Επικαιρότητα

Οι πρώτες εκτιμήσεις: Στο 4,875% το επιτόκιο του νέου ομολόγου

Στο 4,875% η απόδοση του νέου ομολόγου στις πρώτες ώρες ανοίγματος των προσφορών.

Σε θρίλερ εξελίσσεται η διαδικασία «τιμολόγησης» του 5ετούς ελληνικού ομολόγου. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg η απόδοση με βάση τις προσφορές που υποβλήθηκαν μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, διαμορφώθηκε στο 4,87%, επίπεδο το οποίο αν είναι το τελικό θα προκαλέσει έντονο προβληματισμό σχετικά με τη σκοπιμότητα της έκδοσης σε αυτή τη φάση.

Σε κάθε περίπτωση, γνώστες των αγορών ομολόγων επισημαίνουν ότι ο δρόμος μέχρι το κλείσιμο της διαδικασίας είναι ακόμη πολύ μακρύς. Όπως επισημαίνουν, η τελική απόδοση του ομολόγου θα διαμορφωθεί με βάση τις καλύτερες προσφορές που θα υποβληθούν μέσα στις επόμενες ώρες. Επίσης, η τελική απόδοση θα εξαρτηθεί από το «κουπόνι» της έκδοσης αλλά και την τιμή διάθεσης του ομολόγου. Δηλαδή, μπορεί το ονομαστικό επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 4,5% και η πραγματική απόδοση να είναι άνω του 4,75% επειδή η τιμή διάθεσης θα είναι μικρότερη του 100. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και το 2014 όταν το κουπόνι ήταν 4,75% αλλά η πραγματική απόδοση για όποιον διακρατούσε τα ομόλογα μέχρι τη λήξη τους ήταν 4,94%

Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο του ομόλογου του 2014 που είχε εκδώσει η κυβέρνηση Σαμαρά, είχε διαμορφωθεί στο 4,75%.

Μέχρι το απόγευμα θα έχουν ολοκληρωθεί και τα δύο σκέλη της δημόσιας προσφοράς και θα αποφασιστεί το ύψος των χρημάτων που θα πάρει το Ελληνικό Δημόσιο και το επιτόκιο.

Αναλυτές της ING εκτιμούν πως το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει περί τα 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη WSJ, στην έκδοση του νέου ομολόγου θα συμμετέχουν και ελληνικές τράπεζες με συνολικό ποσό 1 δισ. ευρώ περίπου.

Η Εθνική Τράπεζα έχει ομόλογα του 2019 ύψους 350-400 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 400 εκατ. ευρώ και η Eurobank 200-300 εκατ. ευρώ, ενώ η Πειραιώς δεν έχει κανένα ομόλογο λήξης 2019.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x