Κώστας Νικολακόπουλος

Ο σύμμαχος των «2» κι ο άλλος «φορ» που λείπει

Ο Kώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για την τριάδα των φορ του Ολυμπιακού, αλλά και για ένα ακόμη, τέταρτο κεντρικό κυνηγό!

· Σίγουρα ο Φινμπόγασον δεν είναι ακόμη έτοιμος. Λογικό-έχει παίξει μόνο σε τρία φιλικά του Ολυμπιακού, ενώ πριν έρθει, είχε στα πόδια του ένα 20λεπτο από φιλικό της Ρεάλ Σοσιεδάδ, στις 13 Ιουλίου με τη Λίβινγκστον στην Σκοτία.

· Φαίνεται η αγωνιστική του ανετοιμότητα αφού «προσέχει» στα σπριντ και του λείπει έτσι η έκρηξη, ενώ κάποιες φορές δεν πάει πρώτος στην μπάλα και στη φάση και τον προλαβαίνει ο αντίπαλος στόπερ κλπ, κλπ. Εξίσου, όμως, με αυτά φαίνονται κι οι δυνατότητές του, έστω κι αν του λείπει ο υψηλός δείκτης ετοιμότητας.

· Οι κινήσεις που κάνει ο Φινμπόγκασον είναι υποδειγματικές για σέντερ φορ. Και αν παρατηρήσεις κάποια πράγματα στο παιχνίδι του Ολυμπιακού, θα δεις ότι σιγά σιγά αρχίζει και προσαρμόζεται σε αυτά που ζητάει ο Μάρκο Σίλβα στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού. Για παράδειγμα είδαμε τον Ισλανδό να τραβιέται έξω από την περιοχή κι αριστερά, να συνεργάζεται με τον αριστερό μπακ (Μαζουάκου) και να ανοίγει διάδρομο στον Ντουρμάζ σε θέση σέντερ φορ. Αστόχησε ο Τζίμι και δεν «αναδείχθηκε» η φάση όπως θα έπρεπε κι ιδίως η σέντρα του Μαζουάκου, τον οποίο παρεμπιπτόντως όλο κατηγορούμε αλλά σε κάθε φιλικό είναι μέσα σε δύο από τις καλύτερες στιγμές της ομάδας, πολύ απλά γιατί είναι χαρισματικός-και αν θα φύγει, τότε θα καταλάβουμε τι χάσαμε.

· Τέλος πάντων, μπορεί να μην σκόραρε στο τελευταίο φιλικό ο Φινμπόγκασον, αλλά και μπήκε σε πολλές φάσεις και έφτιαξε φάσεις για τους συμπαίκτες του, με αποκορύφωμα εκεί που χάθηκε η μπάλα με ένα πραγματικά απίθανο συνδυασμό Ντουρμάζ, Φινμπόγκασον, Φουστέρ, Φινμπόγκασον, Φουστέρ και το άστοχο (όπως και το προηγούμενο, του Ντουρμάζ), σουτ του Φουστέρ. Ο Ισπανός με τον Ισλανδό έπαιξαν δύο φορές το «ένα-δύο» και παρέλυσαν την αντίπαλη άμυνα.
· Στο α΄ημίχρονο, με αυτές τις δύο έξοχες κινήσεις του, ο Φίνμπο, δεν είχε καμία τελική για γκολ, αλλά στο β’, παίζοντας 30 λεπτά, βρέθηκε πέντε φορές σε θέση βολής! Την πρώτη φορά νικήθηκε από τον γκολκίπερ, τη δεύτερη φορά κόπηκε πάνω στο σουτ, την τρίτη τον νίκησε πάλι ο τερματοφύλακας, την τέταρτη έγινε το ίδιο και την πέμπτη κόπηκε ξανά την κρίσιμη στιγμή από αμυνόμενο.

· Τα τελειώματα του νομίζω ότι θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα, όμως σε αυτό το στάδιο μάλλον μετράει πολύ μία άλλη παράμετρος: ότι μετά την πρώτη φάση που ήρθε η μπάλα στα πόδια του Φινμπόγκασον μετά από κόντρα, στις άλλες τέσσερις στιγμές πήρε καλές πάσες από ισάριθμους συμπαίκτες του: Φουστέρ, Μπουχαλάκη, Μιλιβόγεβιτς και Πουλίδο. Δηλαδή, αρχίζει και βρίσκεται καλύτερα με τους άλλους ερυθρόλευκους.

· Για ένα σέντερ φορ, που έβαλε 52 γκολ σε μία διετία, είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα έρθουν τα γκολ, άμα έρθει πίσω η χαμένη ψυχολογία μετά από μία χαμένη χρονιά, όπως η προηγούμενη στη Ρεάλ Σοσιεδάδ, αλλά κι η χημεία με τους συμπαίκτες του, που είναι πολύ σοβαρός παράγοντας. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα στιγμιότυπο, στο οποίο ο Ισλανδός πάτησε ωραία την μπάλα με ένα τακουνάκι στον Μπουχαλάκη, αλλά ο νεαρός μέσος δεν είχε ακολουθήσει τη φάση. Όσο παίζει μαζί ο Φινμπόγκασον με τους άλλους ερυθρόλευκους, τόσο πιο απειλητικός θα γίνεται ο ίδιος, αλλά και χρήσιμος για τους άλλους κι εν τέλει για την ομάδα.

· Η ποδοσφαιρική λογική λέει ότι ο χρόνος θα δουλεύει γι΄αυτόν. Όπως και για τον Πουλίδο, που στο ίδιο παιχνίδι, παίζοντας έξω αριστερά, έστω για 25 λεπτά, πρόλαβε να κάνει αισθητή την παρουσία του σε τρεις-τέσσερις στιγμές, είτε εκτελώντας, είτε, κυρίως, συμμετέχοντας σε φάσεις συμπαικτών του.

· Ο Μεξικάνος δεν είναι κανένας κυνηγός της πλάκας. Μπήκε στην ομάδα μετά από ουσιαστικά ένα χρόνο απουσίας, άγνωστος μεταξύ αγνώστων, έπαθε θλάση με το πρώτο φιλικό και είναι προφανές ότι δεν έχει προσαρμοστεί στον Ολυμπιακό, όσο περίμενε. Αλλά και γι΄αυτόν είναι σύμμαχος ο χρόνος.

· Εγώ δεν υποτιμάω ούτε το Χάρα-μάλιστα, αν μιλάμε για δικαιοσύνη, βάσει της εμφάνισής τους στην προετοιμασία, ο Αργεντίνος αξίζει να μείνει στο ρόστερ. Όμως έχω την αίσθηση ότι από τον Ολυμπιακό λείπει άλλος σέντερ φορ! Γιατί κι οι τρεις αυτοί είναι πάνω κάτω στο ίδιο στιλ. Π.χ. κανείς δεν είναι ιδιαίτερα ικανός στο ψηλό παιχνίδι-ούτε ο πιο ψηλός από τους τρεις ο Φίνμπο. Ο Χάρα για την ακρίβεια είναι καλύτερος κεφαλοσφαιριστής, αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο, λόγω ύψους.

· Νομίζω λοιπόν ότι χωράει στο ρόστερ, είτε στη θέση ενός εκ των τριών, είτε επιπρόσθετος, ένας υψηλόσωμος φορ, καλός στον αέρα, δυνατός, που θα μπορούσε να δώσει λύσεις όταν ο Ολυμπιακός παίζει κόντρα σε κλειστές άμυνες και χρειάζεται να αξιοποιήσει περισσότερο τις σέντρες από τα πλάγια...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x