Επικαιρότητα

Οξεία αντιπαράθεση με αφορμή τη Δικαιοσύνη

Τα «όπλα» των πολιτικών αρχηγών στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Στο επίκεντρο πολιτικής κριτικής, που αναμένεται να εξελιχθεί σε οξεία αντιπαράθεση κατά την προ ημερησίας συζήτηση μεταξύ πολιτικών αρχηγών που έχει οριστεί για την Τρίτη, βρίσκονται κρίσιμα θέματα δικαιοσύνης, που πυροδοτήθηκαν με την αναφορά - καταγγελία της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και αρμόδιου για θέματα διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Με δεδομένη την πολιτική συγκυρία, ο πρωθυπουργός που ζήτησε και τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, αναμένεται να εστιάσει σε θέματα διαπλοκής και διαφθοράς (λίστες και άλλες εκκρεμείς υποθέσεις σκανδάλων). Ετσι, θα επιχειρήσει να υπερκεράσει την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και για άσκηση πολιτικής στον ευαίσθητο χώρο της τρίτης εξουσίας με αιχμή την πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί σε συγκεκριμένες υποθέσεις που σηματοδοτούν κατά τη γνώμη του φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, στηρίζοντας τον κ. Παπαγγελόπουλο, κατά του οποίου εστράφη η καταγγελία της εισαγγελέως Τσατάνη. Η εισαγγελική λειτουργός, που είναι η αρχαιότερη στην Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, κατήγγειλε πιέσεις σε βάρος της –ακόμα και απειλές– από τον υπουργό, σχετικά με χειρισμούς της στην υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, την οποία και έθεσε στο αρχείο.

Σκληρή αναμένεται και η απάντηση του αρχηγού της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα εμμείνει στις θέσεις που έχει ήδη εκφράσει περί παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη από την κυβέρνηση και θα αναφερθεί στην κατάσταση που επικρατεί σε νευραλγικές θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας. Ανάλογη αναμένεται να είναι η στάση και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής, ασκώντας δημόσια σκληρή κριτική σε πράξεις της προέδρου του Α.Π., Βασιλικής Θάνου.

Η γραπτή απάντηση της κ. Γεννηματά στην πρόεδρο του Α.Π., η οποία με επιστολή τής απευθύνθηκε, ασκώντας κριτική για την άσκηση κοινοβουλευτικού έργου βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υπήρξε αυστηρή. Μεταξύ άλλων, χαρακτήριζε τη συμπεριφορά της προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου «ανεπίτρεπτη» και την αποστολή της επιστολής της παρέμβαση στο κοινοβουλευτικό έργο του κόμματος.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κλιμακώνοντας την αντίδραση της κ. Γεννηματά, που άσκησε σκληρή κριτική γενικότερα για τη διοίκηση που ασκεί η πρόεδρος του Α.Π. στη Δικαιοσύνη, απευθύνθηκε στον υπ. Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε την παρέμβασή του και την άσκηση, ουσιαστικά, πειθαρχικού ελέγχου για την πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία βρίσκεται στη δίνη κριτικής για τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, Σταύρου Τσακυράκη, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Τόσο η καταγγελία της εισαγγελέως Τσατάνη κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, όσο και η υποβολή μήνυσης κατά Τσακυράκη από την πρόεδρο του Α.Π. αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συζήτηση στη Βουλή, όπου και θα επικεντρωθεί η κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η θέση του υπουργού

Από την πλευρά του ο κ. Παπαγγελόπουλος, που δέχτηκε και τα πυρά της κ. Τσατάνη, στη Βουλή θα επιχειρήσει να αντικρούσει τις σε βάρος του κατηγορίες για παρεμβάσεις στο έργο της εισαγγελικού λειτουργού, αντιστρέφοντας το βάρος της ευθύνης και κάνοντας λόγο για μη νόμιμους χειρισμούς εκ μέρους της. Προς τούτο θα χρησιμοποιήσει και τις επικριτικές επιστολές που έχουν αποσταλεί για την υπόθεση Βγενόπουλου από την πλευρά του υπ. Δικαιοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και άλλα στοιχεία που διαθέτει για τους χειρισμούς Τσατάνη.

Πάντως, μέσα στη Δικαιοσύνη οι περισσότεροι δικαστές και εισαγγελείς αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τα όσα κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο για τη Δικαιοσύνη και επικεντρώνουν σε θέματα λειτουργίας του θεσμού που φαίνεται να κινείται από καιρό με τον αυτόματο πιλότο. Η παρατεταμένη, άλλωστε, αποχή των δικηγόρων τείνει να κάμψει και τις ελάχιστες πλέον αντιστάσεις που διαθέτει το δικαστικό σύστημα για να λειτουργεί και να απονέμει δικαιοσύνη.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x