sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Οι «εμφύλιοι» τελικοί του Τσάμπιονς Λιγκ

Η Μαδρίτη στα δύο. Στις 28 Μαΐου Ρεάλ και Ατλέτικο κοντράρονται σε έναν τελικό Τσάμπιονς Λιγκ... πραγματικό «εμφύλιο». Διαβάστε τι έγινε τις υπόλοιπες πέντε φορές.

Ζιντάν εναντίον Σιμεόνε, Κριστιάνο Ρονάλντο εναντίον Γκριζμάν, Ρεάλ εναντίον Ατλέτικο, Ισπανία εναντίον… Ισπανίας!

Μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα των ημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ, η πρωτεύουσα της Ισπανίας χωρίζεται σε δύο «στρατόπεδα». Στις 28 Μαΐου, Ρεάλ και Ατλέτικο φιλοδοξούν να κατακτήσουν την κορυφή της Ευρώπης στον τελικό της διοργάνωσης που θα γίνει στο Μιλάνο. ‘Έναν τελικό πραγματικό «εμφύλιο».

Στα 61 χρόνια του θεσμού, είναι μόλις η έκτη φορά που ομάδες από την ίδια χώρα θα διεκδικήσουν στον τελικό το βαρύτιμο τρόπαιο. Μάλιστα οι «μερένχες» και οι «ροχιμπλάνκος» είναι οι τελευταίες ομάδες που έπραξαν κάτι ανάλογο, μετά την παρουσία τους στον τελικό του 2014. Παράλληλα, τότε έγιναν και οι μοναδικές ομάδες από την ίδια πόλη που έφταναν σε τελικό. Το sport-fm.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει όλους τους προηγούμενους εμφύλιους τελικούς, στην κορυφαία τη τάξη ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

24/05/2000 Σταντ ντε Φρανς - Παρίσι
Ρεάλ Μαδρίτης – Βαλένθια 3-0

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών δύο ομάδες από την ίδια χώρα διεκδίκησαν σε έναν τελικό την ύψιστη ποδοσφαιρική τιμή. Η Ρεάλ Μαδρίτης αγωνίστηκε στον τελικό έχοντας στον πάγκο της το Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, ο οποίος είχε διαπρέψει ως μεσοαμυντικός στην ομάδα τη δεκαετία του 1980. Η αντίπαλος της «βασίλισσας», Βαλένθια, είχε αποδώσει επιθετικό ποδόσφαιρο σε όλη την πορεία της στη διοργάνωση, αλλά η σύντομη ιστορία του τελικού, που γράφτηκε από τους Μοριέντες, Ραούλ και ΜακΜάναμαν, και το τελικό σκορ, απέδειξαν πως δεν ήταν έτοιμη να τα καταφέρει.

Σκόρερ: 39' Μοριέντες, 67' Μακμάναμαν, 75' Ραούλ
Ρεάλ Μαδρίτης: Κασίγιας, Σαλγάδο (84’ Ιέρο), Ρομπέρτο Κάρλος, Καράνκα, Κάμπο, Μακμάναμαν, Ρεδόνδο, Ελγκέρα, Ραούλ, Ανελκά (79’ Σαντσίς), Μοριέντες (71’ Σάβιο)
Βαλένθια: Κανιθάρες, Ανγκλομά, Τζούκιτς, Πελεγκρίνο, Χεράρδο (68’ Ίλιε), Μεντιέτα, Γεράρδ, Φαρινός, Γκονσάλες, Λόπες, Ανγκούλο

28/05/2003 Ολντ Τράφορντ – Μάντσεστερ
Γιουβέντους – Μίλαν 2-3 πεν. (0-0 κανονική διάρκεια)

Η παρουσία δυο ιταλικών ομάδων σε τελικό, προϊδέαζε πως το παιχνίδι θα ήταν αρκετά κλειστό. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στον αγωνιστικό χώρο, με το 0-0 να οδηγεί Μίλαν και Γιουβέντους αρχικά στην παράταση και εν τέλει στα πέναλτι. Εκεί, ο Αντρέι Σεφτσένκο ευστόχησε για τη Μίλαν στο τελευταίο και καθοριστικό χτύπημα και ο αρχηγός της ομάδας Πάολο Μαλντίνι σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο σε αγγλικό έδαφος, όπως είχε πράξει και ο πατέρας του 40 χρόνια νωρίτερα.

Σκόρερ: -
Μίλαν: Ντίντα, Κοστακούρτα (66’ Ρόκε Ζούνιορ), Νέστα, Μαλντίνι, Καλάντζε, Γκατούζο, Πίρλο (71’ Σερζίνιο), Ρούι Κόστα (87’ Αμπροζίνι), Ζέεντορφ, Σεφτσένκο, Ιντζάγκι
Γιουβέντους: Μπουφόν, Τιράμ, Τούντορ (42’ Μπιριντέλι), Φεράρα, Μοντέρο, Τακινάρντι, Ντάβιντς (66’ Ζαλαγέτα), Καμορανέζι (46’ Κόντε), Τζαμπρότα, Ντελ Πιέρο, Τρεζεγκέ

21/05/2008 Λουζνίκι – Μόσχα
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Τσέλσι 6-5 πεν. (1-1 κανονική διάρκεια και παράταση)

Όπως και το 2003, ο «εμφύλιος» τελικός του 2008 οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Αυτή τη φορά το σκορ στην κανονική διάρκεια του αγώνα ήταν 1-1. Οι Λονδρέζοι ήταν καλύτεροι στον αγωνιστικό χώρο, ισοφάρισαν με (τυχερό) γκολ του Λάμπαρντ, αυτό του Κριστιάνο Ρονάλντο, και περιόρισαν τους «κόκκινους διαβόλους» σε παθητικό ρόλο στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Είχαν μάλιστα και δύο δοκάρια με τους Ντιντιέ Ντρογκμπά και Φρανκ Λάμπαρντ. Στη ρουλέτα των πέναλτι, ο Τζον Τέρι έχασε αυτό με το οποίο θα έβαζε τέλος στη διαδικασία, ενώ στη συνέχεια ο Έντουιν Φαν ντερ Σαρ απέκρουσε το σουτ του Ανελκά, χαρίζοντας στη Γιουνάιτεντ το 3ο τρόπαιο της ιστορίας της.

Σκόρερ: 26’ Ρονάλντο - 45’ Λάμπαρντ
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Φαν ντερ Σαρ, Βίντιτς, Φέρντιναντ, Εβρά, Μπράουν (120' Άντερσον), Κάρικ, Χάργκριβς, Σκόουλς (87' Γκιγκς), Ρούνεϊ (102' Νάνι), Τέβες, Ρονάλντο
Τσέλσι: Τσεχ, Καρβάλιο, Τέρι, Α. Κόουλ, Λάμπαρντ, Μακελελέ (120' Μπελέτι), Μπάλακ, Μαλουντά (93' Καλού), Τζ. Κόουλ (98' Ανελκά), Εσιέν, Ντρογκμπά

25/05/2013 Γουέμπλεϊ – Λονδίνο
Μπορούσια Ντόρτμουντ – Μπάγερν Μονάχου 1-2


Το 0-0 με το οποίο ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο του γερμανικού τελικού δεν αντικατόπτριζε την εικόνα του αγώνα, καθώς και οι δύο φιναλίστ είχαν αρκετές ευκαιρίες για να ανοίξουν το σκορ. Βασικοί πρωταγωνιστές οι δύο τερματοφύλακες, Βαϊντενφέλερ και Νόιερ με τις αποφασιστικές επεμβάσεις τους, μέχρι που ο Μάντζουκιτς στο 60’ τους… έκλεψε τη δόξα, σκοράροντας έπειτα από ασίστ του Ρόμπεν. Από εκείνο το σημείο και μετά το παιχνίδι ζωντάνεψε ακόμα περισσότερο. Μάλιστα, η Ντόρτμουντ κατάφερε να ισοφαρίσει λίγα λεπτά αργότερα με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Γκουντογκάν. Ενώ όλα έδειχναν πως ο αγώνας θα οδηγηθεί στην παράταση, ο Ρόμπεν, μετά από ασίστ του Ριμπερί, διαμόρφωσε στο 89’ το τελικό 1-2, δίνοντας στους Βαυαρούς τον τίτλο για 5η φορά στην ιστορία τους.

Σκόρερ: 68' πέν. Γιουντογάν - 60' Μάντζουκιτς, 89' Ρόμπεν
Ντόρτμουντ: Βάιντενφελερ, Πίστσεκ, Σούμποτιτς, Χούμελς, Σμέλτσερ, Μπέντερ (92' Σαχίν), Γιουντογάν, Μπλαστσικόβσκι (91' Σίμπερ), Ρόις, Γκρόσκροϊτς, Λεβαντόβσκι
Μπάγερν Μονάχου: Νόιερ, Λαμ, Ντάντε, Μπόατενγκ, Αλάμπα, Μαρτίνεθ, Σβάινσταϊγκερ, Ρόμπεν, Μίλερ, Ριμπερί (91' Γκουστάβο), Μάντζουκιτς (94' Γκόμες)

24/05/2014 Ντα Λουζ – Λισαβόνα
Ρεάλ Μαδρίτης – Ατλέτικο Μαδρίτης 4-1

Στον τελικό της Λισαβόνας το 2014, η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε το τρόπαιο για 10η φορά. Παρά την αμυντική στρατηγική του Ντιέγκο Σιμεόνε και το γκολ του Γοδίν στο 36’, με το οποίο η Ατλέτικο είχε ανοίξει το σκορ, η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι κατάφερε στις καθυστερήσεις να ισοφαρίσει με τον Σέρχιο Ράμος και να στείλει το ματς στην παράταση. Εκεί με την ψυχολογία υπέρ τους, οι «μερένχες» σκόραραν άλλες τρεις φορές (Μπέιλ, Μαρσέλο, Κριστιάνο Ρονάλντο), γράφοντας ιστορία, με τη 10η κατάκτηση τους στο θεσμό.

Σκόρερ: 90+3’ Σέρχιο Ράμος, 110’ Μπέιλ, 118’ Μαρσέλο, 120’ Κριστιάνο Ρονάλντο (πεν.) – 36’ Γοδίν
Ρεάλ Μαδρίτης: Κασίγιας, Καρβαχάλ, Σέρχιο Ράμος, Βαράν, Κοεντράο (59’ Μαρσέλο), Μόντριτς, Κεντίρα (59’ Ίσκο), Ντι Μαρία, Μπέιλ, Μπενζεμά (79’ Μοράτα), Κριστιάνο Ρονάλντο
Ατλέτικο Μαδρίτης: Κουρτουά, Χουανφράν, Μιράντα, Γοδίν, Φιλίπε Λουίς (83’ Αλντερβάιρελντ), Ραούλ Γκαρσία (66’ Σόσα), Τιάγκο, Γκάμπι, Κόκε, Ντιέγκο Κόστα (9’ Άντριαν Λόπες), Βίγια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x