Χρήστος Ρομπόλης

Ο Ολυμπιακός μπορεί. «Αυτός» όχι!

Ο Χρήστος Ρομπόλης γράφει στο sport-fm.gr για τον Ολυμπιακό που αδίκησε τον εαυτό του στον πρώτο αγώνα της σειράς με την Μπαρτσελόνα και δεν έχει καμία τύχη αν δεν διορθωθεί, αλλά μεγάλη αν το κάνει.

Ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε στο πρώτο ματς των play offs με την Μπαρτσελόνα πολύ κατώτερος της περίστασης για μια ομάδα που υποχρεούται να νικήσει σε ξένο έδαφος για να φτάσει στο Final Four. Κι αν είναι δεδομένο πως με τέτοιο πρόσωπο δεν έχει καμία τύχη στη σειρά, άλλο τόσο βέβαιο είναι πως αν βρει τον πραγματικό του εαυτό είναι ικανός για το break απέναντι σε μια ομάδα που δεν σκορπά, δα, και τρόμο…

Ο περιορισμός της δράσης της front line των Καταλανών και ειδικά του Τόμιτς ήρθε με τίμημα, καθώς τα miss match έδιναν κι έπαιρναν, όπως και τα επιθετικά ριμπάουντ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να βρουν πολλά εύκολα καλάθια κι ακόμη περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ (15 από τις 35 φορές που η μπάλα έπεσε από το καλάθι των «ερυθρόλευκων», κατέληξε σε χέρια παικτών της «Μπάρτσα»), πράγματα τα οποία πλήττουν την ψυχολογία μιας ομάδας που έχει μάθει να παίρνει ενέργεια, ψυχολογία και σκορ με αφετηρία τη λειτουργία της στα μετόπισθεν.

Την ώρα που οι παίκτες του Πασκουάλ κυκλοφορούσαν περίπου υποδειγματικά την μπάλα, με πολλές πάσες στην αδύνατη πλευρά, έξτρα πάσες και σωστό διάβασμα των αδυναμιών των αντιπάλων, ο Ολυμπιακός έδειχνε ανεξήγητα αγχωμένος. Η μπάλα «κολλούσε», συχνά όλοι έμοιαζαν να περιμένουν από τον Σπανούλη πράγματα που δεν μπορούσε (όντας εμφανώς ανέτοιμος μετά από ένα μήνα απραξίας) να δώσει, ενώ η ρακέτα θύμιζε «ναρκοπέδιο», δίχως διεισδύσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ρήγματα, ανισορροπίες ή φθορά με φάουλ στους αντιπάλους, ενώ τα περισσότερα σουτ γίνονταν υπό κακές προϋποθέσεις. Οι Πειραιώτες δεν χρησιμοποίησαν σχεδόν καθόλου το μεγάλο επιθετικό τους όπλο, το πικ εν ρολ, και δεν εξέθεσαν τη βασική αδυναμία των πρωταθλητών Ισπανίας, που είναι η άμυνα μέσα στη ρακέτα.

Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του δύο μέρες. Στο διάστημα αυτό πρέπει να ανασυνταχθεί κι έχοντας μετρήσει καλύτερα τον αντίπαλο, να τον αντιμετωπίσει πιο σωστά. Δίχως να παραγνωρίζει κανείς τις επαρκείς αγωνιστικές δικαιολογίες, με την ανετοιμότητα των Σπανούλη-Χάντερ και τα χτυπήματα που δέχτηκαν Πρίντεζης-Ντάνστον στον αγώνα, το πρόβλημα δείχνει να είναι περισσότερο πνευματικό παρά αμιγώς αγωνιστικό. Τουλάχιστον αυτό μαρτυρούν τα πολλά χαμένα ριμπάουντ, οι κακές επιλογές και τα λάθη. Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν ανεξήγητα δικό τους… κτήμα ένα βαρίδιο-την πίεση-που λογικά έπρεπε να έχει στα πόδια της η ομάδα με το πλεονέκτημα έδρας και τον τίτλο του φαβορί.

Ένας απελευθερωμένος από άγχος, πιο καλά διαβασμένος, περισσότερο συγκεντρωμένος και αποφασιστικός Ολυμπιακός μπορεί σε δύο μέρες να αξιοποιήσει τη δεύτερη ευκαιρία του για break. Αν δεν συμμορφωθεί, το βουνό που ήδη έχει μπροστά του θα ψηλώσει ακόμη περισσότερο…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x