Ελλάδα

Ο λόγος του βασιλιά!

Μπορεί η «βασίλισσα» να έρχεται, ο «βασιλιάς» όμως είναι εδώ και δυνατός! Σ’ ένα ντέρμπι απ’ τα παλιά, ο Παναθηναϊκός επιβεβαίωσε την ανωτερότητά του στο δεύτερο μέρος και επικράτησε 70-62 της ΑΕΚ.

Μόνο… αφιλόξενα δεν ένιωσε στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός.

Παίζοντας σαν πρωταθλητές στο δεύτερο μέρος, οι πράσινοι έριξαν στο καναβάτσο την ΑΕΚ (που 'χει ακόμα... δουλειά για τέτοια παιχνίδια) με σκορ 70-62 (μέχρι και +17 η διαφορά) για την 16η αγωνιστική, σε ένα ματς που θύμισε παλιές καλές μέρες του ελληνικού μπάσκετ.

Οι κιτρινόμαυροι... έμειναν στις δύο τελευταίες περιόδους, πληρώνοντας και την αστοχία τους στα τρίποντα (6/26), την ώρα που το τριφύλλι έσφιξε… όσο δεν πάει την άμυνά του και βρήκε μέσω αυτού «έμπνευση» και στην επίθεση.

Double double από τον Μπατίστα με 16 πόντους και 10 ριμπάουντ, κομβικός ο Σλότερ με 12, ενώ 13 πρόσθεσε ο Γκιστ. Για την Ένωση 18 πόντους με 11 ριμπάουντ είχε ο Μενσά-Μπονσού, από 12 οι Σάκοτα-Χέρστον, με τον Ίνγκλις να μένει στους 3, έχοντας 1/8 τρίποντα.


Το ματς

Μέσα σε εντυπωσιακή ατμόσφαιρα, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός συναγωνίζονταν όχι μόνο στο ποιος θα νικήσει, αλλά στο ποιος είναι πιο… άστοχος και κάνει περισσότερα λάθη. Η Ένωση, πάντως, έδειξε να «ξεμπουκώνει» πιο γρήγορα και να προηγείται στο 5’ με 7-1. Η είσοδος του Νέλσον στο παρκέ, «αφύπνισε» το τριφύλλι που κατάφερε να κλείσει την ψαλίδα και να ανακτήσει τα ηνία, προηγούμενο με 11-9. Τα σουτ απ’ τα 6,75 δεν έβρισκαν για κανένα λόγο στόχο (με τους κιτρινόμαυρους να εμμένουν περισσότερο σ’ αυτά) κι ως εκ τούτου οι πράσινοι ολοκλήρωσαν την πρώτη περίοδο έχοντας τρέξει συνολικό σερί 14-4 και έχοντας μπει σε θέση οδηγού με το υπέρ τους 15-11.

inner

Η εικόνα του ματς -παρά τις συνεχείς αλλαγές απ’ τους δύο προπονητές- δεν άλλαζε, με το επιθετικό πρόβλημα εκατέρωθεν να είναι κάτι παραπάνω από εμφανές. Μπορεί ο Μενσά-Μπονσού να είχε αποσυρθεί στον πάγκο με φάουλ, ωστόσο ο Σαρικόπουλος τον αντικαθιστούσε επάξια, με την ΑΕΚ να… επανέρχεται και να ισοφαρίζει σε 19-19. Ο Μπατίστα ήταν ουσιαστικά η μόνη πηγή κινδύνου και αυτός που με 11 πόντους, κρατούσε το τριφύλλι μπροστά στο σκορ (24-27). Κι όμως η Ένωση δεν πτοήθηκε κι έστω οριακά πήγε στα αποδυτήρια, προηγούμενη με έναν πόντο (28-27) σε μια αναμέτρηση που παρά τα ονόματα των δύο ομάδων, αυτό που κυριαρχούσε ήταν το… αντί-μπάσκετ με 9 λάθη και 2/14 τρίποντα για τους γηπεδούχους και 11 - 1/9 για τους φιλοξενούμενους αντίστοιχα.

inner

Τα πράγματα αντιστράφηκαν με το… καλημέρα της επανάληψης! Η άμυνα του Παναθηναϊκού ήταν… εξάστερη (επιτρέποντας στην ΑΕΚ μόλις 2 πόντους σε 5:30’) και αντλώντας «δύναμη» απ’ την αυτή, οι πρωταθλητές Ελλάδας όχι μόνο πάτησαν το «γκάζι», αλλά ξέφυγαν για πρώτη φορά με διαφορά… ασφαλείας για το 30-41! Προς στιγμήν, οι γηπεδούχοι έβγαλαν αντίδραση, μειώνοντας στους 4 (37-41), ωστόσο οι πράσινοι (μετά και το τάιμ-άουτ του Ιβάνοβιτς) δεν επέτρεψαν περαιτέρω… όνειρα ανατροπής στους αντιπάλους τους (σε πολύ κακή μέρα ο Ίνγκλις). Τρέχοντας, λοιπόν, νέο σερί 2-9 στο τελευταίο δίλεπτο (με αιχμές του δόρατος και στις δύο άκρες του παρκέ, Σλότερ-Γκιστ), έκλεισαν το τρίτο δεκάλεπτο, όντας για δεύτερη φορά στο +11, 39-50 και βαδίζοντας ολοταχώς στο ροζ φύλλο αγώνα.

inner

Ο Παναθηναϊκός είχε πλέον βελτιωθεί, έκανε το παιχνίδι του και ο Σλότερ είχε «ζεσταθεί» για τα καλά, διατηρώντας την ομάδα του σταθερά σε διψήφια επίπεδα (43-57). Η ΑΕΚ έδειχνε να ‘χει παρατήσει εντελώς τον αγώνα, με κακές επιλογές στην επίθεση, αλλά και στην άμυνα, με αποτέλεσμα το τριφύλλι να προηγηθεί ακόμα και με 17 (με τρίποντο του Διαμαντίδη για το 47-64) και να απειλήσει τους γηπεδούχους με διασυρμό. Τώρα που έμπαιναν τα τρίποντα, τι να τα κάνει η ΑΕΚ; Το μόνο που την… παρηγορούσε ήταν πως μάζευε τη διαφορά και «διασκέδασε» τις εντυπώσεις από την επικείμενη ήττα, μειώνοντας ακόμα και στους 8 (56-64). Διαδικαστικού χαρακτήρα το τελευταίο δίλεπτο, με την Ένωση να μην απειλεί ουσιαστικά τους πρωταθλητές Ελλάδας που… άλωσαν το «δικό τους» ΟΑΚΑ με το τελικό 62-70.

Τα δεκάλεπτα: 11-15, 28-27, 39-50, 62-70

ΑΕΚ (Σάκοτα): Παπαντωνίου 1, Ντελινινκάιτις 2, Σάκοτα 12 (2), Κασελάκης 5 (1), Πολυτάρχου, Χέρστον 12 (1), Γουίλιαμσον, Σαρικόπουλος 4, Αθηναίου 5 (1), Μιλόσεβιτς, Μενσά-Μπονσού 18, Ίνγκλις 3 (1)

Παναθηναϊκός (Ιβάνοβιτς): Χαραλαμπόπουλος 3 (1), Σλότερ 12 (1), Μποχωρίδης, Γιάνκοβιτς 7 (1), Φώτσης 3, Νέλσον 6, Παππάς 2, Μαυροκεφαλίδης, Διαμαντίδης 8 (2), Γκιστ 13 (1), Μπατίστα 16, Παπαγιάννης

Αποστόλης Σπυρόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x