Επικαιρότητα

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει αλλαγή εκλογικού νόμου για να γίνει η Ελλάδα... Πορτογαλία

Σε αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που φέρνουν ήδη τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη πρώτο κόμμα, επιταχύνουν τις διαδικασίες αλλαγής του εκλογικού νόμου. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ελέγξει τις πολιτικές εξελίξεις, σε περίπτωση που εκλεγεί δεύτερο κόμμα στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν.

Το πρότυπο που καθοδηγεί τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Πορτογαλία, όπου στις βουλευτικές εκλογές εξελέγη πρώτο το συντηρητικό κόμμα, αλλά τελικά η κυβέρνηση έγινε με το δεύτερο σοσιαλιστικό κόμμα και τους κομμουνιστές, ενώ η Δεξιά παράταξη έμεινε εκτός κυβέρνησης.

Για να επιτευχθεί και στην Ελλάδα το πρότυπο της Πορτογαλίας απαιτείται η εξής αλλαγή του εκλογικού νόμου:

Να καταργηθεί ή να μειωθεί το μπόνους των 50 εδρών, ώστε η ΝΔ αν εκλεγεί πρώτο κόμμα να μη μπορέσει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε και στην Ισπανία, όπου νίκησε στις εκλογές το δεξιό κόμμα του Μαριάνο Ραχόι αλλά δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση γιατί δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει συνεργασίες.

Να αλλάξει ο εκλογικός νόμος επί το αναλογικότερο και να μειωθεί το όριο εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή (σήμερα επιβάλλεται το 3%) στο 2%. Με τον τρόπο αυτό νέοι σχηματισμοί μπορεί να εμφανιστούν στη Βουλή και κόμματα που σήμερα ταλαιπωρούνται δημοσκοπικά να έχουν κοινοβουλευτική παρουσία (βλέπε Ανεξάρτητοι Ελληνες).

Μιλώντας στο Mega το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Σημείωσε, μάλιστα, ότι στο τραπέζι της συζήτησης θα τεθούν περισσότερα από 7-8 ώστε, όπως είπε, ο νέος νόμος να προτρέπει τους πολίτες να ψηφίσουν και όχι να τους στρέφει προς την αποχή. Ο κ. Κουρουμπλής πρόσθεσε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η μείωση του μπόνους των 50 εδρών αλλά και η μείωση των 300 βουλευτών.

Το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου συζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, την περασμένη Παρασκευή, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός θα επιθυμούσε μια μετεκλογική συνεργασία με το ΚΚΕ, στο πρότυπο της Πορτογαλίας, αλλά προς το παρόν βρίσκει κλειστές πόρτες στον Περισσό.

Οι αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ και η κινητικότητα στην κεντροαριστερά

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις πολιτικές διεργασίες και όλα δείχνουν ότι ετοιμάζεται πυρετωδώς για μια ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η διαγραφή του Λεωνίδα Γρηγοράκου εντάσσεται σε ένα στρατηγικό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ: να αποκλείσει κάθε φωνή που κάνει ανοίγματα στην κεντροδεξιά ή αμφισβητεί την στροφή του κόμματος προς πιο αριστερές θέσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η κ. Γεννηματά δήλωσε από την πρώτη στιγμή ότι «χωρίζει άβυσσος το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ» θέλοντας έτσι να σηματοδοτήσει την περιχαράκωση του κόμματος προς την αριστερά και την διαφοροποίησή του από τις κεντροδεξιές ή φιλελεύθερες πολιτικές.

Στόχος της κ. Γεννηματά, ισχυρίζονται οι ίδιοι παράγοντες, είναι να δημιουργήσει ένα κεντροαριστερό κόμμα κλίνοντας περισσότερο προς τα αριστερά ώστε να είναι σε θέση να συμμαχήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές, στα πρότυπα της Πορτογαλίας και να αποκλείσουν μαζί τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη από την εξουσία.
Στο πλαίσιο αυτό η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλεί και άλλους κομματικούς σχηματισμούς (Ποτάμι) στην στροφή προς τα αριστερά. Στόχος είναι να γίνει Συνέδριο αρχών εντός του 2016, να συζητηθούν οι ενδεχόμενες συμμαχίες κομμάτων, κινημάτων και προσωπικοτήτων και επικεφαλής να τεθεί η ίδια η Φώφη Γεννηματά. Ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ έδωσαν ήδη το παρών σε αυτό το κάλεσμα, αλλά στο Ποτάμι και την Ενωση Κεντρώων δεν υπάρχει προς το παρόν κινητικότητα σε αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x