sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Όλιβερ Μπίρχοφ: Ο κεφαλοσφαιριστής που έγραψε ιστορία! (vids)

Σαν σήμερα πριν από 48 χρόνια γεννήθηκε ο Όλιβερ Μπίρχοφ, ο Γερμανός επιθετικός που έμελλε να χαρίσει ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στα «πάντσερ» και τώρα κατέχει σημαντικό ρόλο στην εθνική Γερμανίας.

Τα γενέθλιά του έχει σήμερα ένας ξεχωριστός Γερμανός ποδοσφαιριστής. Ο λόγος για τον Όλιβερ Μπίρχοφ, ο οποίος σαν σήμερα (1η Μαΐου 1968) πριν από 48 χρόνια γεννήθηκε στην Καρλσρούη.

Ο Μπίρχοφ έπαιξε για εννέα διαφορετικούς συλλόγους, σε τέσσερα διαφορετικά πρωταθλήματα, έχοντας πετύχει συνολικά περισσότερα από 188 γκολ στην καριέρα του.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του Μπίρχοφ ήταν η δυνατότητά του να σκοράρει αρκετά συχνά με το κεφάλι, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και στο παρακάτω βίντεο.



Ο Γερμανός επιθετικός δεν κατάφερε ποτέ να ξεχωρίσει στην Bundesliga, όπου αγωνίστηκε με τις φανέλες των Μπάγερ Ίρντιγκεν (1986-1988, 31 συμμετοχές και 4 γκολ), Αμβούργου (1988–1990, 34 συμμετοχές και 6 γκολ) και Γκλάντμπαχ (1990, 8 συμμετοχές).

Τα πρώτα δείγματα του ταλέντου του τα φανέρωσε στην Αυστρία, καθώς σε μία σεζόν (από το 1990 μέχρι το 1991) κατάφερε να πετύχει 23 γκολ σε 32 αγώνες ως παίκτης της Σάλτσμπουργκ.

Οι εμφανίσεις του αυτές αποτέλεσαν το «εισιτήριο» για να μετακομίσει στην Ιταλία, καθώς πήρε μεταγραφή για την Άσκολι με την οποία κατάφερε να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ στη Serie B. Το όνομά του έγινε πιο γνωστό όταν πήρε μεταγραφή για την Ουντινέζε του Αλμπέρτο Ζακερόνι, κερδίζοντας μία θέση στην εθνική Γερμανίας που λίγο καιρό αργότερα θα βοηθούσε σημαντικά.







Μία από τις σημαντικότερες στιγμές του Μπίρχοφ ήταν η συμμετοχή του στο Euro 1996. Στα γήπεδα της Αγγλίας ο Γερμανός στράικερ κατάφερε να πετύχει δύο γκολ που δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ. Στον τελικό της διοργάνωσης οι Τσέχοι είχαν προηγηθεί με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μπέργκερ στο 59’, αλλά ο ταλαντούχος επιθετικός αρχικά ισοφάρισε στο 73’ και εν συνεχεία έδωσε τη νίκη στους Γερμανούς με το «χρυσό» του γκολ στο 95ο λεπτό. Έτσι λοιπόν, η Γερμανία κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για τρίτη φορά στην ιστορία της και είναι η μοναδική μέχρι σήμερα χώρα το έχει σημειώσει αυτό το κατόρθωμα!

Οι εμφανίσεις του Μπίρχοφ δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους μεγάλους συλλόγους και το 1998 πήρε μεταγραφή για τη Μίλαν, όπου με τον Γουεά αποτέλεσαν ένα από τα πιο δυνατά δίδυμα στα ιταλικά γήπεδα και στο τέλος εκείνης της σεζόν πανηγύρισαν την κατάκτηση του πρωταθλήματος και ο ίδιος ήταν τρίτος σκόρερ με 20 γκολ.



Μετά από τρία χρόνια στο Μιλάνο, ο διεθνής επιθετικός πήγε στη Μονακό (το 2001), ήταν δευτεραθλητής κόσμου με τη Γερμανία στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2002 και έκλεισε την καριέρα του στην Κιέβο, τη σεζόν 2002/03. Μάλιστα, στην τελευταία του εμφάνιση έκανε χατ-τρικ, στην ήττα με σκορ 3-4 από τη Γιουβέντους.



Αυτή τη στιγμή ο Μπίρχοφ εργάζεται ως μάνατζερ της εθνικής Γερμανίας, ένα πόστο που δημιούργησε ο Γιούργκεν Κλίνσμαν για την καλύτερη λειτουργία των «πάντσερ», έχοντας την προσοχή του σε όλα τα τμήματα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας.

Σταύρος Καλογεράκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x