Επικαιρότητα

«Οι Έλληνες θέλουν να ξεφορτωθούν την τρόικα»

Αγωνιούν στην Αθήνα, ενδιαφέρονται και στη Ζυρίχη για τις νέες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, αύριο Τρίτη, στο κτίριο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

Με τίτλο : «Η Ελλάδα θέλει να απαλλαγεί σύντομα από την τρόικα», η ελβετική εφημερίδα Neue Osnabrucker Zeitung αντανακλά το ενδιαφέρον διεθνών οικονομικών κύκλων για τη χώρα μας, παραμονή των επικείμενων διαπραγματεύσεων με την τρόικα στο Παρίσι.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «όταν η ελληνική κυβέρνηση συναντηθεί την Τρίτη στο Παρίσι με τους διεθνείς πιστωτές, θα βρεθεί μπροστά σε έναν μεγάλο στόχο: Να βάλει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τέλος στους ελέγχους της τρόικας. Στο μεταξύ, όμως, εντείνονται οι εσωπολιτικές πιέσεις στην Αθήνα».

Σύμφωνα με την Neue Osnabrucker Zeitung, οι εκπρόσωποι των τριών πιστωτών (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – Κομισιόν – ΔΝΤ) ενδιαφέρονται για δύο, κυρίως, θέματα:

1ον: Το στρες-τεστ των ελληνικών τραπεζών και

2ον: Το ύψος του δημοσιονομικού κενού για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ωστόσο, η ελληνική αντιπροσωπεία επιθυμεί να μιλήσει στο Παρίσι, περισσότερο για φοροελαφρύνσεις.

Χαρακτηριστικά η Neue Osnabrucker Zeitung επισημαίνει ότι «δεδομένης της υψηλής ανεργίας, η κυβέρνηση της Ελλάδας αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες να εισπράξει φόρους».

Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, δηλ. στα καθ’ ημάς, είναι γνωστό ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εισπράττει το πολιτικό αντίτιμο της εφαρμοζόμενης λιτότητας που πιθανόν να είναι κολοσσιαίο σε μία πιθανή εκλογική αναμέτρηση μέχρι την Άνοιξη, που θα αναδείκνυε αδιαμφισβήτητο νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για το λόγο αυτό και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει απόφαση εφαρμογής φοροελαφρύνσεων, το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να αρχίσει κάπως η αντιστροφή του αρνητικού κλίματος στους ψηφοφόρους.

Σε μία σημειολογική κίνηση, ο κ. Σαμαράς ζήτησε και πέτυχε η συνάντηση, που αρχικά επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, να διεξαχθεί στο Παρίσι.

«…Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήθελε να στείλει στους πολίτες το μήνυμα ότι η χώρα μπορεί να ξεφορτωθεί σύντομα τη μισητή τρόικα. Η ελπίδα αυτή της Αθήνας μπορεί να είναι κάλλιστα δικαιολογημένη», αναφέρει η Neue Osnabrucker Zeitung.

Ξέρουν κάτι παραπάνω οι Ελβετοί;

Επικαλούμενη αξιωματούχους που βρίσκονται κοντά στους απεσταλμένους των δανειστών μας, η Neue Osnabrucker Zeitung αναφέρει πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει, ήδη, την αντικατάσταση της τρόικας από σχήμα της Κομισιόν που θα ελέγχει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων κάθε έξι μήνες και όχι κάθε τρεις, όπως έκανε η τρόικα».

Ως αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευτεί σε ένα εξαετές σχέδιο δράσης, όπου «η επίτευξη σημαντικών ενδιαμέσων στόχων θα επιβραβεύεται με διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά στο κούρεμα του χρέους», αναφέρει στην NOZ παράγοντας των Βρυξελλών.

Έτσι, λοιπόν, ξαφνικά και ύστερα από τέσσερα χρόνια η Τρόικα θα παύσει να υπάρχει.

Το μείζον, όμως, για τους Έλληνες πολίτες είναι να ανακοπούν, η ασύδοτη φοροεπιδρομή, η απίστευτη ανεργία (+27,5%) και η πολιτική ρευστότητα στη χώρα.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x