Κώστας Μιαούλης

Ο μεγάλος «Ζιζού» καθήλωσε την Μπάρτσα και ως κόουτς!

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για την μεγάλη νίκη της Ρεάλ μέσα στο «Κάμπ Νου», για την μεγάλη νίκη του «Ζιζού» ως προπονητή που σταμάτησε τη Μπάρτσα τακτικά.

Αυτή η νίκη έχει τη σφραγίδα του Ζιντεντίν Ζιντάν πέρα από κάθε αμφιβολία. Στο πρώτο του Clasico πήρε την ταυτότητα του Λουίς Ενρίκε που έκανε μία αλλαγή όλη κι όλη, ενώ έβλεπε την ομάδα του να δυσκολεύεται πάρα πολύ να βγάλει φάσεις. Στη μία μεγάλη στιγμή έμπνευσης του Μέσι στο μεγάλο ντέρμπι, ο Κέιλορ Νάβας έδειξε πόσο μεγάλος τερματοφύλακας είναι, βγάζοντας την μπάλα, ενώ πήγαινε στο «παράθυρο» με το ένα χέρι. Σπουδαίο γκολ ο Μπενζεμά, πανέμορφο και του Ρονάλντο. Όμως η νίκη αυτή ανήκει στον μεγάλο Ζινεντίν Ζιντάν. Που απέναντι σε όλους αυτούς που βρίσκονταν στο γήπεδο, δεν υπολείπεται ως προσωπικότητα. Έχει σηκώσει βαρύτερο φορτίο απ’ όλους. Έχει πάρει μόνος του τελικό Μουντιάλ. Αυτό απ’ όσους έπαιζαν δεν το ‘χει πράξει κανείς, ακόμη τουλάχιστον.

Η Ρεάλ πήγαινε σήμερα σύμφωνα με τα προγνωστικά σαν πρόβατο στη σφαγή. Κάπως έτσι την αντιμετώπισε και η διαιτησία με το υπερβολικό σφύριγμα στο πεντακάθαρο γκολ του Μπέιλ, όπου έπρεπε εκεί να γίνει το 1-2. Στα «καπάκια» ο Ρονάλντο στέλνει την μπάλα στο δοκάρι. Μένεις και με δέκα ποδοσφαιριστές. Τι άλλο να σου τύχει; Η μεγάλη Ρεάλ έδειξε πως είναι σαν φανέλα, λίγο πιο πάνω από την αντίπαλο της. Αυτή είναι η γνώμη μου και δεν αλλάζει. Στην Ισπανία άλλωστε Βαλένθια υποστηρίζω. Μπορεί η Μπαρτσελόνα να είναι μια τεράστια βιομηχανία θεάματος στο ποδόσφαιρο, όμως η «βασίλισσα» θα είναι πάντα η Ρεάλ. Ακόμα και δέκα πόντους πίσω, ακόμα και με «κόντρα» την διαιτησία.

Ο Ζιντάν έκανε ένα εκπληκτικό ματς από άποψη τακτικής. Η Ρεάλ κράτησε τον ρυθμό σε τέτοιο τέμπο που θα είχε τύχη για να διεκδικήσει το ματς. Δεν έπαιξε ούτε με «φορτηγό» μπροστά από το τέρμα. Κατέστρεψε στην δημιουργία τους, κατά κανόνα τις επιθέσεις της Μπαρτσελόνα και έστειλε πολύ κόσμο στον άξονα. Από τα πλάγια δεν μπορούσε ν’ απειληθεί, διότι δεν είναι αυτός ο τρόπος που συνηθίζει ν’ ανοίγει άμυνες η Μπάρτσα, μιας και όλοι οι επιθετικοί της κινούνται πάντοτε κοντά στην περιοχή.

Η Μπαρτσελόνα από την άλλη, έχασε κατά κράτος σε τακτική. Με μόνο καλό διάστημα αυτό ανάμεσα στο 46’ και το 60’ όταν βρήκε και το γκολ με τον Πικέ, ακόμα και κόντρα στην Ρεάλ που μπορεί να μην βρίσκεται στα καλύτερα της ήταν δύσκολο να κερδίσει. Σε εκείνο το σημείο άφησε τη Ρεάλ να κάνει παιχνίδι κι εκεί βρήκε χώρους. Στο σύνολο του αγώνα όμως ο Λουίς Ενρίκε έχασε κατά κράτος από τον «Ζιζού» που στο πρώτο του clasico έκανε διπλό στο Καμπ Νου. Το πρώτο για τη Ρεάλ από το 2012.

Ο «Ζιζού» ήταν ένας τεράστιος ποδοσφαιριστής, ο τελευταίος της παλιάς εποχής με την τεράστια προσωπικότητα. Σε μία ομάδα με τέτοιους ποδοσφαιριστές και με τέτοιες απαιτήσεις, θεωρώ πως αυτή τη στιγμή είναι ο μοναδικός που μπορεί να επιβιώσει σε αυτά τα εξαιρετικά δύσκολα αποδυτήρια. Πέρα από μεγάλη προσωπικότητα ο «Ζιζού» έδειξε στο πρώτο του κλασσικό ντέρμπι, πως μπορεί να είναι η εξαίρεση στον κανόνα και να γίνει εκτός από μεγάλος παίκτης και τεράστιος προπονητής.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x