Χρήστος Σούτος

Οι ρόλοι άλλαξαν

Ο Χρήστος Σούτος γράφει στο sport-fm.gr για το ντέρμπι "αιωνίων" στο μπάσκετ.

Πρώτη αγωνιστική του δευτέρου γύρου και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο ΟΑΚΑ όπου οι αιώνιοι συγκρούονται για μια ακόμη φορά την φετινή σεζόν. Δεν έχει περάσει περισσότερο από ένας μήνας που οι δύο αποψινοί μονομάχοι βρέθηκαν στον ημιτελικό του κυπέλλου με τους πράσινους του Αργύρη Πεδουλάκη να επικρατούν των ερυθρολεύκων και να παίρνουν την πρόκριση για τον τελικό της Κρήτης με αντίπαλο τον Άρη. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία τους συνάντηση πολλά έχουν αλλάξει.

Η κόκκινη μηχανή που έδειχνε τόσο καλά κουρδισμένη από την αρχή της σεζόν μπάζει νερά. Το μεγάλο αήττητο σερί που έλαβε τέλος στο ΟΑΚΑ διαδέχθηκε μια σειρά αγώνων, όπου με εξαίρεση το ματς με την Φενέρ στο ΣΕΦ, οι πρωταθλητές Ευρώπης προβληματίζουν με την απόδοση τους.

Απρόσμενη ήττα από τον ΚΑΟΔ στην Δράμα, η οποία πιθανότατα θα του στερήσει την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο, συντριβή από την Αρμάνι στο Μιλάνο και ήττα από την Μπαρτσελόνα στον Πειραιά την περασμένη εβδομάδα έχουν φέρει τις πρώτες σοβαρές αναταράξεις στις τάξεις των ερυθρολεύκων.

Πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση με την Λαμποράλ του Σκαριόλο, όπου και μόνο η σκέψη μιας ακόμα ήττας απαγορεύεται, καλούνται να εξαντλήσουν τις όποιες πιθανότητες έχουν για να διεκδικήσουν την πρωτιά στο πρωτάθλημα ξεκινώντας από μειονεκτική θέση στην αποψινή μάχη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, και χωρίς αυτό να αποτελεί δικαιολογία, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει χτυπηθεί από αρκετές ατυχίες που της κόστισαν σε ενέργεια, χημεία και λύσεις στο ροτέισον. Οι τραυματισμοί των Λο και Πετγουέι, ειδικά ο πρώτος είπε πρόωρα αντίο στη σεζόν, οδήγησαν σε αντικαταστάσεις που όπως είναι φυσικό ακόμα δεν έχουν μπει στο αγωνιστικό πνεύμα της ομάδας.

Από την άλλη μεριά οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη μετά την νίκη στον ημιτελικό φαίνεται να αφυπνίστηκαν. Διάγουν τον καλύτερο τους μήνα στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο με συνεχόμενες νίκες που τους έχουν φέρει μια ανάσα από την κατάκτηση του κυπέλλου, την κατάληψη της πρώτης θέσης στην κανονική περίοδο και σε θέση οδηγού στον όμιλο τους στο Top- 16 της Ευρωλίγκα, όπου και συγκατοικούν με την Μπαρτσελόνα στην κορυφή του.

Για πολλούς έκαναν απλώς το αυτονόητο με τις νίκες τους επί Εφές και Αρμάνι εντός και Λαμποράλ εκτός, αλλά τις περισσότερες φορές το αυτονόητο είναι και το πιο δύσκολο. Η δυάδα αγώνων που ακολουθεί στην κορυφαία διοργάνωση, με Φενέρ στην Πόλη και με την ομάδα της Καταλανίας εντός, θα φανερώσει εν πολλοίς τις προοπτικές του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη για φέτος. Με τους τραυματίες να είναι πλέον όλοι καλά και με τον κόουτς να έχει μειώσει σημαντικά τον χρόνο συμμετοχής των παικτών που δεν μπορούν να υπηρετήσουν το αμυντικό δόγμα της ομάδας, ο εξάκις πρωταθλητής Ευρώπης ρολάρει καλύτερα και παίρνει πια και τα αποτελέσματα που θέλει μέσα από την αμυντική του προσήλωση.

Που θα κριθεί τώρα το ντέρμπι; Δύσκολα μπορεί να απαντήσει κανείς. Οι σταθερές πάνω στις οποίες θα πατήσουν οι δύο αντίπαλοι γνωστές. Ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να τρέξει αφού στο ανοιχτό γήπεδο δεν θα χρειαστεί να ψάξει λύσεις για να διασπάσει το αμυντικό τείχος των πρασίνων. Γνωρίζει πως αν το σκορ πάει ψηλά θα έχει και τον πρώτο λόγο για την νίκη. Ο γηπεδούχος Παναθηναϊκός από την άλλη θα επιδιώξει να πάει σε χαμηλό τέμπο και σε παιχνίδι πέντε εναντίον πέντε που έχει σαφές πλεονέκτημα. Το μαρκάρισμα του Σπανούλη που βραχυκυκλώνει το σύνολο της ομάδας του Πειραιά και το σκορ σε χαμηλά επίπεδα προεξοφλούν, πιθανότατα, μια ακόμα πράσινη επικράτηση.

Για να έχει ελπίδες ο φιλοξενούμενος σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ελέγξει τα αμυντικά του ριμπάουντ, τομέας που τελευταία τον πληγώνει αρκετά. Αν ο Ολυμπιακός δεν βρει σκορ μέσα από την ρακέτα και αναλωθεί για μια ακόμα φορά σε διαγωνισμό τρίποντων δεν έχει τύχη. Ο Παναθηναϊκός από την άλλη με άξονα την πολύ καλή αμυντική του τακτική θα προσπαθήσει να αποσυντονίσει τον ιθύνοντα νου του αντιπάλου του και να αποτρέψει τις πιθανές διεισδύσεις της περιφέρειας του, αφού γνωρίζει πως από το τρίποντο δύσκολα θα χάσει.

Καθίστε και απολαύστε ένα πραγματικό ευρωπαϊκό ντέρμπι που όμοιο του δεν υπάρχει στην μπασκετική γηραιά ήπειρο και αναλογιστείτε πόσο τυχεροί είμαστε σαν φίλαθλοι που έχουμε το προνόμιο σε ένα ομαδικό σπορ να μας ζηλεύουν όλοι οι υπόλοιποι, όπως δυστυχώς εμείς αισθανόμαστε στο ποδόσφαιρο για παράδειγμα παρακολουθώντας από τις τηλεοράσεις μας τα ντέρμπι των μεγάλων ξένων πρωταθλημάτων.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x