Χρήστος Ρομπόλης

Ο χαρακτήρας του Ολυμπιακού δεν αγοράζεται

Ο Χρήστος Ρομπόλης γράφει στο sport-fm.gr από τη Μαδρίτη για το στοιχείο αυτό που έχει ο Ολυμπιακός κι όλα τα χρήματα του κόσμου δεν αρκούν για να αγοραστεί από την ΤΣΣΚΑ.

Υπάρχουν πράγματα που δεν αγοράζονται στη ζωή. Το ταλέντο και οι αναρίθμητες λύσεις από τον πάγκο δεν είναι σε αυτή την κατηγορία. Αντίθετα, σε αυτή βρίσκεται ο χαρακτήρας, αυτό που τελικά αποτέλεσε την ειδοποιό διαφορά του Ολυμπιακού από την ΤΣΣΚΑ. Κι αυτό το οποίο όχι 42 εκατ. ευρώ αν δώσει, αλλά 142 ο κύριος Βατούτιν, δεν μπορεί να το κάνει δικό του. Γιατί αυτό «χτίζεται» με κόπο, ιδρώτα, προσωπικότητες και ομαδικό πνεύμα.

Όσοι νόμιζαν πως τα είχαν δει όλα στην Πόλη, έκαναν λάθος. Ο Ολυμπιακός πρόσφερε στους φίλους του το πιο γλυκό deja vu και ταυτόχρονα αναβίωσε το μεγαλύτερο εφιάλτη της ΤΣΣΚΑ.

Γιατί, ναι, η νίκη του στη Μαδρίτη ξεπέρασε και τον προ τριετίας άθλο του. Γιατί αν είναι δύσκολο να επιτρέψεις από το -19 σε 11 αγωνιστικά λεπτά, μάλλον είναι ακόμη δυσκολότερο να γυρίσεις από το -9 σε 3:39’’.

Ο Ολυμπιακός απέδειξε πως είναι ικανός για όλα και συνεχίζει να χτίζει το δικό του θρύλο με την ΤΣΣΚΑ στο ρόλο του αγαπημένου του θύματος.

Με σκάρτα τριάμισι λεπτά να απομένουν στο ματς, τον Σπανούλη στη χειρότερη βραδιά της καριέρας του και την ΤΣΣΚΑ να ξεμακραίνει, όλα έδειχναν να χάνονται. Οι πρώτοι που ΔΕΝ το πίστεψαν, ωστόσο, ήταν οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Το χαμηλό σχήμα του κόουτς λειτούργησε άψογα, ο Kill Bill έδειξε πως ένας μεγάλος παίκτης χρειάζεται λιγοστό χρόνο για να γράψει το όνομά του στην ιστορία, Τεόντοσιτς και Ντε Κολό πιστοποίησαν πως αν και δεν υστερούν σε ταλέντο του αρχηγού του Ολυμπιακού, απέχουν χιλιόμετρα από αυτόν σε προσωπικότητα και κλάση, ο Πέτγουεϊ αποδείχτηκε κρυφό χαρτί στην άμυνα και το ματς άρχισε να γυρίζει. Κι όσο οι «ερυθρόλευκοι» πλησίαζαν, τόσο κόβονταν τα πόδια και πάγωνε το αίμα των παικτών του Δημήτρη Ιτούδη.

Το κολλημένο χρονόμετρο αποτέλεσε για αυτούς σανίδα σωτηρίας μέσα στην τρικυμία, αλλά όχι για πολύ. Ο Σπανούλης ξαναπήρε το όπλο του και-δείγμα του πόσο καθαρό μυαλό είχε-αμέσως μετά διέθετε την οξυδέρκεια να κάνει φάουλ για να αποτρέψει το τρίποντο. Η χαμένη βολή του Σλούκα πρόσφερε μια τελευταία ελπίδα στην ΤΣΣΚΑ, αλλά εκεί που ο Ολυμπιακός είχε έναν πραγματικό ηγέτη, εκείνη είδε τους ακριβοπληρωμένους αστέρες της να πετούν ο ένας την μπάλα στον άλλο μεταθέτοντας την ευθύνη.

Όμως αυτή τη φορά το χρονόμετρο ήταν αμείλικτο και η κόρνα του φινάλε έγραψε τον επίλογο στον άθλο του Ολυμπιακού. Δεν θα πούμε «ανεπανάληπτο» άθλο. Όχι, δεν ξανακάνουμε αυτό το λάθος…

Ένα βήμα ακόμη…

Ο Ολυμπιακός έγραψε μια ακόμη χρυσή σελίδα στην ιστορία του. Είναι ήδη υπερ-πετυχημένος χαρίζοντας στους φίλους του μια μαγική στιγμή, που κανείς δεν θα του την πάρει πίσω ακόμη κι αν χάσει την Κυριακή. Όμως για ήττα… ούτε λόγος. Οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να διαχειριστούν την ψυχολογική ευφορία που δημιουργεί το θαύμα που σκάρωσαν ξανά. Τα παραδείγματα ομάδων που έκαναν θριάμβους και μετά «άδειασαν» ψυχολογικά αφήνοντας ανολοκλήρωτη την αποστολή τους, πάμπολλα, με πιο τρανό αυτό της Εθνικής στο Μουντομπάσκετ του 2006. Ξέρουν καλά, όμως, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και οι παίκτες του τι πρέπει να κάνουν. Ένα ακόμη βήμα… Για το αν μπορούν, μην αμφιβάλλει κανείς. Άλλωστε όποιος αμφέβαλλε γι’ αυτή την ομάδα, έφαγε τα μούτρα του.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x