Επικαιρότητα

Ιβάν Σαββίδης, Γερμανοί και Γάλλοι κέρδισαν τον ΟΛΘ!

Το επενδυτικό σχήμα που κέρδισε τον διαγωνισμό για το 67% του λιμανιού της Θεσσαλονίκης αποτελείται από γερμανικά, γαλλικά και ελληνικά συμφέροντα.

Επενδυτικό σχήμα που αποτελείται από το γερμανικό κεφάλαιο Deutsche Invest Equity Partners, τη μεγάλη γαλλική εταιρεία διαχείρισης λιμένων Terminal Link και εταιρεία συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη ανακηρύχθηκε πλειοδότης στο διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Το κοινοπρακτικό σχήμα υπέβαλε βελτιωμένη προσφορά ύψους 232 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία ήταν και αρκετά υψηλότερη από τις προσφορές που κατέθεσαν οι υπόλοιποι δύο υποψήφιοι.

Για εξέλιξη ορόσημο που σηματοδοτεί νέα εποχή για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας συνολικά κάνει λόγο το ΤΑΙΠΕΔ.

Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει εκτός από το εφάπαξ τίμημα και υποχρεωτικές επενδύσεις 180 εκατ. ευρώ τα επόμενα επτά έτη.

Στη συνολική αξία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από τη σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογράψει με τον ΟΛΘ, κι από την οποία θα προκύψουν άλλα 170 εκατ. ευρώ έως το 2051.

Η αρχική σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΘ, υπεγράφη το 2001 και προέβλεπε την παραχώρηση ποσοστού 2% του κύκλου εργασιών της ΟΛΘ στο κράτος.

Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση του 67% του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, αλλάζουν οι όροι της σύμβασης παραχώρησης, με τον ΟΛΘ να πρέπει να παραχωρεί ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών στο δημόσιο έως το 2051, όταν και ολοκληρώνεται η περίοδος παραχώρησης.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στο ελεγκτικό συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και στη συνέχεια θα υπογραφεί η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x