Επικαιρότητα

Οι υπόγειες σχέσεις του νέου προέδρου με την οικογένεια Μέρντοχ

Οι στενοί δεσμοί μεταξύ των οικογενειών Τραμπ και Μέρντοχ αποτυπώνονται στο γεγονός ότι η Ιβάνκα Τραμπ ήταν εντολοδόχος μεγάλου πακέτου μετοχών των εταιρειών 21st Century Fox και News Corp.

Η κόρη του Αμερικανού προέδρου διαχειριζόταν μετοχές 300 εκατ. δολαρίων των ανήλικων θυγατέρων του Αυστραλού μεγιστάνα των ΜΜΕ, τόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του πατέρα της όσο και έως τις 28 Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της στους Financial Times.

Οι κόρες του Ρούπερτ Μέρντοχ από τον τρίτο γάμο του με τη Γουέντι Ντενγκ –η 15χρονη Γκρέις και η 13χρονη Κλόε– κατέχουν μετοχές στην 21st Century Fox και στη News Corp., συνολικής αξίας 300 εκατ. δολαρίων. Η Ιβάνκα Τραμπ ήταν εντολοδόχος για τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία επί πολλά χρόνια, σύμφωνα με τους Financial Times, την πληροφορία των οποίων επιμελώς απέφυγε να σχολιάσει ο κ. Μέρντοχ.

Ο 85χρονος Ρούπερτ Μέρντοχ έχει μεν αναθέσει τη διαχείριση της αμύθητης περιουσίας του στους γιους του από τον δεύτερο γάμο του, Tζέιμς και Λάχλαν, αλλά πάντα η γνώμη του έχει βαρύνουσα σημασία. Ο Τζέιμς Μέρντοχ είναι διευθύνων σύμβουλος της 21st Century Fox και ο Λάχλαν Μέρντοχ μοιράζεται με τον πατέρα του τα καθήκοντα του προέδρου στην ίδια εταιρεία. Ο Λάχλαν Μέρντοχ είναι και πρόεδρος στη News Corp.

Είναι, επίσης, γνωστό πως οι κ. Μέρντοχ και Τραμπ διατηρούν στενές σχέσεις και συναντιούνται συχνά-πυκνά. Το περιοδικό New York Μagazine αποκάλυψε πως ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον Ρούπερτ Μέρντοχ να του προτείνει υποψηφίους για να στελεχώσει την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών. Στις αρμοδιότητες της Επιτροπής αυτής περιλαμβάνεται ο έλεγχος της εξαγοράς της Time Warner από την AT&T, έναντι 85,4 δισ. δολαρίων. Την απόκτηση της Time Warner είχαν επιδιώξει ο Ρούπερτ Μέρντοχ και οι γιοι του πριν από δύο χρόνια. Πρόσφατα, ο Μέρντοχ είχε διατυπώσει ενστάσεις όσον αφορά την εξαγορά της Time Warner από την AT&T.

Η Ιβάνκα Τραμπ δεν έχει αναλάβει κάποιον επίσημο ρόλο στον Λευκό Οίκο, εν αντιθέσει με τον σύζυγό της, Τζέραντ Κάσνερ, όμως βοήθησε πολύ στην προεκλογική εκστρατεία του πατέρα της. Συμμετείχε, επίσης, στην πρόσφατη συνάντηση του πατέρα της στον Λευκό Οίκο με κορυφαία επιχειρηματικά στελέχη των ΗΠΑ, όπως η Μάρι Μπάρα της General Motors, ο Στέφεν Σβάρτσμαν της εταιρείας ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Blackstone και ο Τζέιμι Ντίμον της JPMorgan Chase.

Οι σχέσεις των δύο οικογενειών Τραμπ και Μέρντοχ εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, όπου τα κριτήρια επιλογής του Λευκού Οίκου για κορυφαία υπουργικά αξιώματα τίθενται υπό αμφισβήτηση, ακόμα και από μέλη του κυβερνώντος κόμματος των Ρεπουμπλικανών. Η κυβέρνηση Τραμπ στελεχώνεται από πολυεκατομμυριούχους που όμως δεν διαθέτουν πολιτική εμπειρία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Αντριου Πάζντερ, που ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας. Υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της CKE, μιας αλυσίδας φαστ φουντ που φημίζεται για κακές εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στους κόλπους της. Επίσης, η επιλογή τής Μπέτσι Ντεβός για το υπουργείο Παιδείας προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους Δημοκρατικούς αλλά και από δύο Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές. Δίχως εμπειρία από τον χώρο της παιδείας, η κ. Ντεβός, η οποία έχει εκφραστεί επανειλημμένως κατά της δημόσιας εκπαίδευσης, είναι μια πολυεκατομμυριούχος που μαζί με τον σύζυγό της ελέγχουν πληθώρα εταιρειών. Είναι αξιοσημείωτο ότι για τον διορισμό βάρυνε η θετική ψήφος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Πηγή: Kathimerini.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x