντος επεισοδίων, ρατσιστικών συμπεριφορών και εν γένει φαινομένων βίας, από τον έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο και από το διαδίκτυο, πέραν των άλλων τυχόν ποινικών και λοιπών συνεπειών, με απόφαση του αρμόδιου για τον Αθλητισμό Υπουργού, που λαμβάνεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου για τα ΜΜΕ Υπουργού Επικρατείας και μετά από απλή γνώμη τόσο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) όσο και του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), οι οποίες διατυπώνονται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την παραλαβή της σχετικής πρόσκλησης του αρμόδιου για τον Αθλητισμό Υπουργού, δύνανται να επιβάλλονται στα υπαίτια μέσα, μετά από προηγούμενη κλήση και ακρόασή τους, πρόστιμα ύψους από πέντε χιλιάδες (5.000,00) έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000,00) ευρώ».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x