Χρήστος Ρομπόλης

Ολυμπιακός… εγγύηση και «σφραγίδα»

Τον τίτλο της πιο αξιόπιστης ομάδας στην Ευρώπη δικαιούται ο Ολυμπιακός. Ομάδα με σταθερότητα και αποκρυσταλλωμένη αγωνιστική φιλοσοφία, όπως έδειξε και στη Βιτόρια. Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης.

Δεν είναι η πιο ποιοτική ομάδα στην Ευρώπη, δεν διαθέτει το ακριβότερο ή πιο βαθύ ρόστερ, ούτε έχει το υψηλότερο «ταβάνι» από όλους τους μεγάλους ανταγωνιστές του. Όμως ο Ολυμπιακός είναι-μάλλον με διαφορά-η πιο αξιόπιστη ομάδα στην Ευρωλίγκα. Λεφτά στην τράπεζα, θα λέγαμε, αλλά αυτή η φράση είναι μάλλον αδόκιμη στις μέρες μας.

Από την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου ξέρεις ακριβώς τι πρέπει να περιμένεις. Σκυλίσια άμυνα, που συνδυάζει ενέργεια, πάθος, αλλά και σωστό προσανατολισμό και στόχευση, ώριμες επιλογές στην επίθεση χωρίς υπερβολές ή βιασύνες και άριστη καθοδήγηση από τον πάγκο, που παίρνει το μέγιστο από όλους. Όταν οι περισσότεροι αντίπαλοί του στηρίζονται σε απόλυτο ή μεγαλύτερο βαθμό από «φεγγάρια» παικτών, την όποια διάθεσή τους για άμυνα και συχνά μετατρέπουν την κάποια ελευθερία από τους προπονητές τους σε ασυδοσία, ο Ολυμπιακός στέλνει στη μάχη τους δικούς του «κομάντο», με ξεκάθαρη αποστολή να καταστρέψουν το παιχνίδι του αντιπάλου και να κάνουν όσα ακριβώς πρέπει στην επίθεση για να πάρουν τη νίκη. Δεν ψηφίστηκαν άδικα οι «ερυθρόλευκοι» η πιο σκληροτράχηλη ομάδα στην Ευρώπη...

inner

Ο Ολυμπιακός δεν χρειάστηκε να κάνει τίποτα περισσότερο από τα συνήθη στη Βιτόρια για να φτάσει στο 2/2 στο Top 16 και να καταπιεί τη γλώσσα της η εκνευριστική κυρία που έσπασε τα αυτιά και τα νεύρα όσων παρακολούθησαν το ματς τηλεοπτικά. Για την ακρίβεια, χρειάστηκε να αποφύγει ό,τι έκανε στις προηγούμενες τρεις επισκέψεις του στην βασκική πόλη, με πιο πρόσφατο παράδειγμα προς αποφυγήν το παιχνίδι της πρώτης φάσης. Η ομάδα που συνήθως τρέφεται από την άμυνά της για να πάρει σκορ στην επίθεση, λειτούργησε κάπως… αντίστροφα. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ως πρώτιστο μέλημα την ασφαλή κυκλοφορία της μπάλας και ταλαιπωρήθηκαν από τη Λαμποράλ Κούτσα μόνο όταν δεν την φρόντισαν καλά και υπέπιπταν σε λάθη που επέτρεπαν στους γηπεδούχους να τρέξουν και να επιβάλουν το δικό τους νόμο. Με εξαίρεση ένα κακό διάστημα στην αρχή και προς το τέλος του αγώνα, ο Ολυμπιακός δεν «πούλησε» μπάλες και υποχρέωσε τους Βάσκους να οδηγηθούν στο άβολο γι’ αυτούς σετ παιχνίδι, που ήταν ακόμη πιο δύσκολο να στεφθεί με επιτυχία έχοντας τον Μπουρούση καταβεβλημένο.

Ο Σπανούλης έσβησε τη «φωτιά» όταν πήγαινε να ανάψει, ο Πρίντεζης και ο Χάντερ γέμισαν τη ρακέτα, ο Μάντζαρης διακρίθηκε σε άμυνα ΚΑΙ επίθεση, οι υπόλοιποι έδειξαν τη γνωστή αυταπάρνηση και προσήλωση στο ρόλο τους (μικρό ή μεγάλο) και κάπως έτσι ήρθε η δεύτερη νίκη στο Top 16.

Αν σε ένα πρωτάθλημα 14 αγωνιστικών, όπως είναι το Top 16, βγαίνουν στον αφρό οι ομάδες με τη μεγαλύτερη συνέπεια, τότε ο Ολυμπιακός είναι σε πολύ καλό δρόμο. Όχι μόνο για την πρόκριση ή το πλεονέκτημα έδρας, αλλά ακόμη και για το Final Four.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x