sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Οι «μαύρες νύχτες» της Μπαρτσελόνα (vids)

.

Ένα ποδοσφαιρικό έπος σχεδόν πάντα συνοδεύεται και από μία ποδοσφαιρική καταστροφή. Το δικό μας παιδί, ο Κώστας Μανωλάς, σκόραρε το γκολ που απέκλεισε την Μπαρτσελόνα από τη συνέχεια του Champions League, υπογράφοντας έτσι την ποδοσφαιρική έκπληξη της σεζόν και ίσως όλων των εποχών στην ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η ήττα της Μπαρτσελόνα με 3-0 από την Ρόμα στο «Ολίμπικο» μπήκε στον κατάλογο των «καταστροφών» για τον καταλανικό σύλλογο, καθώς η νίκη με 4-1 στην Ισπανία, στο πρώτο χρονικά παιχνίδι, δεν ήταν αρκετή για να τη στείλει στα ημιτελικά του θεσμού. Αυτό, φυσικά και δεν θα ξεχαστεί γρήγορα από τους οπαδούς της ομάδας, οι οποίοι έκαναν όνειρα για τρεμπλ φέτος. Στο αφιέρωμα που ακολουθεί θα παρουσιάσουμε τη λίστα των «ευρωπαϊκών δεινών» για τους «μπλαουγκράνα», στην οποία πλέον φιγουράρει και ένα ελληνικό όνομα.

To έχει ξαναπάθει...

Και μάλιστα δύο φορές! Η πρώτη φορά που έχασαν πρόκριση με προβάδισμα τριών γκολ, ήταν το μακρινό 1984/85, όταν βίωσαν την ίδια απογοήτευση με τη χθεσινή, στα χέρια της Μετς. Νίκη στο σπίτι τους με 4-2, ήττα στη Γαλλία με 4-1. Ένα χρόνο πριν, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατάφερε πάλι να την αποκλείσει με τον ίδιο τρόπο, επικρατώντας με 3-0 στην Αγγλία, αφού πρώτα είχε χάσει με 2-0 στο «Καμπ Νόου».



Τα πέναλτι του Βουκουρεστίου και η συντριβή στην Αθήνα

Η πιο διάσημη ευρωπαϊκή «μαύρη νύχτα» για την Μπαρτσελόνα ήταν όταν έχασε από τη Στεάουα Βουκουρεστίου στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου το 1986. Ο αγώνας κρίθηκε στα πέναλτι, όπου οι παίκτες των «Μπλαουγκράνα» δεν κατάφεραν να ευστοχήσουν σε κανένα από την άσπρη βούλα, με αποτέλεσμα στο τέλος να το σηκώσουν οι Ρουμάνοι.



Το 1992, υπό τις οδηγίες του Γιόχαν Κρόιφ, καταφέρνουν να το σηκώσουν αυτοί. Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα, με τον Ολλανδό ακόμη στον πάγκο, συνετρίβησαν με 4-0 από την Μίλαν, στον τελικό της Αθήνας.



Η Μπάγερν, η Ρεάλ και ο Ζιντάν

Η Ρεάλ Μαδρίτης επίσης, έχει αποκλείσει τη Μπαρτσελόνα στο ημιτελικό στάδιο του θεσμού, στην πορεία των «Μερένχες» για το ένατο ευρωπαικό τους στέμμα, τη σεζόν 2001/02. Οι Ζιντάν και ΜακΜάναμαν πέτυχαν τα τέρματα που υπέταξαν τους «Μπλαουγκράνα» με 2-0 στο «Καμπ Νόου», με το 1-1 του εκτός έδρας επαναληπτικού, να είναι αρκετό για να στείλει την «Βασίλισσα» στον τελικό και εκτός συνέχειας την αντίπαλό της.



Τέλος, την περίοδο 2012/13 η Μπαρτσελόνα έπαιξε με τη Μπάγερν Μονάχου στους ημιτελικούς του Champions League, με τους Γερμανούς να μην αφήνουν περιθώρια στους Καταλανούς. Συνολικό σκορ της σειράς αγώνων, 7-0! με 4 γκολ εντός και 3 εκτός, έφυγαν «καρφί» για τον τελικό, όπου τον πήραν κιόλας.





Επιμέλεια: Χρήστος Καρώνης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x