sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Γι’ αυτούς τους λόγους ο Ολυμπιακός έχει το πάνω χέρι για την πρόκριση στα ημιτελικά!

Ο Ολυμπιακός έχει την ευκαιρία να γράψει ιστορία, εξασφαλίζοντας την πρόκριση στα ημιτελικά του Conference. Και υπάρχουν αρκετοί λόγοι που δείχνουν ότι οι ερυθρόλευκοι έχουν το πάνω χέρι στη ρεβάνς.

Πριν από μία εβδομάδα, ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία με την πρώτη νίκη της ιστορίας του σε προημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Επτά ημέρες αργότερα, έχει την ευκαιρία να επαναλάβει αυτό το κατόρθωμα, πετυχαίνοντας ένα ακόμη σπουδαιότερο επίτευγμα: Την παρθενική του συμμετοχή σε ημιτελικά, πλησιάζοντας το... όνειρο.

Αναμφίβολα, το τελικό σκορ απέναντι στη Φενέρμπαχτσε στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» άφησε ανάμεικτα συναισθήματα. Υπερηφάνεια και χαρά ήταν δύο από αυτά, όπως και ένας μικρός προβληματισμός για το γεγονός πως το 3-2 έμοιαζε... φτωχό και το προβάδισμα πρόκρισης μικρό, σε σχέση με τα όσα έβλεπε κανείς ως το 60ο λεπτό του αγώνα στο φαληρικό γήπεδο από τους παίκτες του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

Σίγουρα, η ρεβάνς στο «Σουκρού Σαράτσογλου» θα είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Για το κλίμα και την ατμόσφαιρα που θα συναντήσουν οι «ερυθρόλευκοι», για την ποιότητα που διαθέτουν οι αντίπαλοι ποδοσφαιριστές και την ένταση που θα υπάρχει εντός και εκτός γηπέδου. Το είδαμε άλλωστε από το πρώτο ματς πως υπήρχε σαφέστατος σκοπός ορισμένων παικτών να προκαλέσουν είτε την κερκίδα, είτε να πάρουν την κάρτα από κάποιον παίκτη που βρισκόταν στο όριο. Ούτε ο κόσμος τσίμπησε από τον Τζέκο, τον Καχβετσί και την παρέα τους, ούτε ο... Κάρμο που ματαίως στόχευσαν.

Και πλέον στο δεύτερο ματς στην γνώριμη αν μη τι άλλο Κωνσταντινούπολη, η οποία έχει φέρει μεγάλες χαρές τόσο στον ελληνικό αθλητισμό, όσο και κυρίως στον σύλλογο του Ολυμπιακού, η ευκαιρία είναι μεγάλη. Υπάρχουν δε, αρκετοί λόγοι οι οποίοι δείχνουν πως οι Πειραιώτες έχουν το πάνω χέρι για την πρόκριση. Αρκεί να τους εκμεταλλευτεί, χτίζοντας και πάνω στο μομέντουμ που τρέχουν αυτό το διάστημα.

-Αλαζονεία, «ανωτερότητα», φανατισμός...



Αναμφίβολα, μπορούμε να βάλουμε στο σακούλι αρκετά πράγματα που μάθαμε από το πρώτο ματς, αλλά και που έχουμε μάθει κατά τη διάρκεια των αγώνων των ελληνικών ομάδων κόντρα σε Τούρκους. Οι άνθρωποι της Φενέρμπαχτσε προσπάθησαν να βγάλουν μια ανωτερότητα καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα. Συμπεριλαμβανομένου του 90λεπτου, στο οποίο δεν αποδείχτηκε κάτι τέτοιο, αλλά ούτε πριν και μετά. Τα βαριά ονόματα των ποδοσφαιριστών, έπαιξαν ρόλο ώστε αυτή η φερόμενη ανωτερότητα, να εξελιχθεί σε αλαζονεία. Την οποία και πλήρωσαν στον αγωνιστικό χώρο, όπου μπήκαν πιο χαλαροί και νόμιζαν πως με τα βιογραφικά και μόνο θα πάρουν το ματς και την πρόκριση. Δεν έμειναν εκεί, παρά το «χαστούκι» που δέχτηκαν από τους παίκτες του Ολυμπιακού. Ο Ισμαΐλ Καρτάλ ήταν ο πρώτος που... έτρεξε να πει στη συνέντευξη Τύπου πως η ομάδα του είναι καλύτερη και δεδομένα θα περάσει.



Και όλα αυτά, συν τις κινήσεις των Τζέκο-Καχβετσί δημιουργούν μεγάλο φανατισμό. Ήδη υπήρχε, κυρίως από πλευράς Τούρκων αλλά αυτές οι κινήσεις ρίχνουν και άλλο λάδι στη φωτιά. Ανεβάζουν τους τόνους σε επικίνδυνο σημείο, αλλά αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση την οποία, επίσης, ο Ολυμπιακός καλείται να εκμεταλλευτεί. Αυτός ο φανατισμός σε συνδυασμό με την αλαζονεία, μπορούν να δημιουργήσουν την αίσθηση ανωτερότητας στους γηπεδούχους, οι οποίοι θα ανεβάσουν ψηλά τις γραμμές τους για να επιτεθούν με κάθε τρόπο και θα υπάρχουν μεγάλα κενά και ανοιχτοί χώροι για τους Πειραιώτες.



-Προπονητής, προσγειωμένη ομάδα και… Ποντένσε



Αν η Φενέρμπαχτσε έχει τα παραπάνω μειονεκτήματα, όπως και πολλά ακόμη πλεονεκτήματα (τεράστια ποιότητα, έμπειρους ποδοσφαιριστές, καυτή έδρα), ο Ολυμπιακός υπερτερεί σε τρία συγκεκριμένα στοιχεία. Το ένα είναι ακριβώς αντίθετο με αυτά που προαναφέραμε για τους Τούρκους, το γεγονός πως μιλάμε για μια άκρως προσγειωμένη ομάδα. Οι Πειραιώτες ξέρουν τι θέλουν μέσα στο γήπεδο, δεν έχουν έπαρση ούτε καν μετά το πρώτο ματς το οποίο τους βρήκε νικητές και συνολικά έχουν το μυαλό μέσα στο κεφάλι.

Ασφαλώς, υπερτερούν στο θέμα του προπονητή! Εκεί, όπου ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είναι σαφώς ένας καλύτερος τεχνικός, ο οποίος έχει κερδίσει τους παίκτες του και δεν αλλάζει τη φιλοσοφία του σε οποιοδήποτε παιχνίδι. Απέναντί του, ένας προπονητής που έχει ένα ρόστερ με ορισμένα υπερόπλα, αλλά δεν τα εκμεταλλεύεται και τα... πετάει στον κάλαθο των αχρήστων. Πάσχει δε, στο θέμα της τακτικής παιδείας, αφού είναι κάτι στο οποίο δεν δουλεύει ιδιαίτερα στις προπονήσεις, ενώ οι επιλογές του στην ενδεκάδα συχνά-πυκνά φέρνουν έντονη κριτική. Όπως και έγινε μετά τον πρώτο αγώνα.



Τέλος, ο Ολυμπιακός θα έχει ένα μεγάλο όπλο στη ρεβάνς. Αυτός είναι ο Ντάνιελ Ποντένσε, με τον Μεντιλίμπαρ να... κρύβει στο πρώτο παιχνίδι τον Πορτογάλο, αφού δεν αγωνίστηκε λόγω τιμωρίας. Τώρα, όμως, θα είναι διαθέσιμος και θα μπορέσει να προσθέσει και άλλη ποιότητα, ταχύτητα αλλά και το απρόβλεπτο στους Πειραιώτες.

-Η στεναχώρια των νικητών και ο… αέρας των ηττημένων



Το φινάλε του αγώνα στο φαληρικό γήπεδο πριν από επτά βράδια, έφερε συναισθήματα που αν δεν ήξερε κανείς το τελικό αποτέλεσμα, θα σκεφτόταν πως ο Ολυμπιακός ηττήθηκε και η Φενέρμπαχτσε βγήκε νικήτρια. Από τη μία μεριά, αυτή των ερυθρόλευκων, τα χαμόγελα δεν έβγαιναν εύκολα παρά την τεράστια νίκη με 3-2 σκορ. Υπήρξε μια ικανοποίηση για το αποτέλεσμα και το προβάδισμα πρόκρισης, αλλά γνώριζαν πως χάθηκε μια τεράστια ευκαιρία για ευρεία νίκη. Aκόμα και όταν ο κόσμος θέλησε να πανηγυρίσει μαζί τους, δεν είχαν τα κουράγια...



Από την άλλη μεριά, έβλεπες στη μεικτή ζώνη τους παίκτες της Φενέρ να έχουν έναν τουπέ, ένα χαμόγελο και μια άνεση. Έναν αέρα θα έλεγε κανείς, ότι... δεν πάθαμε και τίποτα, όλα καλά. Και αυτό μπορεί να τους γυρίσει μπούμερανγκ στη ρεβάνς. Όπως και αυτή η στεναχώρια των Πειραιωτών παρά τη νίκη, να τους πεισμώσει περισσότερο και να τους κάνει ακόμη πιο σοβαρούς. Θα συμβεί αυτό; Θα ξέρουμε σε λίγες ώρες...

-Εκτός έδρας που πετάει, έχασε...



Η Φενέρμπαχτσε αναμφίβολα αποτελεί μια επιθετική μηχανή. Σκοράρει με ευκολία, δημιουργεί φάσεις και μπορεί να σε πληγώσει σε κάθε λάθος που θα κάνεις και σε κάθε δικαίωμα που θα της δώσεις. Ιδιαίτερα, με το πολύ καλό επιθετικό transition που διαθέτει (σε αντίθεση με το αμυντικό), βολεύεται αρκετά ορισμένες φορές να περιμένει τον αντίπαλο. Και αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτού, είναι το γεγονός πως εκτός έδρας πετάει. Ιδιαίτερα στο πρωτάθλημα μετρά δέκα νίκες μακριά από το σπίτι της, βγάζοντας άνεση όταν παίζει εκτός. Σε όλες τις έδρες εκτός από το Γεώργιος Καραϊσκάκης όπου είχε θέματα και τα πλήρωσε...



-Το μομέντουμ στέλνει την μπίλια στο κόκκινο...



Το μομέντουμ είναι με τον Ολυμπιακό. Αυτό είναι ξεκάθαρο και θα πρέπει η ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να το εκμεταλλευτεί. Όπως και να αξιοποιήσει πλήρως το γεγονός πως ο Τζέκο και η παρέα του έχουν φροντίσει να φανατίσουν ακόμη περισσότερο το κοινό του "Σουκρού Σαράτσογλου", το οποίο θα ζητήσει από τους παίκτες του να... λιώσουν τους Πειραιώτες. Θα τους δώσει ορμή και θα μπουν για να παίξουν φουλ επιθετικά, θέλοντας να βρουν γρήγορα ένα και δύο γκολ. Θα βγάλουν την αλαζονεία του ανώτερου και το στιλάκι του τύπου "τους έχουμε αυτούς άμα παίξουμε λίγο μπάλα", έχοντας επηρεαστεί από το τελευταίο εικοσάλεπτο στο Φάληρο. Όλα αυτά θα λειτουργήσουν ευεργετικά για τον Ολυμπιακό εφόσον τα διαβάσουν μέσα στο ματς οι παίκτες του Μεντιλίμπαρ. Και μια πρόβλεψη θα κάνουμε, που μπορεί να βγει. Θα βρουν γκολ οι ερυθρόλευκοι στο πρώτο ημίχρονο, ίσως και ως το 25λεπτο...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x