Επικαιρότητα

Οι πρώτες αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Κλιμακώνει τον λεκτικό πόλεμο με τα ΜΜΕ και "ξηλώνει" εμπορικές συμφωνίες

Με το... καλημέρα, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δουλειές με φούντες: Κλιμακώνει τον λεκτικό πόλεμο με τα ΜΜΕ και "ξηλώνει" εμπορικές συμφωνίες.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ, σηκώνει τα μανίκια για να κυβερνήσει με τις οικονομικές πολιτικές που κυριάρχησαν στις ΗΠΑ πριν από την εποχή της μεγάλης ύφεσης, δηλαδή τη δεκαετία του 1920, να τον εμπνέουν ιδιαίτερα. Το στίγμα της νέας πολιτικής των ΗΠΑ δόθηκε ξεκάθαρα στη σύντομη ομιλία της ορκωμοσίας, με τη φράση «πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας από τους επιδρομείς άλλων χωρών, που φτιάχνουν τα προϊόντα μας, κλέβουν τις επιχειρήσεις μας και καταστρέφουν τις θέσεις εργασίας».

Μία ημέρα αργότερα επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από την εμπορική συμφωνία των δώδεκα χωρών του Ειρηνικού (ΤΤP) και να επαναδιαπραγματευτεί τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου (NAFTA), η οποία υπεγράφη το 1994 ανάμεσα στις ΗΠΑ, στον Καναδά και το Μεξικό.

Για την κυβέρνηση Τραμπ, οι ΗΠΑ θα εστιάσουν σε «σκληρές και δίκαιες συμφωνίες» εμπορίου, οι οποίες θα ευνοούν την οικονομική ανάπτυξη και θα συμβάλλουν στο να επιστρέψουν «εκατομμύρια θέσεις εργασίας» σε αμερικανικό έδαφος.

Για την "Wall Street Journal", στην περίπτωση της NAFTA, η επαναδιαπραγμάτευση μιας συμφωνίας η οποία μετράει τόσες δεκαετίες ζωής δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, όσο και εάν η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να το παρουσιάσει ως κάτι πολύ απλό. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επισημάνει πως εάν τελικά δεν καταφέρει να αποσπάσει πιο δίκαιους όρους για τους Αμερικανούς εργαζόμενους, δεν θα διστάσει να αποσύρει τις ΗΠΑ και από αυτή τη συμφωνία.

Η συμφωνία TTP έχει υπογραφεί αλλά δεν έχει επικυρωθεί ακόμη από τις ΗΠΑ, καθώς από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το τελικό περιεχόμενό της, οι αντιδράσεις στο Κογκρέσο όχι μόνο από Ρεπουμπλικάνους, αλλά και Δημοκρατικούς ήταν μεγάλες. Η Χίλαρι, η οποία είχε στηρίξει την ιδέα μiας συμφωνίας με τις χώρες του Ειρηνικού, όταν τελικά ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευσή της και έγιναν γνωστές όλες οι πτυχές της, εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις. Ο Τραμπ όμως πηγαίνει βέβαια ένα βήμα παραπέρα, αφού απορρίπτει εντελώς την ιδέα της επαναδιαπραγμάτευσης.

Η δημιουργία 25 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη δεκαετία και η ταχύτερη ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, με στόχο την αύξηση του ΑΕΠ με ετήσιους ρυθμούς 4%, είναι οι βασικές επιδιώξεις των πολιτικών που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση Τραμπ, σύμφωνα με κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου μετά την επίσημη ορκωμοσία του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.


Η πρώτη Δευτέρα του προέδρου Τραμπ
Αναλαμβάνοντας την εξουσία από σήμερα, την πρώτη Δευτέρα της προεδρίας του, ο Τραμπ θα έχει τις πρώτες του επαφές με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου ενώ αναμένεται, μεταξύ άλλων, να επικυρώσει την υποψηφιότητα του γαμπρού του, συζύγου της αγαπημένης του κόρης Ιβάνκα.

Για τα αμερικανικά ΜΜΕ, ενώ η "Πορεία των Γυναικών" με τα ροζ σκουφάκια κατάφερε να συσπειρώσει όλο τον κόσμο κατά της πολιτικής που κομίζει ο Ντόναλντ Τραμπ, η ομάδα του Αμερικανού Μίδα ανταγωνίζεται σύσσωμη τον αμερικανικό Τύπο. Μέσα σ' ένα 24ωρο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ, ο ελληνοαμερικανικής καταγωγής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους και η σύμβουλος στο Λευκό Οίκο Κέλιαν Κόνγουει, ξεσπάθωσαν κατά των ΜΜΕ. Η ξανθιά Κόνγουει, πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου, έγινε τηλεοπτικός «μαϊντανός» τις τελευταίες ώρες στάζοντας δηλητήριο για τις αμερικανικές εφημερίδες πως λένε επανειλημμένως ψέμματα στον αμερικανικό λαό.

Ο Τραμπ είχε δηλώσει πριν από την ορκωμοσία του ότι μία από τις πρώτες εντολές που θα υπογράψει, θα είναι για "ισχυρά σύνορα" χωρίς όμως να δώσει περισσότερες εξηγήσεις. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, οι συνεργάτες του Τραμπ έχουν θεωρήσει πάνω από 200 πιθανά προεδρικά διατάγματα προς υπογραφή σε θέματα που αφορούν την περίθαλψη, την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση, την ενέργεια και πολλά άλλα θέματα, αλλά δεν έχει καταστεί σαφές πόσες αποφάσεις θα εγκρίνει αρχικά.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNN, σε θέση ανάληψης καθηκόντων από σήμερα είναι 536 άτομα «έτοιμα να εφορμήσουν σε δράση» σε κυβερνητικές υπηρεσίες.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x