Επικαιρότητα

Όλες οι γυναίκες υπουργοί του Εμανουέλ Μακρόν

Οι γυναίκες που βρίσκονται στη νέα γαλλική κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν.

Είχε υποσχεθεί ισότητα και στο υπουργικό συμβούλιο το έκανε πράξη ο Εμανουέλ Μακρόν. Ποιο ήταν, όμως, ένα από τα ονόματα που έκαναν έκπληξη όταν ακριβώς στις 16.00 – όπως είχε ανακοινωθεί – ο γραμματέας της προεδρίας Αλεξίς Κολέρ, εμφανίστηκε στα σκαλιά του Μεγάρου των Ηλυσίων και ανακοίνωσε τα ονόματα εκείνων που θα συνθέσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό  Εντουάρ Φιλίπ;

Συλβί Γκουλάρ


Από τις εκπλήξεις του Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να θεωρηθεί η τοποθέτηση μιας γυναίκας στο υπουργείο Άμυνας. Ο λόγος για την κεντρώα ευρωβουλευτή Σιλβί Γκουλάρ. Η αλήθεια είναι ότι το όνομα της 52χρονης Συλβί Γκουλάρ ακουγόταν ιδιαιτέρως για την ανάληψη σημαντικού ρόλου στη κυβέρνηση Μακρόν – έως και πρωθυπουργού.

Τελικά ανέλαβε τρίτη τη τάξει υπουργός της κυβέρνησης, πρόσωπο κλειδί για την προώθηση της αμυντικής συνεργασίας στο πλαίσιο της Ευρώπης.

Η γεννημένη στη Μασσαλία πολιτικός προέρχεται από το Δημοκρατικό Κίνημα (MoDem) του Φρανσουά Μπαϊρού. Είναι ευρωπαΐστρια, οπαδός ενός μεγαλύτερου φεντεραλισμού κι απόφοιτος της Ecole Nationale d’ Adminostration όπως και ο Μακρόν. Μιλά άπταιστα γερμανικά, (μαζί μ’ άλλες 3 γλώσσες), υπήρξε σύμβουλος του Ρομάνο Πρόντι, μέλος της ομάδας που διαπραγματεύτηκε την επανένωση της Γερμανίας τη δεκαετία του ’90 και – τελευταίο αλλά όχι αμελητέο – ήταν εκείνη που κανόνισε τη συνάντηση του Μακρόν με την Ανγκελα Μέρκελ.

Η ευρωβουλευτής των φιλελευθέρων βρέθηκε μάλιστα πρόσφατα στο προσκήνιο όταν από τη θέση του συμβούλου του Μακρόν έδωσε μια συνέντευξη στο Spiegel κάνοντας έκκληση να σταματήσουν οι εκατέρωθεν αντεγκλήσεις μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας: «Θα πρέπει να σταματήσουμε τις αλληλοκατηγορίες του τύπου «οι Γερμανοί κάνουν μεγάλες εξαγωγές, οι Γάλλοι θέλουν τα λεφτά μας», το είπα και στον κ. Σόιμπλε σε μια δημόσια συζήτηση στο Βερολίνο», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Μαριέλ ντε Σαρνέ


Ένα ακόμα ηχηρό γυναικείο όνομα της νέας κυβέρνησης Μακρόν είναι η υπουργός αρμόδια για Ευρωπαΐκές υποθέσεις, Μαριέλ ντε Σαρνέ. Η 66χρονη ντε Σαρνέ ήταν δεξί χέρι του Μπαϊρού, ηγετική προσωπικότητα στη Γαλλία και στην Ευρώπη.

«Το ΔΝΤ φτάνει στην Ελλάδα, βλέπει ότι υπάρχουν έξοδα, ζητάει περικοπές εξόδων. Η πολίτικη που υιοθετήθηκε δεν είναι η σωστή. Επαναλαμβάνω,  δεν μπορείς να ζητάς από ένα λαό προσπάθειες, όπως κάναμε με την Ελλάδα, χωρίς να βρίσκεις από κοινού με τη χώρα προοπτικές του μέλλοντος και ελπίδα. Αυτό δεν είναι δυνατό. Δεν είναι αποδεκτό. Οπότε προτείνω μία αλλαγή νοοτροπίας. Προτείνω να σκεφθούμε την κατάσταση και να υιοθετήσουμε μια διαφορετική πολιτική, μία άλλη προσέγγιση, που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Στο σημείο που βρισκόμαστε πρέπει να βρούμε προοπτικές του μέλλοντος για την Ελλάδα», έχει πει η ίδια σε συνέντευξή της στην Ηρα Φελουκατζή.

Λορά Φλεσέλ


Η 45χρονη Λορά Φλεσέλ πρώην Ολυμπιονίκης στην ξιφασκία είναι η νεώτερη γυναίκα μέλος της νέας κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν. Γεννημένη στη Γουαδελούπη, η Λορά Φλεσέλ παραμένει στην κορυφή της λίστας με τις αθλήτριες που έχουν κερδίσει ολυμπιακά μετάλλια με τα "χρώματα" της Γαλλίας. Συνολικά έχει κατακτήσει πέντε μετάλλια στην ξιφασκία: δύο χρυσά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα (1996), ένα ασημένιο και ένα χάλκινο στην Αθήνα (2004) και άλλο ένα χάλκινο στο Σίδνεϊ (2000).

 Σοφί Κλουζέλ: Υφυπουργός για τα ΑμεΑ


Γιατρός στο επάγγελμα, 56 ετών και μητέρα 4 παιδιών (εκ των οποίων ένα παιδί με σύνδρομο Down). O Sophie Cluzel έχει ιδρύσει πολλούς συλλόγους και ενώσεις για παιδιά με αναπηρίες, ενώ από το 2011 είναι πρόεδρος της FNASEPH (Εθνική Ομοσπονδία ενώσεων για μαθητές με αναπηρίες).

Οι … άλλες γυναίκες του Μακρόν


Μεταξύ άλλων, η Ανιές Μπουζίν αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας , η Φρανσουάζ Νισέν το υπουργείο Πολιτισμού, η Μιριέλ Πενικό το υπουργείο Εργασίας. Υπουργός αρμόδια για Απόδημων θα είναι η Ανίκ Ζιραντέν, μέλος της κυβέρνησης Ολάντ. Και τέλος, Υπουργός οικολογικής μετάβασης αρμόδια για τις Μεταφοράς στο υπουργείο Επικρατείας ορίστηκε η Ελιζαμπέτ Μπορν.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x