sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Οι απρόσμενοι ήρωες των ντέρμπι

Tα ντέρμπι φέρουν την υπογραφή των μεγάλων παικτών. Στις αναμετρήσεις των "αιωνίων" ωστόσο, υπήρξαν και πολλοί αναπάντεχοι πρωταγωνιστές και το sport-fm.gr σας τους θυμίζει.

Τα ντέρμπι είναι τα παιχνίδια που συνήθως σημαδεύονται από τους μεγάλους ποδοσφαιριστές. Πολλά από τα κατά καιρούς δυνατά χαρτιά των δύο «αιωνίων» έχουν βάλει ανεξίτηλη σφραγίδα στις αναμετρήσεις αυτές.

Του Κώστα Μιαούλη

Υπήρξαν ωστόσο και ντέρμπι με απρόσμενους ήρωες που καθόρισαν ακόμα και τίτλους και το www.sport-fm.gr θα επιχειρήσει να φέρει στην επιφάνεια κάποιες τέτοιες αναμετρήσεις. Αυτές που είχαν τους πλέον αναπάντεχους ήρωες, πρωταγωνιστές που ήρθαν από το πουθενά ή που δεν θα ήταν και τόσο πιθανό να κρίνουν την έκβαση αυτών των αγώνων.

Γκολ πρωτάθλημα από τον γενειοφόρο Παπαχρήστου

Ίσως το πιο πολύτιμο γκολ που ήρθε από τέτοιου είδους παίκτες, στα ντέρμπι ανάμεσα στους δύο αιώνιους ήταν εκείνου του Βασίλη Παπαχρήστου, στον αγώνα της 15ης Φεβρουαρίου του 1985. Στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, με τυπικά γηπεδούχο τον Ολυμπιακό, οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται πίσω στο σκορ, από το γκολ του Ζάετς, όμως ο Αλεξίου στο 41ο λεπτό φέρνει το παιχνίδι στα ίσια. Ο Παναγούλιας ρίχνει στη θέση του Μπονόβα τον Παπαχρήστου και μάλιστα του λέει πως θα σκοράρει. Δύο λεπτά μετά την είσοδο του στον αγώνα, ο Παπαχρήστου σκοράρει κι επί της ουσίας απ’ αυτό το ματς και μετά καθαρίζει τον τίτλο τον οποίο κατέκτησε με 10 βαθμούς διαφορά.



Τα πιο κρίσιμα γκολ του 1977-78

Γκολ που έπαιξε καταλυτικό ρόλο σε κατάκτηση τίτλου για τον Παναθηναϊκό, από την άλλη ήταν εκείνο του Οδυσσέα Βακάλη στο Στάδιο Καραϊσκάκη, την σεζόν 1976-77. Σε ένα παιχνίδι που ο Ολυμπιακός έχει προηγηθεί 1-0, μόλις στο προηγούμενο λεπτό με πέναλτι του Καραβίτη, ο Βακάλης με τη βοήθεια του Γκλέζου, θα ισοφαρίσει άμεσα. Παρά το γεγονός πως το ματς έγινε Δεκέμβριο, αυτή η ισοπαλία είχε καταλυτική συμβολή στην κατάκτηση του τίτλου από τους «πράσινους». Ο Βακάλης σκόραρε και στον τελικό με τον ΠΑΟΚ εκείνη τη σεζόν και είχε καθοριστικότατη συμβολή στο νταμπλ του «τριφυλλιού».



Ο μοναδικός «πράσινος» σκόρερ εντός έδρας, τον μήνα Φεβρουάριο

Ο Κώστας Βαλλίδης ήταν πρωταγωνιστής σε ένα από τα δύο μοναδικά ντέρμπι που έχουν διεξαχθεί Φεβρουάριο μήνα, με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό. Ένας παίκτης που την προηγούμενη σεζόν είχε αγωνιστεί δανεικός στον Ατρόμητο, την περίοδο 1977-78, έπαιξε σε 12 αναμετρήσεις με την «πράσινη» φανέλα. Ήταν ο παίκτης που έκρινε με το δικό του τέρμα στο 79ο λεπτό τον αγώνα εκείνο στις 12/2/1978. Την επόμενη σεζόν μετακόμισε στη Νέα Σμύρνη, όπου είχε τρεις εξαιρετικές σεζόν και ήταν από τους ποδοσφαιριστές που συνέβαλλαν τα μέγιστα στην κατάκτηση του Κυπέλλου από τον Πανιώνιο απέναντι στην ΑΕΚ.



Νίκη με υπογραφή ενός …ανεπιθύμητου

Ο Ραφαέλ Περόνε αποτέλεσε μια μεταγραφή που δεν άρεσε αρχικά στον κόσμο του Ολυμπιακού το καλοκαίρι του 1978, καθώς περίμεναν κάτι καλύτερο. Εντούτοις ο Ουρουγουανός εμφανίστηκε ανώτερος των προσδοκιών και αποτέλεσε σημαντικό γρανάζι των «ερυθρολεύκων» εκείνη τη σεζόν. Στις 6 Μαϊου του 1979, θα πετύχει ένα γκολ από φάουλ απέναντι στον Παναθηναϊκό, στο «Στάδιο Καραϊσκάκη» και θα χαρίσει στην ομάδα του μια σπουδαία νίκη.



Το χάιλαιτ του Καλατζή

Ένα από τα πιο ισοπεδωτικά ντέρμπι του Ολυμπιακού, απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο του, παρά το γεγονός πως το σκορ, έκατσε στο 2-1 υπέρ του, διεξήχθη στις αρχές του Ιανουαρίου του 1994. Ο Ολυμπιακός θα προηγηθεί με ένα από τα πιο όμορφα γκολ που έχουν σημειωθεί στο ελληνικό πρωτάθλημα από τον Κρις Καλατζή, που εκείνη τη μέρα ξεκίνησε βασικός κι έγραψε με ένα υπέροχο εναέριο βολ-πλανέ το 0-1. Ο Ελληνοαυστραλός είχε σημειώσει γκολ και απέναντι στην ΑΕΚ, την προηγούμενη σεζόν, αλλά αυτό αποτέλεσε μια γλυκιά εκδίκηση απέναντι στην παλιά του ομάδα.



Aλλαγή, γκολ και νίκη

Η πιο πρόσφατη περίπτωση τέτοιου αναπέντεχου ήρωα είναι ασφαλώς η περίπτωση του Τάσου Αυλωνίτη, που στο ματς των δύο αντιπάλων μπήκε στη θέση του Μποτία που τραυματίστηκε και δευτερόλεπτα αργότερα, χρίστηκε σκόρερ με ωραία κεφαλιά μετά από την εκτέλεση φάουλ του Τσόρι Ντομίνγκεζ στο 59ο λεπτό, γράφοντας τη δική του ιστορία στα ντέρμπι των "αιωνίων" στην πρώτη επαφή με την μπάλα σε τέτοιο παιχνίδι.



Ένα γκολ σε ντέρμπι και μια ιστορία που θυμίζει… Βάλνερ

Ο Ολυμπιακός στα τέλη Αυγούστου του 1974, θα αποκτήσει από την Ρεμς τον Αργεντινό αριστερό εξτρέμ, Ιγκνάθιο Πένια. Ο παίκτης είχε ήδη αγωνιστεί σε 5 αναμετρήσεις με την γαλλική ομάδα, αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό κι έπαιξε εκείνη την σεζόν, σε 13 αναμετρήσεις, με το δελτίο του να εκδίδεται τον Οκτώβριο. Το μοναδικό του τέρμα, το πέτυχε απέναντι στον Παναθηναϊκό στο «Απόστολος Νικολαϊδης» στο ισόπαλο 1-1, στις 29 Μαρτίου του 1975. Στο τέλος αυτής της σεζόν, ο Παναθηναϊκός στον τελικό του Κυπέλλου, στον οποίο ηττήθηκε με 1-0, θα υποβάλλει πέντε ενστάσεις, ανάμεσα σε αυτές και μια για αντικανονική συμμετοχή του συγκεκριμένου παίκτη στον τελικό του Κυπέλλου, επειδή είχε αγωνιστεί στην αρχή της σεζόν σε 5 αναμετρήσεις με την γαλλική ομάδα. Η ένσταση δεν δικαιώθηκε. Ο Ολυμπιακός έκανε το νταμπλ εκείνη την χρονιά.



Το ντέρμπι του Χάρη Μαυρία

Το ματς που έρχεται πιο εύκολα στη μνήμη, μιας και είναι το πλέον πρόσφατο, ήταν αυτό το 2-2, στο ΟΑΚΑ, με τον 18χρονο τότε, ακραίο επιθετικό να ρίχνεται στη μάχη από τον Ρότσα. Ίσως το πλέον εφιαλτικό παιχνίδι στην καριέρα του Χοσέ Χολέμπας στο ελληνικό πρωτάθλημα, ο Μαυρίας θα ανοίξει το σκορ και θα βγάλει την ασίστ στον Τοτσέ για την ισοφάριση. Μάλιστα είχε και ευκαιρία στο φινάλε να κρίνει το ματς, αλλά προτίμησε την πάσα. Πήρε τα σκήπτρα από τον Δομάζο, στην κατηγορία του νεότερου παίκτη που σκόραρε σε ντέρμπι αιωνίων από την πλευρά των «πρασίνων», παίρνοντας το ρεκόρ του Μίμη Δομάζου.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x