Χρήστος Ρομπόλης

Ο Ολυμπιακός κερδίζει το στοίχημα της επίθεσης

Η σεζόν μόλις άρχισε, αλλά το πρώτο μεγάλο κέρδος του Ολυμπιακού-όπως φάνηκε και απέναντι στην Αρμάνι-είναι πως μπορεί να φτάσει με ευκολία σε υψηλά σκορ, σε αντίθεση με πέρσι. Γράφει ο Χρ. Ρομπόλης.

Το μεγάλο στοίχημα για τον νέο Ολυμπιακό ήταν αν θα μπορούσε να… απαρνηθεί αυτό που είχε γίνει φύση του τα τελευταία χρόνια. Αν θα εγκατέλειπε το παιχνίδι που αρχίζει από την άμυνα και… τελειώνει σε αυτή και αν θα άφηνε την αγαπημένη συνήθεια να παίζει σχεδόν αποκλειστικά σετ παιχνίδι. Με το μπάσκετ να αλλάζει ριζικά, τον ρυθμό να γίνεται από γρήγορος ως… εξοντωτικός και το σκορ να πηγαίνει ψηλά, το μεγαλύτερο ζητούμενο για τους «ερυθρόλευκους» ήταν αν θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Αν θα μπορούσαν να κερδίζουν σκοράροντας περισσότερο από τον αντίπαλο κι όχι «τρώγοντας» απλώς λιγότερους πόντους. Και μέχρι τώρα φαίνεται πως τα καταφέρνουν περίφημα.

Η ομάδα της περσινής σεζόν, που πάσχιζε να ξεπεράσει τους 75-80 πόντους και σπανίως νικούσε σε παιχνίδια που το σκορ ξέφευγε πάνω από αυτό το όριο, ο Ολυμπιακός που ήταν υπερβολικά εξαρτημένος από τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη και άρα συχνά πολύ προβλέψιμος, η ομάδα που δίσταζε να τρέξει θαρρείς και φοβόταν, μοιάζει να ανήκει στο παρελθόν.

Κι όμως, αυτό δεν είναι αποτέλεσμα μεταγραφών, αφού η ομάδα έχει μόνο δύο ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με πέρσι. Πού οφείλεται, λοιπόν, η μεταμόρφωση του Ολυμπιακού; Αφενός στη μεταστροφή της φιλοσοφίας του, που έχει γίνει περισσότερο επιθετικογενής. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μοιάζει να έχει χαλαρώσει λίγο τα χαλινάρια στους παίκτες του, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως υπάρχει… ασυδοσία.

Πέρα όμως από νοοτροπία, ο Ολυμπιακός παρουσιάζει ένα διαφορετικό επιθετικά πρόσωπο ΚΑΙ λόγω… προσώπων. Ο πολύ πιο φρέσκος, μετά από ένα ξεκούραστο καλοκαίρι, Βασίλης Σπανούλης δείχνει πιο ορεξάτος και… νέος από ποτέ. Σε αυτό βοηθά το γεγονός ότι δεν αισθάνεται μόνος, μιας και το βάρος που έπεφτε σχεδόν αποκλειστικά στις πλάτες του μοιράζεται και σε άλλους φέτος. Ο Πρίντεζης αποτελεί σταθερή αξία και όταν είναι γερός είναι το… αποκούμπι του Ολυμπιακού στη ρακέτα. Ο υγιής Ματ Λοτζέσκι δείχνει πόσο έλλειψε πέρσι, ο Έρικ Γκριν είναι ένας νέος επιθετικός πόλος που δεν υπήρχε, ενώ και ο Ντάνιελ Χάκετ έχει αναβαθμισμένο ρόλο στον οποίο ανταποκρίνεται άψογα. Παπανικολάου και Παπαπέτρου κάνουν αθόρυβη δουλειά κι αν ξεμπλοκάρουν επιθετικά θα φανούν ακόμη περισσότερο, ενώ μοναδικό ερωτηματικό είναι το «5». Παρά τη θεαματική πρόοδο του Μιλουτίνοφ και τη σταδιακή προσαρμογή του Μπιρτς, ο Ολυμπιακός περιμένει πολλά περισσότερα από τον Γιανγκ που δεν έχει απαλλαγεί από τα ψυχολογικά βάρη του τραυματισμού του. Ο άνθρωπος που κρεμιόταν σε κάθε ευκαιρία από το αντίπαλο καλάθι ακόμη φοβάται να πατήσει δυνατά, να βάλει τα πόδια του στη φωτιά και να τελειώσει φάσεις ακόμη και μετά από επιθετικό ριμπάουντ προ κενής εστίας. Για την ώρα αυτό δεν έχει στοιχίσει ουσιαστικά στον Ολυμπιακό, αλλά όσο δεν απελευθερώνεται από αυτό το σύμπλεγμα και η σεζόν προχωρά το ρίσκο θα αυξάνεται.

Δύο είναι τα βασικά ζητούμενα για τον Ολυμπιακό. Να βρει καλύτερη ισορροπία μεταξύ άμυνας κι επίθεσης, αλλά και να αποδείξει πως μπορεί να φτάσει σε υψηλά σκορ και μακριά από το ΣΕΦ. Η αποστολή του στην Μπασκόνια την Πέμπτη προσφέρεται για… απαντήσεις.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x