Επικαιρότητα

Ο Ντράγκι κλείνει το παράθυρο ένταξης της Ελλάδας στο QE

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αποσαφηνίζει ότι στην παρούσα φάση δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μία ολοκληρωμένη ανάλυση βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους της Ελλάδος.

Κλείνει, για την ώρα, το παράθυρο ένταξης των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση ο Μάριο Ντράγκι, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς από τους Ευρωπαίους να συγκεκριμενοποιήσουν περαιτέρω τα μέτρα ελάφρυνσης που σκοπεύουν να λάβουν.

Σε επιστολή του προς τον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χαρακτηρίζει τις αποφάσεις του Eurogroup «πρώτο βήμα» προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όμως διευκρινίζει ότι το «επίπεδο λεπτομέρειας» παραμένει ανεπαρκές ώστε η ΕΚΤ να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των ευρωπαϊκών παρεμβάσεων στη δυναμική του χρέους.

«Ως συνέπεια, έως ότου να παρασχεθεί επαρκής λεπτομέρεια για τα μέτρα για το χρέος, παραμένουν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητά», αναφέρει με νόημα ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης.

Ο κ. Ντράγκι επισημαίνει μάλιστα ότι η Ευρωτράπεζα δεν είναι ακόμα σε θέση να καταρτίσει πλήρη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη του ελληνικού χρέους στο πρόγραμμα αγορών.

Το παιχνίδι με τον χρόνο

Η ποσοτική χαλάρωση είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει έως το τέλος του 2017, αν και ο κ. Ντράγκι δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παράτασής της, με άγνωστο τελικό ορίζοντα.

Στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου οι ευρωπαίοι εταίροι αποφάσισαν να αναβάλλουν τις ουσιαστικές αποφάσεις για το χρέος έως το τέλος του Μνημονίου, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που επίσης ζητά συγκεκριμενοποίηση των ευρωπαϊκών μέτρων για απομείωση του ελληνικού χρέους, εμφανίζεται πλέον αισιόδοξο πως θα υπάρξει συμφωνία για το θέμα με τους Ευρωπαίους μέσα στους επόμενους μήνες.

Πηγή: Skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x