Νίκος Ζέρβας

Ο Σπανούλης που δε… γέρασε και ο Ολυμπιακός που δεν πονάει

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για το πόσο διαφοροποιούνται οι συνθήκες στον Ολυμπιακό με την απουσία του Σπανούλη, την διαχείριση του τραυματισμού του και τις προοπτικές των υπόλοιπων να τον αντικαταστήσουν.

Τον τελευταίο ενάμισι μήνα ο Βασίλης Σπανούλης έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από τους συνεχόμενους τραυματισμούς στους προσαγωγούς. Ο τραυματισμός τον έχει αφήσει πίσω και το ιδιαίτερα δυναμικό μπάσιμο που έκανε στη σεζόν, έχει παρουσιάσει μία φυσιολογική κάμψη. Για αθλητές του δικού του επιπέδου, ο ρυθμός είναι το «Α» και το «Ω» και από τα τέλη Δεκεμβρίου που παρουσιάστηκε το πρόβλημα, ο 34χρονος γκαρντ δεν έχει καταφέρει να τον βρει.

Και γιατί η ιδιοσυγκρασία-αυτοθυσία του είναι τέτοια που δε θέλει να λείπει από τις μεγάλες αναμετρήσεις, που ήταν πολλές αυτό το διάστημα, και γιατί οι συνθήκες με το νέο σύστημα διεξαγωγής της Ευρωλίγκας έχουν διαφοροποιηθεί στο έπακρο.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Από χθες που επισημοποιήθηκε ο τραυματισμός και το νέο διάστημα της απουσίας του, γράφτηκαν και ακούστηκαν σαν σε επανάληψη με την περυσινή σεζόν τέτοια εποχή τα… κλασσικά. «Δε μπορεί, γέρασε, τον χρόνο δεν τον νίκησε κανείς, είναι καιρός να κάτσει στην άκρη». Η αλήθεια είναι πως ένας παίκτης 34 στα 35, δε μπορεί να έχει την εκρηκτικότητα και την φυσική αντοχή που είχε π.χ. στα 30. Όμως οι συγκρίσεις με τα άλλα ιερά τέρατα του ευρωπαϊκού μπάσκετ που αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση ή είναι στη δύση της καριέρας τους, είναι ατυχείς. Μία απλή παρατήρηση του κορμιού του αρχηγού του Ολυμπιακού και μία μικρή σύγκριση με αυτό του Ναβάρο, ή των Γιασικεβίτσιους, Παπαλουκά και Διαμαντίδη, θα σας πείσει. Άρα μιλάμε για μία διαφορετική περίπτωση, διότι δε γίνεται π.χ. τον Νοέμβριο να… πετάει –τα νούμερα τα λένε όλα- και τον Γενάρη να γέρασε.

Ο Σπανούλης, έχει τη δυνατότητα να διατηρηθεί περισσότερα χρόνια στο υψηλό επίπεδο από τους προαναφερθέντες, λόγω της δύναμης που αναβλύζει από τη σωματοδομή του. Αρκεί να της φερθεί έξυπνα και να την προστατέψει. Ο τρίτος τραυματισμός σε διάστημα ενάμισι μήνα, νομίζω πως εκτός του ότι του δείχνει τον δρόμο, είναι ευεργετικός για τον Ολυμπιακό και δύσκολα θα κοστίσει κάτι στο χρονικό σημείο που έγινε. Ο ίδιος νομίζω πως κατάλαβε καλά, πως θα πρέπει να διαχειρίζεται καλύτερα τέτοιου είδους προβλήματα και να δίνει λίγο περισσότερο χρόνο στον εαυτό του για αποθεραπεία. Δεν έχει να αποδείξει τίποτα άλλωστε Αυτό θα είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός του για να κάνει το όνειρο πραγματικότητα και να παραμείνει ψηλά στο κορυφαίο επίπεδο. Η αμφισβήτηση που δέχεται σε τέτοιου είδους αναποδιές, είναι άλλωστε το μεγαλύτερο έξτρα κίνητρό του.

Σε ομαδικό επίπεδο τώρα, πάντα όταν χάνεις τον φυσικό σου ηγέτη για ένα διάστημα είναι πλήγμα, αλλά καλύτερα τώρα, παρά μετά. Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του δύο εκτός έδρας παιχνίδια στην Ευρωλίγκα με Φενέρμπαχτσε και Μακάμπι, με το πρώτο να είναι σε αυτά που η ήττα είναι εντός προγράμματος και το δεύτερο σε περίπτωση που η αποστολή στεφθεί με επιτυχία, τσεκάρει και τυπικά το εισιτήριό του για την πρώτη τετράδα. Μέχρι στιγμής, έχει κληθεί να αντιμετωπίσει φέτος χωρίς τον αρχηγό τις προκλήσεις των εκτός έδρας αναμετρήσεων με Μπαρτσελόνα και Ούνιξ Καζάν και τα κατάφερε περίφημα. Αυτό γίνεται για πολλούς και διάφορους λόγους που όλοι δίνουν παράσημα στον Ολυμπιακό και τον Σφαιρόπουλο.

Ο πρώτος είναι ότι ο Σπανούλης, έχει μεταλαμπαδεύσει τόσα χρόνια τη νοοτροπία του νικητή στους συμπαίκτες του. Ο δεύτερος, έχει να κάνει με την συσπείρωση που παρατηρείται και το κάτι παραπάνω που δίνουν όλοι όταν η ομάδα έχει απόντες. Σε μεγάλο βαθμό, η παρουσία του Kill Bill, λειτουργεί αυθόρμητα για τους υπόλοιπους ως… μαξιλάρι ασφαλείας. Όταν λείπει ο βαθμός ευθύνης αυξάνεται σημαντικά για όλους. Ο τρίτος, με το ότι οι αντίπαλοι πρέπει να διαφοροποιήσουν εντελώς το αμυντικό τους πλάνο, αφού και ο Ολυμπιακός αλλάζει άρδην επιθετική ρότα. Η μπάλα κυκλοφορεί πιο γρήγορα για να βρεθεί πιο εύκολα το ελεύθερο σουτ, αφού η δημιουργία ελλείψει του Λαρισαίου γκαρντ, μειώνεται σημαντικά. Ως τώρα, αυτό έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα όταν μπαίνουν τα μακρινά σουτ.

Στα παιχνίδια που η μπάλα θα «καίει» όμως και θα χρειαστούν σημαντικές αποφάσεις, ο αρχηγός είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητος. Σε αυτά, θα είναι εκεί, παρών, υγιής και γεμάτος επιπλέον κίνητρα.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x